Tricolorul din offshore. Un fotbalist român, pe lista „bunurilor” oligarhului rus Roman Abramovici

17 nov., 2023

Cristian Manea, unul dintre cei mai promițători tineri fotbaliști români din ultimii 20 de ani, a fost în proprietatea oligarhului Roman Abramovici. Investigația internațională Cyprus Confidential scoate la iveală faptul că Abramovici era beneficiarul unor offshore-uri din Cipru prin care cumpăra și transfera jucători din Europa. Tricolorul Manea este unul dintre cei 21 de fotbaliști care au ajuns în inventarul fostului patron al clubului londonez Chelsea prin această schemă opacă, pe care conducerea UEFA a descris-o ca fiind apropiată de principiile sclaviei moderne.

Cu două meciuri rămase din campania de calificare pentru EURO 2024, echipa națională a României se află pe un loc de calificare și urmează să joace două partide cruciale cu Israel și Elveția. Selecționata țării noastre este neînvinsă după 8 meciuri jucate, iar la aceste rezultate a contribuit și fundașul dreapta Cristian Manea, în vârstă de 26 de ani.

Legitimat în prezent la CFR Cluj, Manea a jucat 4 meciuri în campania de calificare pentru EURO, până s-a accidentat în luna septembrie, suferind o leziune la genunchi în timpul unui antrenament

Cristian Manea a debutat în prima scenă a fotbalului românesc la FC Viitorul Constanța – echipa patronată de Gică Hagi și devenită, între timp, Farul Constanța – iar în 2014, cu puțin timp înainte să împlinească 17 ani, debuta și la echipa națională.

La un an distanță de la acel moment, în presa sportivă internațională apăreau informații potrivit cărora Manea va fi transferat de la Viitorul Constanța la Chelsea. În realitate, tânărul jucător era legitimat de Apollon Limassol, pentru care nu a evoluat niciun minut, și ajungea să joace pentru Royal Mouscron, înainte de a reveni în România.

„Da, sincer să vă zic, prima oară am crezut că acolo merg. Prima oară când am auzit unde mă duc, am început să plâng. Când am auzit că merg în Belgia, la Mouscron. Am zis că nu se poate aşa ceva!”, spunea tânărul fotbalist în anul 2018, într-un interviu acordat OrangeSport.

Abia în 2023, însă, o scurgere de date ce conține milioane de documente ale unor firme de consultanță din Cipru, obținută de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) și analizată în parteneriat cu OCCRP, Context.ro din România și publicații precum The Guardian sau Der Standard scot adevărul la iveală. 

Legătura dintre Manea și Chelsea există indirect și n-a fost vorba de un transfer. Documentele consultate de Context.ro în cadrul proiectului „Cyprus Confidential” demonstrează că tricolorul Manea a intrat în inventarul lui Roman Abramovici, patronul lui Chelsea la acea vreme, dar n-a ajuns să joace pentru echipa londoneză.

Cum a ajuns Cristian Manea un „bun” al lui Abramovici

Arhiva „Cyprus Confidential” consultată de Context.ro conține zeci de documente despre cum a ajuns Manea în portofoliul lui Roman Abramovici. Pe 27 iunie 2014 a fost semnat un acord de împrumut între Leiston Holdings Limited, din Insulele Virgine Britanice, și Silva Trading Limited, din Limassol, companie ce apare ca acționar în clubul de fotbal Apollon Limassol.

În acel acord era menționat că Leiston Holdings este interesată să cumpere 100% din drepturile federative și economice ale jucătorului Cristian Manea, legitimat la acel moment la Viitorul Constanța. Documentele consultate de Context.ro arată că beneficiarul real al Leiston Holdings Limited este oligarhul rus Roman Abramovici

Achiziția lui Manea s-a făcut sub forma unui contract de împrumut. Offshore-ul controlat de oligarhul rus a împrumutat Silva Trading cu 3 milioane de euro. Suma urma să fie recuperată din transferurile viitoare ale jucătorului român, iar Silva să rămână cu doar 25.000 de euro. În schimb, dacă Manea nu ar fi jucat deloc pentru Apollon Limassol, clubul cipriot urma să rețină 5% din profitul net al viitorului transfer. 

Ulterior, pe 21 noiembrie 2016, se fac modificări la contractul inițial. În scenă intră o altă companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice – Conbair Holdings Limited care preia drepturile economice și federative ale lui Cristian Manea. Totodată, în acel contract era stipulat că trebuia făcută o nouă plată, de 200.000 de euro, între off-shore-uri, pentru că Manea jucase în sezonul 2016-2017 la Mouscron.

Trei ani mai târziu, la 31 decembrie 2019, Cristian Manea apărea drept „bun intangibil”, în valoare de 3,4 milioane de euro, pe situația financiară a companiei Conbair Holdings Limited. Și acest offshore era controlat tot de către Roman Abramovici.

Nu e clar dacă Viitorul lui Hagi l-a vândut pe Manea direct lui Abramovici sau dacă fostul căpitan al tricolorilor știa că face afaceri cu proprietarul lui Chelsea. Reprezentanții Farul Constanța nu au răspuns solicitărilor Context.ro pentru a furniza un punct de vedere. 

Ce știm însă e că la momentul tranzacției parafate de echipa lui Hagi, echipa Apolon Limassol era patronată de Pinhas „Pini” Zahavi, un colaborator apropiat al lui Abramovici. Aceeași scurgere de date ce vizează afacerile din lumea fotbalului – Footbal Leaks – a arătat că Zahavi a controlat cluburile Apollon Limassol și Royal Mouscron.

Pinhas „Pini” Zahavi este cunoscut în principal pentru că a intermediat transferul lui Neymar la Paris Saint-Germain pentru o sumă record de 222 de milioane de euro, dar și pentru că l-a ajutat pe Abramovici să preia Chelsea. În 2011, Abramovici și Zahavi au semnat un contract de colaborare executat prin offshore-ul folosit în transferul lui Manea. Zahavi s-a angajat să caute tinere talente pentru Leiston, compania din Cipru a lui Abramovici care urma să dețină 100% din drepturile fotbaliștilor

În 2021, Zahavi era pus sub acuzare pentru escrocherie și spălare de bani, acuzații lansate pentru perioada în care controla Mouscron

Un alt jucător din România, prins în schema Abramovici

Din documentele ce reies din Cyprus Confidential, proiect inițiat de ICIJ, și consultate de Context.ro în parteneriat cu publicații precum OCCRP, The Guardian sau Der Standard, reiese că cel puțin 21 de jucători au fost preluați de Leiston Holdings Limited.

Un alt jucător din Superliga României s-a aflat în aceeași situație cu Cristian Manea. Este vorba de Fabrice Olinga, în prezent atacant la FC Botoșani. Olinga devenea, la 16 ani, cel mai tânăr jucător care marcase în La Liga, pentru Malaga. Tot atunci, camerunezul semna un acord cu Leiston Holdings Limited. 

În 2014, fanii l-au întrebat pe Twitter dacă zvonurile legate de un transfer de la Malaga la Apollon Limassol sunt adevărate, iar Olinga a transmis că sunt „minciuni”. El se aștepta la un transfer în Olanda, la Zulte-Waregen, dar jucătorul nu a mai avut niciun cuvânt de spus. 

Un singur jucător a acceptat să stea de vorbă cu jurnaliștii care au documentat subiectul. Este vorba de Emir Dautovic, care la 16 ani a fost invitat să se antreneze cu lotul echipei Manchester City.

La scurt timp după ce a revenit în Slovenia, a fost dus la o întâlnire cu reprezentanții clubului de care aparținea, părinții lui și reprezentanții impresarului Pinhas Zahavi, unde au semnat un contract, fiind influențați de apropierea lui Zahavi de clubul Chelsea.

Dautovic și-a amintit acea zi, în care directorul sportiv al clubului l-a îndemnat să semneze imediat contractul primit de la omul lui Zahavi, deși tatăl lui voia să îl citească înainte.

„Pentru mine a fost ca și cum intram pe o autostradă a carierei mele… Pini Zahavi urma să fie agentul meu și era cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla”, le-a spus Dautovici reporterilor OCCRP. Ca și alți jucători, Dautovic nu a ajuns să joace pentru Chelsea. 

Acest tip de contract, în care drepturile unui jucător sunt preluate de companii care la prima vedere nu au treabă cu lumea fotbalului, se numesc „Proprietatea unei terțe părți”, și sunt apropiate de principiile sclaviei moderne, lucru subliniat inclusiv de conducerea UEFA. 

După semnare, acest tip de contract, interzis în lumea fotbalului încă din 2015, le permitea unor investitori să obțină drepturile economice ale unui jucător, ceea ce presupunea că investitorii puteau decide tot ce urma să se întâmple în parcursul lui profesional.

Aceste tipuri de contracte pot duce inclusiv în situații de conflicte de interese. Armido Tue Na Bangna, cunoscut drept Bruma, se regăsea și el pe lista „bunurilor” deținute de Conbair Holdings Limited în anul 2019. 

Numai că jucătorul a fost transferat de mai multe ori în acel interval, deși era în vigoare interzicerea contractului tip „terță-parte”. Totodată, în timp ce se afla la Porto, în anul 2014, și era deținut de Abramovici, Bruma a jucat împotriva echipei Chelsea, într-un meci de Liga Campionilor. 

În aceeași situație ca Bruma s-a aflat și jucătorul Andre Carillo, care a jucat împotriva lui Chelsea într-un meci de ligă, în anul 2017, când încă era un „bun” deținut de firmele lui Abramovici. Nu există, însă, date care să reflecte că prestația jucătorilor a fost diferită față de normal în acele meciuri. 

Roman Abramovici și Pinhas Zahavi nu au răspuns solicitărilor partenerilor media Context. Cristian Manea, CFR Cluj și Farul Constanța nu au răspuns solicitărilor reporterilor Context.

NOTĂ: Într-o versiune anterioară a acestui text am menționat că Manea a evoluat la echipa Apollon. Jucătorul nu a evoluat niciun minut pentru echipa cipriotă.  Ne cerem scuze pentru eroare.

Despre autor: Matthew Garvey

Avatar of Matthew Garvey
Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema