Cum am investigat fraude de sute de milioane de euro sub o ploaie de conspirații

11 dec., 2023

În timp de documentam serialul EUROFRAUDA ROMÂNO-BULGARĂ, am fost ținta unei campanii de defăimare. Ziare bulgărești și românești ne acuzau, nici mai mult, nici mai puțin, că am conspirat împotriva fostului procuror general al Bulgariei. Inclusiv că am fost parte dintr-un grup care a vrut să-l asasineze. În realitate, eram pe urmele unor escroci care au furat milioane de euro de care România avea nevoie pentru spitale sau școli.  

Sofia, 22 martie 2023. Doi bărbați intră într-un hotel de trei stele. Nu se opresc la recepție, ci se duc glonț pe un hol, într-un spațiu dedicat pauzelor de cafea pentru cei care folosesc micuța sală de conferințe de la parter. Cei doi caută cel mai bun punct de observație. Se prefac că discută ceva, dar fac poze pe furiș. Urmăresc toate mișcările celor care sunt în sala de conferință. Pleacă în grabă fără să mai bage de seamă că au fost filmați de camerele de supraveghere. Nu e o scenă din vreun film. Așa am fost supravegheați în timp ce documentam fraude financiare de sute de milioane de euro.  

Un banal workshop într-un hotel de 3 stele 

Pe 22 și 23 martie am organizat la Sofia un training, alături de colegii de la centrul de jurnalism de investigație Bird.bg. Întâlnirea era parte dintr-un proiect jurnalistic prin care vrem să investigăm crima organizată și fraudele financiare româno-bulgare. Am convins 15 jurnaliști bulgari să-și dedice două zile în care am făcut schimb de tehnici de investigare, dar am și muncit concret la o investigație, primele rezultate ale acestui workshop fiind serialul EUROFRAUDA ROMÂNO-BULGARĂ. Înainte să începem trainingul, un site bulgăresc a început să ventileze o conspirație bazată pe informații false, inventate cap-coadă.

Alte site-uri au mers mai departe și au spus că în spatele seminarului nostru se află un afacerist român. Evident că nu au prezentat nici o probă în acest sens. „Toate acestea duc la concluzia că „antrenamentul jurnalistic” de la Sofia, în spatele căruia se uită Ovidiu din Zurich și Curro, nu este altceva decât o acoperire pentru un alt atac hibrid, cel mai probabil din nou împotriva acuzării și personal împotriva acuzatorului nr. 1”, publica unul dintre site-urile care au împrăștiat conspirația în Bulgaria. 

Bomba și filme SF de la Antena 3 

După ce seminarul s-a încheiat, jurnaliștii s-au pus pe treabă și au creat o bază de date extinsă care ne-a ajutat să descoperim fraude financiare de multe zeci de milioane de euro. 

În timp ce eram prinși în munca de teren și interviuri, un alt eveniment avea să restarteze motoarele conspiraționiste. Pe 1 mai, mașina procurorului general al Bulgariei, Ivan Gheșev, a trecut pe lângă o bombă artizanală. Procurorul nu a pățit nimic. 

După incident, Antena 3 a publicat un articol în care prelua bucăți din materialele publicate în martie, dar a adăugat și elemente noi la conspirație. „Presa bulgară publică numele românului care ar fi încercat să-l asasineze pe procurorul general Ivan Gheșev | Materialul este ilustrat cu imaginea unui jurnalist din România”, este titlul dat de televiziune. Informațiile sunt însă cele vechi. Nici măcar site-urile conspiraționiste din Bulgaria nu au făcut legătura între incidentul cu bombă și seminarul din Sofia, însă Antena 3 a făcut-o. 

Un alt site din România, Flux24, celebru deja pentru dezinformările pe care le promovează, a mers mai departe, acuzându-l pe unul dintre co-fondatorii Context.ro că a luat parte la „caracatița implicată în încercarea de asasinat a procurorului general al Bulgariei”.

În realitate, Context.ro, BIRD.bg și alți jurnaliști români și bulgari au descoperit o rețea de consultanți și oameni de afaceri care operează o rețea transfrontalieră de fraudă. Companiile bulgărești sunt folosite la scară industrială pentru a fura taxele publice de care e nevoie pentru construcția de spitale, autostrăzi sau școli. 

Mai multe detalii în articolele de mai jos:

Despre autor: Context

Avatar of Context

One Comment

  1. Avatar of Mircea
    Mircea 26 dec., 2023 at 10:56 - Reply

    De ce nu realizați investigații despre corupția din educație, cu precădere din universități.
    Puteți începe cu capetele mafiei universitare, UPB (fostă).

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema