Rețeaua ActiveNews.ro. Conspirații anti-UE alimentate cu fonduri europene

O rețea de firme și ONG-uri afiliate portalului ActiveNews.ro, care promovează conspirații și dezinformări, a derulat proiecte cu fonduri europene de peste 136 de milioane de lei. Proprietarul ActiveNews.ro a rulat programe europene în timp ce desfășura campanii anti-UE și promova ieșirea României din spațiul comunitar. Portalul este cel mai popular site identificat în investigația transfrontalieră “Rețeaua Minciunilor”, face parte dintr-un ecosistem al dezinformării creat în Europa și publică în mod constant articole care conțin mesaje anti-europene.

Lansat în 2013, site-ul ActiveNews este deținut de firma Media Root, al cărei unic acționar este Mihail-Dorian Vorel. Din 2019, Vorel administrează și este consultant la societatea Eco Rural Consulting, deținută de soția sa. Compania, specializată în consultanță pe fonduri europene, a derulat mai multe proiecte finanțate din bani de la Bruxelles, în timp ce ActiveNews a ventilat dezinformări cu privire la Uniunea Europeană și nu numai. În mod uzual, portalurile online menționează firma care e responsabilă pentru conținutul publicat. În cazul nostru, ActivNews.ro nu a publicat această informație.

În total, firma administrată de Vorel și cele identificate de Context.ro ca fiind afiliate ecosistemului ActiveNews.ro au derulat proiecte pe fonduri europene de peste 136 de milioane de lei. În unele, Eco Rural Consulting a fost principalul beneficiar al banilor, iar în altele partener.

Ciprian Cucu, expert în combaterea dezinformărilor: “ActiveNews este unul dintre punctele principale de coagulare a rețelei de influenceri, politicieni și pretinși jurnaliști care răspândesc dezinformare și propagandă”

”Ca poziție generică, ActiveNews a îmbrățișat total poziția populist-suveranistă anti-occidentală, anti-UE, care interpretează toate evenimentele printr-o lentilă conspiraționistă”, a explicat pentru Context.ro Ciprian Cucu, expert în combaterea dezinformărilor și lector universitar.

Cucu mai adaugă că “site-ul este un adevărat depozitar al tuturor narațiunilor false apărute de la începutul pandemiei”, dar spune că “ActiveNews are o predilecție pentru teorii conspiraționale în general” și că pagina bifează toate temele false, precum negaționismul climatic, narațiuni false despre Ucraina, lansează atacuri asupra organizațiilor media serioase și asupra ONG-urilor, promovează fundamentalismul ortodox sau atacarea comunității LGBTQ+.

Pagina de Facebook a ActiveNews este urmărită de 94 de mii de persoane, iar site-ul a înregistrat 1,3 milioane de vizite pe lună în perioada februarie-aprilie 2024, potrivit datelor Similarweb.

Bani europeni pentru prietenii de credință

Portofoliul consultantului Dorian Vorel include numeroase proiecte finanțate din fonduri europene, unele derulate de Eco Rural Consulting împreună cu Asociația Sf. Stelian, “organizație creștină de caritate înființată în 1993 la inițiativa Părintelui Galeriu.” Din această poziție, Vorel a păstorit numeroase achiziții finanțate cu bani europeni.

Am analizat datele legate de contractele atribuite de firma condusă de omul din spatele ActiveNews și am constatat că furnizorii preferați ai Eco Rural sunt oameni cu aceleași orientări ideologice ca cele promovate de site-ul lider al dezinformării.

De exemplu, compania Total Comunicare a primit aproape jumătate de milion de lei. Compania e controlată de către Ioan Laurian Țoța, fost candidat la parlamentare în 2016 din partea Partidului Alianța Noastră România. Postările familiei Țoța din social media sunt apreciate de Claudiu Târziu, lider al partidului extremist AUR. Țoța este și un simpatizant al mișcării legionare. În 1997 a editat culegerea “Cântece Legionare”, care conține poeziile poetului legionar Radu Gyr.

Alte 300 de mii de lei pentru cursuri de formare profesională a cadrelor didactice din Giurgiu au ajuns la asociația Life Learning Education. Unul dintre formatorii asociației este, conform informațiilor disponibile pe site-ul ONG-ului, Iulia Țoța, soția lui Laurian Țoța , iar echipa de formatori e coordonată de Oana Moșoiu, căsătorită cu Romeo Moșoiu.

Iulia Tota Screenshot 2024 05 28 142318

Iulia Țoța (sursa: captură site oficial Life-Learning Education)

În 2015, Moșoiu a cerut autorităților, în calitate de vicepreședinte al Asociației Părinți pentru Ora de Religie (APOR), să promoveze în școli abstinența până la căsătorie, ca „cel mai bun lucru pentru sănătatea copiilor”. În urma scandalului public declanșat, Romeo Moșoiu și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte al APOR. Soții Moșoiu sunt angajați la Ministerul Educației, conform declarațiilor de avere.

Antreprenori școliți la Mănăstirea Caraiman

În 2018, Eco Rural a primit o finanțare europeană cumulată de aproximativ 25 de milioane de lei pentru promovarea antreprenoriatului în Sudul României din două proiecte. Parteneri în ambele au fost două ONG-uri: Asociația Sf. Stelian și Liga de Utilitate Publică.

În aceste cazuri, aproape două milioane de lei pentru organizare de evenimente au ajuns la Smart Atletic SRL. De aici, o parte s-au dus în conturile BOR: cursanții înscriși au fost cazați la Centrul Social-Pastoral Sf. Cruce, din cadrul Mănăstirii Caraiman. Aici, viitorii antreprenori au fost avertizați că vor primi mâncare de post și că nu au voie să consume alcool în clădire.

Bani pentru susținătorii mișcării Familia Tradițională

Acționarii Smart Atletic sunt Vlad Stoica, președintele Federației Române de Triatlon și Bogdan Antohe. Ambii susțin familia tradițională și interzicerea avortului. Într-un material de promovare a asociației “pro-viață” Lifecall, Vlad Stoica a tranșat problema sarcinilor nedorite: “Vrei să faci avort? Ți-l cresc eu!”.

Vorel și Stoica sunt și parteneri, nu doar client-furnizor: Vlad Stoica este fondatorul Asociației Club Sportiv Smart Atletic, împreună cu care Eco Rural Consulting a derulat proiectul în cadrul căruia a fost atribuit contractul către asociația la care lucrează Iulia Țoța.

Stoica Smart FB Screenshot 2024 05 28 150303

Vlad Stoica (sursa: captură Facebook)

Alte contracte, de peste un milion de lei, pentru pachete de alimente furnizate în proiectele gestionate de Eco Rural au ajuns la firma lui Titus Tulea – AlgorithmRetail. Pe rețelele sociale, Tulea este prieten cu Rafael Udriște, soțul Vioricăi Udriște, cea de la care Dorian Vorel a

preluat Media Root, firma care operează ActiveNews.ro. Numele lui Rafael Udriște se leagă și de Liga de Utilitate Publică, ONG-ul partener cu Eco Rural.

Clientul ActiveNews, furnizorul Eco Rural

Silkat Electric a încasat, conform datelor publicate în platforma de achiziții publice, peste 800.000 de lei din proiectele coordonate de Eco Rural.

În perioada pandemiei, compania a beneficiat și de un grant de lucru, adică a primit fonduri europene ca să nu concedieze angajații. Ca în cazul oricărei finanțări europene, Silkat Electric a trebuit să publice câteva comunicate de presă. A ales site-ul ActiveNews.

schema

Click pentru a mări

Fonduri UE în paralel cu campania ROEXIT

După ce Vorel a preluat firma care deține domeniul ActiveNews, iar site-ul susținea ideea ca România să iasă din UE (RoExit) și în care demoniza Uniunea prin articole precum “Unde este partidul pentru ROEXIT care să câștige alegerile și să scoată România din ghearele imperiului?” sau “Demențele și agresiunile satanice ale UE, firma unde el este consultant și administrator, a continuat să desfășoare proiecte cu zeci de milioane de lei finanțare europeană nerambursabilă.

Roexit Screenshot 2024 05 28 143625

ActiveNews a promovat ieșirea României din Uniunea Europeană (sursa foto: Captură ActiveNews.ro)

Recent, site-ul a promovat și discursul lui George Simion (AUR), în care liderul partidului extremist afirma că UE este “această nouă Uniune Sovietică cu comisarii ei de la Bruxelles, care încearcă să ne schimbe obiceiurile, felul de a trăi, felul de a înțelege viața și de a ne respecta înaintașii și identitatea creștină”.

Societatea a încasat și fonduri publice naționale de peste 700 mii de lei, în perioada 2018-2024, potrivit datelor publice. Contractele au fost încheiate pentru consultanță, servicii de management de proiect, cereri de finanțare realizate pentru primării și instituții de învățământ.

Unul din autorii ActiveNews, consultant pe fonduri UE care „nu crede în vaccin, știință sau tehnologie”

Unul dintre consultanții companiei Eco Rural Consulting este și autor al publicației ActiveNews. Răzvan Vastea este prezentat ca fiind consultant pe fonduri UE pe Linkedin, teolog pe site-ul de știri alternative cu care colaborează încă de la începuturi, și economist pe pagina Eco Rural, “cu peste 10 ani experiență în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale”.

Vastea Screenshot 2024 05 28 142605

Răzvan Vastea, unul dintre consultanții Eco Rural și autor al ActiveNews (sursa: Captură ActiveNews.ro.)

În 2016 a candidat pentru un loc în Camera Deputaților din partea partidului Alianța Noastră România, formațiune care a beneficiat de propagandă pe site-ul ActiveNews.

În 2021, Vastea scria pe Facebook că el “nu crede în vaccin, știință sau tehnologie – idolii acestui veac”.

Vastea a promovat proteste din timpul pandemiei și a participat la mitinguri împotriva restricțiilor și a vaccinării.

În urmă cu câțiva ani a semnat o scrisoare adresată mai multor instituții ale statului în care se poziționa împotriva cărții electronice de identitate, susținând că acesta este un “dispozitiv emiţător de unde radio care admite interferenţe care pot cauza operaţiuni nedorite”.

Teoriile conspirației privind punerea în circulație a cărților de identitate cu cip au fost demontate de mai multe ori.

Răzvan Vastea a avut acces la bani europeni și prin intermediul a două asociații în care el activează. În calitate de președinte al Asociației Basarabii, a anunțat, printr-un comunicat publicat pe site-ul ActiveNews, începerea unui proiect cofinanțat din Fondul Social European.

A doua asociație, Clubul Sportiv Smartatletic, de la care Vastea a încasat peste 90 de mii de lei în 2022, a derulat mai multe proiecte finanțate din fonduri europene, iar unele dintre ele au fost realizate în parteneriat cu Eco Rural Consulting, administrată de proprietarul domeniului site-ului ActiveNews.

Donatorul lui Capsali

În 2014, Vastea a fost finanțator al activității și campaniei electorale pentru Iulian Capsali, candidat independent la alegerile europarlamentare din acel an. A făcut două donații a căror valoare cumulată depășea baremul de 10 salarii minime brute pe ţară.

iulian capsali

Iulian Capsali (sursa foto: INQUAM Photos / Liviu Florin_Albei)

Capsali este un susținător al teoriilor conspiraționiste, narațiunilor anti-UE și pro-ruse. Este promovat și de Sputnik, organul de propagandă al Kremlinului interzis în majoritatea țărilor occidentale după invazia Rusiei în Ucraina.

În 2021, partidul extremist AUR l-a propus oficial pe Iulian Capsali pentru poziția de supleant în Consiliul de Administrație al TVR. Capsali este unul dintre semnatarii articolelor de pe ActiveNews, site care i-a publicat recent un video pe care YouTube l-a șters de pe platformă pe motiv că “încalcă politica în materie de dezinformare cu privire la informații medicale”.

Context.ro a solicitat puncte de vedere tuturor persoanelor, companiilor și ONG-urilor care apar în acest articol. Până la publicare nu am primit niciun răspuns.

Avatar of Mihaela Tănase, Iulia Stănoiu, Matthew Garvey

10 Comments

 1. Avatar of numele_meu_nu_are_importanta
  numele_meu_nu_are_importanta 29 mai, 2024 at 20:31 - Reply

  Fundamentalistii religiosi si simpatizantii teroristilor si criminalilor politici legionari pe canalele de propaganda manipuleaza opinia publica cu mesaje impotriva Uniunii Europeane si apartentei Romaniei, in timp ce in spatele usilor inchise atrag fonduri prin firmele lor din bugetele aceleiasi Uniuni Europene. Niste farisei. Niste falsi credinciosi care utilizeaza temerile din societate pentru a castiga capital politic in timp ce cheltuie resursele partenerilor strategici ai Romaniei despre care mint si manipuleaza.

 2. Avatar of Muna
  Muna 29 mai, 2024 at 23:18 - Reply

  concret, au facut ceva ilegal? Nu au voie sa aiba alta opinie decat cea pro europeana sau pro americana?

  La fel cum voi aveti opinii pro UE si pro America cei de la ActiveNews au voie sa aiba opinii diferite si este un drept castigat la Revolutie de care ne bucuram toti.

  Este penibil felul in care incercati sa imbracati in „jurnalism” si ii acuzati pe altii de propaganda cand voi luati $164.000 de la National Endowment for Democracy (doar in 2022 ca de atunci nu ati mai postat alte sume) care este de fapt doar fata publica (NED) a CIA si face la vedere ceea ce CIA facea pe ascuns. Va solicit si eu un punct de vedere legat de faptul ca luati bani de la guvernul SUA cat si de la UE pt a ataca publicatiile si persoanele care sunt critice atat la adresa UE ca si a SUA. De asemenea, se ne spuneti cum ati reusit sa obtineti informatii de altfel confidentiale colectate de proiectul Datacross II finantat de Fondul de Securitate Intern al UE folosit pt detectarea „spalarii de bani” si „coruptiei” si al carui partener este fix DNA-ul la care aparent aveti acces pt a demoniza entitati media fara ca macar sa reusiti sa demonstrati ca au facut ilegalitati sau au luat bani de la rusi.

  Voi chiar aveti impresia ca sunteti de partea buna a istoriei?

  https://powerbase.info/index.php/NED,_CIA,_and_the_Orwellian_Democracy_Project#Democracy_Doublethink

  • Avatar of lecram
   lecram 03 iun., 2024 at 10:21 - Reply

   poti avea opiniile tale, dar nu da dovada de ipocrizie sugand sume mari de bani de la cei impotriva carora se ti indreapta opiniile… sau poate iei din alta parte mai multi bani??
   iar daca nu-ti convine Europa, esti libera sa emigrezi in Asia sau rusia… e un drept castigat la revolutie…

 3. Avatar of Arcas
  Arcas 30 mai, 2024 at 0:10 - Reply

  Se poate să faceți o investigație și pe tema fondurilor câștigate de firme de stat sau private din țări UE, precum Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda în anii pre și post aderare? Să putem face o comparație onestă între cât a câștigat UE în România și cât a primit România!

  • Avatar of garofita
   garofita 30 mai, 2024 at 17:53 - Reply

   Pare că nu înțelegi cum funcționează fondurile europene. Cum s-ar putea afla răspunsul la întrebarea ta dintr-o asemenea investigație? Altfel, comparația e ușor de făcut, pentru că cifrele sunt publice. Balanța dintre cât a dat România UE și cât a încasat (strict pe fonduri) e de 65 de miliarde de euro în favoarea României. PIB-ul Ro aproape s-a triplat de la aderare și am depășit Ungaria la PIB/capita raportat la puterea de cumpărare. Și că tot vorbim de PIB, ar trebui comparat PIB-ul de dinainte de 2002, pentru că cu 5 ani pre-aderare au început investițiile care au crescut PIB-ul. Iar înainte de 2002 PIB-ul era de 7 ori mai mic ca acum. Poate cel mai grăitor exemplu legat de aportul UE la bogăția României se poate vedea dintr-o comparație cu Serbia: înainte de 2000 aveam PIB-ul comparabil cu sârbii, acum suntem de 5 ori mai bogați ca ei.

 4. Avatar of Ilie Hornea
  Ilie Hornea 30 mai, 2024 at 12:30 - Reply

  Curat murdar Coane Fănică. Cine poate ști cine tine lanțul și pe banii cui lucrează. Acum e cel mai simplu sa bagi fitilele . Prostii le pescuiesc tu stai la adăpost.

 5. Avatar of Roexit
  Roexit 31 mai, 2024 at 6:44 - Reply

  Pentru anonimul de mai sus, bai, „desteptule”, se vede de la o poștă că ești userist, dar nu știu dacă ești părinte 1 sau părinte 2. Nici voi nu știți ce sunteți, degeneraților.

 6. Avatar of Roexit
  Roexit 31 mai, 2024 at 6:50 - Reply

  @Muna, nu vor răspunde la ce ai scris, deoarece ținta acestor așa-ziși „jurnaliști” este aceea de a-i ataca pe toți cei care spun adevărul despre SUA, UE și NATO. Ăștia au mințit oamenii să se vaccineze, au spus, cu subiect și predicat, că „vaccinurile sunt sigure și eficiente”, au făcut campanie de vaccinare primind bani publici, împreună cu presa și „medicii eroi”. Ba, nesimțiților și ticăloșilor, voi trebuie să fiți primii cercetați penal pentru persoanele care mor sau suferă din cauza nenorocitelor de vaccinuri.

  Cât despre bolovanul ăla de mai sus care spune despre legionari că sunt „teroriști”, ăla sigur e cu „volan pe dreapta” și îi recomand sa își facă a patra doza.

  Mă bucur, bai, Context, că va deranjează cei care militează pentru ieșirea din UE și din NATO. Tot vom scoate Romania din UE și NATO. Așa cum nu s-a făcut referendum pentru intrare, așa nu va fi referendum pentru ieșire. Va fi exact la fel cum ați făcut-o și voi. Nu va convine? Mă bucur!

 7. Avatar of Radu
  Radu 31 mai, 2024 at 9:04 - Reply

  Ar fi buna și o investigație asupra site-ului cuvantul-ortodox.ro (fost razvointrucuvant.ro) care promovează aceleași mesaje conspiraționiste și anti-occidentale precum activenews. Site-ul cuvantul-ortodox.ro (fost razbointrucuvant.ro) îi are ca fondator pe Adrian Mircea si Ionuț Butoi, cadru didactic la Facultatea de Jurnalism a Universității din Bucuresti (fapt arhicunoscut in mediile “ortodoxism”).
  Ce diferențiază site-ul cuvantul-ortodox.ro de activenews.ro e faptul ca poziționările pe diverse teme nu sunt niciodată semnate (asumate), lucru de înțeles ținând cont de cariera academica pe care vrea sa și-o construiască unul din administratorii site-ului.

 8. Avatar of Limbarea Climuiatica
  Limbarea Climuiatica 04 iun., 2024 at 10:28 - Reply

  Foarte interesant articol, dar nedocumentat. Nu dati niciun exemplu de dezinformare si teoria conspiratiei. Aia cu vaxul (ne)sigur si (in)eficient s-a dovedit a nu fi o „teorie”, apar saptamanal studii in publicatii mainstream care arata nu doar ca e ineficient, dar si nociv. Bataia Rusia Ucraina e „teorie a conspiratiei”? Faptul ca au opinii pro rusnaci e treaba lor. Schimbarea climatica e o problema? Really? Parca sustineti „credinta in stiinta”. Uitati-va mai atent pe studii facute pe intervale mari de timp, nu „de cand se fac masuratori” si vedeti de cate ori s-a incalzit/racit planeta asta, fara nicio influenta din partea oamenilor. Sahara a fost stepa si a devenit desert pe vremea cand oamenii erau vanatori-culegatori. Nici cai nu aveau. Ei au facut Sahara desert, nu schimbarea inclinatiei axei terestre si coborarea musonului de vest peste Africa Centrala. CO2 in atmosfera e 421 ppm (0.04%). In Cretacic si Jurasic era 2%. Si viata nu a disparut, alergau dinozaurii ca disperatii. Problematic pentru respiratie devina la 5%. In plus, parca pluralismul de opinie e caracteristic democratiei. Poate unul sa sustina ca pamantul este plat si soarele se invarte in jurul lui, care, pana cu ceva vrem in urma, era indiscutabil. Daca unul vrea sa fie nebun, prost, etc, este treaba lui. Nu are statul nicio treaba cu ce crede el. Statul nu are dreptul sa eticheteze, cenzureze si calomnieze pe cei care nu-i plac. S-a inlocuit propaganda comunista cu cea globalista, dar metodele sunt similare. In curand parca vad ca o sa ne bage „la canal” pentru „opinii divergente”.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema