Republica Moldova: Nume grele în dosarul schemei de corupție privind înlăturarea celor căutați internațional de pe lista INTERPOL

06 iun., 2024

Patru persoane din Republica Moldova au fost reținute marți, în urma unei anchete internaționale cu privire la o presupusă schemă de corupție. Acestea sunt suspectate că ar fi luat mită câteva milioane de dolari cu scopul de a șterge numele celor căutați de Organizația de Poliție Internațională (INTERPOL). Mai mult, într-o anchetă paralelă coordonată de serviciul secret al SUA și de Agenția Națională a Criminalității din Marea Britanie, s-a descoperit un grup infracțional care are legături cu Rusia, Ucraina și Belarus și care ar fi beneficiat de pozițiile înalților funcționari moldoveni pentru a scăpa de urmărirea internațională. Cazul vine pe fondul impedimentului guvernanților Republicii Moldova de a reforma sistemul judiciar și de a combate fenomenul corupției. 

Procuratura Anticorupție din Moldova, cu sprijinul autorităților franceze, spaniole, americane și englezești, a demarat o anchetă asupra unei presupuse scheme infracționale în care erau implicați înalți oficiali ai Republicii Moldova. Ancheta vine în urma identificării, de către INTERPOL, a unei activități suspicioase de manipulare a unor ,,Notificări Roșii” emise pe numele unor infractori căutați internațional, potrivit declarației secretarului general al INTERPOL, Jürgen Stock. 

Conform surselor citate de presa moldovenească, printre oficialii corupți, care ar fi abuzat de pozițiile lor în schimbul unor sume exorbitante, ar fi șeful biroului INTERPOL de la Chișinău, Viorel Țentiu, precum și fostul ministru al Justiției, Vitalie Pîrlog. Aceștia sunt acuzați că ar fi șters notificările roșii celor dați în urmărire internațională și le-ar fi permis obținerea azilului sau statutului de refugiat în țară. În acest moment, cele patru persoane sunt reținute pentru 72 de ore. Autoritățile nu au comunicat detalii legate de identitatea lor.

La această anchetă a participat și Biroul Federal de Investigații (FBI), pentru a analiza dispozitivele confiscate în urma perchezițiilor. Mai mult, cu sprijinul serviciului secret SUA și al Agenției Naționale a Criminalității din Marea Britanie (NCA), s-a descoperit o rețea dată în urmărire pentru infracțiuni cibernetice și cu legături în Rusia, Ucraina, Belarus, care ar fi mituit oficialii moldoveni pentru a le furniza informații cu privire la statusul Notificărilor Roșii pe numele lor, arată un comunicat de presă NCA.

Corupția din sistemul judiciar al Republicii Moldova este unul din obstacolele guvernării pro-europeane de a reforma justiția și principala restanță a țării în procesul de integrare în Uniunea Europeană, potrivit raportului celor de la Transparency International, privind indicele corupției la nivel global, anul 2023. 

Deși a crescut numărul dosarelor împotriva funcționarilor de rang înalt, rata de condamnare rămâne scăzută, potrivit raportului activității Procuraturii Anticorupție în anul 2023. Din analiza efectuată de către instituție, reiese că a fost pronunțată o singură condamnare pentru corupție împotriva unui judecător în anul 2023. În schimb, s-au trimis în judecată foști înalți oficiali de ordinul zecilor, printre care un fost Prim-ministru, foști miniștri, deputați, și magistrați pentru acte de corupție.  

Rise Moldova, organizație afiliată rețelei OCCRP, din care face parte și Context.ro, a scos la iveală implicarea unui magistrat în grupul infracțional orchestrat de deputatul Ilan Șor, fără să fi avut vreo consecință penală. Întreaga lor investigație poate fi citită aici.

Despre autor: Cosmina Ungureanu

Avatar of Cosmina Ungureanu

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema