Doi ani de investigații Context.ro
Pe 9 iunie Context a împlinit doi ani de la primele investigații publicate. În anul 2 de Context.ro am publicat zeci de investigații despre politicieni, interlopi sau oameni de afaceri care au corupt și furat sute de milioane de euro din fonduri publice.
Am investigat și v-am arătat cum murim arși în spitale pentru că ministrul sănătății și zeci de șefuleți n-au fost în stare să schimbe instalațiile electrice din spitale, deși aveau pe mână 200 de milioane de euro. A fost nevoie să ne batem în tribunale ca să vă putem informa pentru că oamenii ministrului Alexandru Rafila au decis că nu meritați să aflați dacă sunteți sau nu în siguranță când intrați în spital.
Am descoperit și unde sunt miliardele din care puteam să construim spitale noi cu tehnologie de ultimă generație. Sunt furați de rețelele de evazioniști care păgubesc statul peste 16 miliarde de euro în fiecare an. Noi am pus lupa pe rețeaua transfrontalieră construită între România și Bulgaria. Iar într-una dintre investigații am vorbit despre producătorul de băuturi alcoolice Murfaltar care a bubuit bugetul statului cu ajutorul unor funcționari din ANAF.
Am continuat să investigăm criminalitatea transfrontalieră împreună cu rețeaua The Organized Crime and Corruption Reporting Project (unde Context.ro e afiliată oficial), alături de care am publicat serialul Dubai Unlocked despre averile imobiliare ascunse în Emirate.
Alături de OCCRP, dar și Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații am documentat și documentăm cum sunt utilizate offshore-urile din Cipru în fraude globale. Vezi aici seria Cyprus Confidential.
Pentru că am investigat fondurile europene dispărute la Sibiu într-un teren de golf fantomă suntem hărțuiți juridic de un om de afaceri care vrea să-i plătim astronomica sumă de 3.4 milioane de euro. Am continuat să investigăm rețelele de dezinformare, corupția politicienilor sau afacerile oligarhilor ruși. Am identificat o rețea care promovează conspirații și dezinformări în timp ce rulează bani europeni și am arătat că sistemul de supraveghere a frontierei de la Marea Neagră nu avea mentenanță când România intra în Schengen maritim.
Sunt doar câteva din materialele cu care am contribuit la informarea voastră.
Cine ne plătește și de ce?
În ultimul an fiscal, adică ianuarie-decembrie 2023, Asociația Jurnaliștilor de Investigații Context, ONG-ul care asigură managementul și funcționarea redacției, a avut venituri de 311.000 euro și cheltuieli totale de 260.000 de euro. Banii au venit din granturi, adică am participat la concursuri de proiecte sau proceduri competitive. Trei din aceste finanțări vin de la Comisia Europeană și le avem în parteneriate cu Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații, Universitatea Catolică Sacro Cuore din Milano sau organizația SCOM din Bruxelles. Am primit finanțări de la rețeaua OCCRP la care suntem afiliați. Unul dintre parteneri de lungă durată ai Context.ro este National Endowment for Democracy, o organizație internațională cu sediul central în SUA. Am mai câștigat granturi puse la bătaie de JournalismFund, Centrul pentru Jurnalism Independent sau guvernul norvegian. Toate aceste finanțări au fost date pentru ca noi să putem să investigăm corupția, crima organizată, afacerile cu bani publici sau să creștem o nouă generație de jurnaliști. Niciuna dintre finanțări nu ne obligă să scriem în vreun fel, să anchetăm pe cineva anume și niciuna dintre instituțiile menționate nu poate interveni pe materialele noastre, înainte sau după publicare. Cum nici materialele noastre nu reprezintă punctul de vedere al acestor entități.
Cu cine ne-am aliat și cine ne ajută ?
Am marcat și al doilea an de parteneriat cu colegii de la info-sud-est.ro, de la care învățăm în permanență. Mai recent, am strâns rândurile cu PressOne, publicația independentă cu care împărtășim subiecte și valori. Suntem recunoscători pentru munca și sprijinul celor de la Expert Forum (EFOR) care ne-au susținut încă de la lansare. Ne bucurăm de parteneriatele cu Transcrime – Italia, Qurium- Suedia sau 45North.ro – România.
Investigațiile Context.ro benficiază și de sprijinul și munca unei comunități extinse: experți în social media, avocați care ne apără de cei care ne hărțuiesc juridic, profesioniști care ne-au ajutat cu managementul proiectelor sau cel financiar, programatori care au produs tool-uri jurnalistice impresionante și experți în anticorupție și afaceri externe.
Ce am mai făcut în afară de investigații?
Ne-am continuat misiunea de a extinde ecosistemul jurnalismului de investigație, iar echipa noastră este în creștere și ne bucurăm că ziariști tineri ni se alătură. Am deschis ușa redacției pentru studenți sau jurnaliștii la început de drum. Lucrăm cu ei ca să-i echipăm cu principiile și skill-urile de care au nevoie.
Am fost premiați la gala #Superscrieri. În același timp am fost și ținta unei campanii de denigrare tocmai pentru că nu ne-am oprit din anchetele noastre.
One Comment
Leave A Comment
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema
Ce „investigatii” ati facut, bai, amaratilor, slugi ale SUA, UE, NATO?