Şeful Biroului pentru Imigrări al judeţului Caraş-Severin a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Ce acuzații i se aduc

06 iun., 2024

Vali Mitruș, şeful Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin, a fost arestat joi, 6 iunie, pentru 30 de zile, fiind acuzat de abuz în serviciu, corupţie, implicare în traficul de migranţi şi alte infracţiuni. În același dosar, alți doi funcționari publici, precum și administratorul unei firme au fost plasați sub control judiciar, conform unui comunicat DNA.

Mitruș Vali este șeful Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin din anul 2020 şi este la bază ofiţer de poliţie cu grad de inspector. Acesta este acuzat de corupţie, trafic de influenţă, abuz, participare la abuz şi instigare la abuz în serviciu, uz de fals şi colaborare cu reţelele internaţionale de trafic de migranţi. În ultimii doi ani, potrivit informațiilor din dosar, Vali Mitruş a primit sume de bani și alte foloase sub formă de mită de la persoane fizice și de la reprezentanții unor societăți comerciale implicate în migrația ilegală a cetățenilor străini din state precum Siria, Bangladesh, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, India, Vietnam sau Maroc.

Vali Mitruş este acuzat de luare de mită pentru oferirea de beneficii migranţilor care intră şi fie rămân în ţară, fie traversează în mod ilegal teritoriul României. În perioada martie-iulie 2023, şeful Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin a primit suma de  22.000 de euro pentru emiterea de către serviciul judeţean IGI a unui număr de 98 avize de muncă pentru cetățeni străini, potrivit documentelor consultate de Context.

În urmare a intervenţiilor lui Vali Mitruş, din cele 98 de avize de muncă, Biroul a emis 74. În final, 51 de cetăţeni străini au intrat în România şi doar două persoane au încheiat efectiv contracte de muncă. Ceilalţi 49 se află în şedere ilegală pe teritoriul ţării sau au trecut în mod ilegal frontiera. 

În plus, autoritățile arată că 144 cetăţeni străini nu au fost returnaţi în țările de provenință, deşi nu îndeplinesc condiţiile şederii pe teritoriul României. 125 cetăţeni străini au avut prelungit dreptul de şedere în mod ilegal şi 19 s-au confruntat cu respingerea nelegală a solicitărilor de prelungire a dreptului de şedere de către Vali Mitruş, mai susțin procurorii, care încadrează aceste fapte sub acuzația de abuz în serviciu şi participare la abuz în serviciu. 

Din funcţia sa de şef al Biroului pentru Imigrări din Caraş-Severin, Vali Mitruș ar fi instigat la abuz în serviciu alţi doi subordonaţi acuzaţi, la rândul lor, de mai multe infracţiuni şi contravenţii.

În acest moment, Vali Mitruş este arestat preventiv pentru 30 de zile și este cercetat penal de către DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin pentru corupţie şi implicare în constituirea, aderarea și sprijinirea unui grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de migranți, trafic de migranți și trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

Migrația ilegală din statele asiatice către statele din Vestul Uniunii Europene a cunoscut o creştere semnificativă în ultimii ani, motiv pentru care la nivel european sunt adoptate mai multe măsuri pentru controlarea acestui fenomen şi diminuarea efectelor sale negative, după cum este menţionat în Nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern nr. 884 din 19.08.2021, prin care s-a aprobat Strategia naţională privind imigraţia pentru perioada 2021 – 2024. Strategia dezvoltată pe teritoriul României urmăreşte reglementarea admisiei, șederii și muncii străinilor, precum și combaterea migrației ilegale. 

Realitatea nu corespunde nici pe departe standardelor legislative: în prezent, funcţionarii publici colaborează cu rețele internaționale de trafic de migranți şi emit avize de muncă nelegale pentru cetățenii străini, le prelungesc în mod ilegal şederea sau apelează la diferite companii pentru a masca trecerea lor către statele din vestul Europei, prin contracte de muncă pe care le termină în câteva săptămâni, zile sau chiar în mai puţin de o zi de la semnarea documentelor, mai susțin procurorii.  

Despre autor: Oana Manițiu

Avatar of Oana Manițiu

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema