Reportaj. Prin ce trece o potențială victimă a unui viol la Spitalul Universitar, unde ar trebui să funcționeze un centru special pentru femei
La trei ani de la înființare, primul centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale din România a rămas doar o promisiune de ochii lumii și pentru câteva voturi.
Spitalul Universitar de Urgență București, duminică, 2 iunie. Ora 16:30.
La recepția spitalului, în spatele unui geam, două femei. Le întreb dacă mă pot direcționa către centrul pentru agresiuni sexuale. N-au idee de existența lui. Mă trimit la triaj.
La triaj, într-o cămăruță cu ușa deschisă, doi bărbați. Îi întreb pe ei dacă știu unde este centrul, că aș avea nevoie să vorbesc cu cineva de-acolo.
Nu știu nici ei nimic.
Din 2021, în București există, în cadrul Spitalului Universitar de Urgență (SUUB), un centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale. La inaugurarea centrului din capitală, Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale la vremea respectivă, declara:
„În cadrul centrului deschis la nivelul SUUB, victimele violenței sexuale vor putea beneficia, în mod direct și gratuit, de toate serviciile de suport necesare (…). În acest fel, femeile sunt scutite să facă drumuri numeroase la poliție sau la INML pentru a dovedi că au fost victimele unei agresiuni sexuale și sunt susținute să parcurgă toți pașii necesari pentru ca agresorul să fie tras la răspundere.”
- Citește articolul complet pe PressOne
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema