Corupție și Crimă Organizată Globală: Regimul Putin recrutează deținuți, oligarhii lui Lukașenko și-au plantat milioanele în Dubai, iar Cehia e împânzită de offshore-uri

25 iul., 2022

Oligarhii bieloruși strâns legați de regimul dictatorial al lui Lukașenko și-au parcat averile în imobile de lux din Dubai. În Tunisia, Ministerul de Interne folosește un soft de recunoaștere facială, dar refuză să dea explicații jurnaliștilor. Regimul lui Putin recrutează soldați pentru războiul din Ucraina din rândul șomerilor și al bărbaților din închisori. Iar în Cehia, offshore-urile au împânzit și cele mai sărace zone ale țării și drenează fondurile publice. 

Context.ro a selectat cele mai importante investigații jurnalistice publicate în utimele săptămâni de către centrele de jurnalism de investigație afiliate rețelei internaționale The Organised Crime and Reporting Project (OCCRP). Context.ro este partener al OCCRP în România, alături de Rise Project și Átlátszó Erdély.

O serie de poze postate pe contul de Twitter al administrației prezidențiale din Tunisia au dat de gol faptul că Ministerul de Interne local folosește un program de recunoaștere facială. Inkyfada.com, o platformă media independentă, a scos la lumină subiectul și a mai arătat că guvernul tunisian a fost interesat să folosească tehnologia de recunoaștere facială încă din 2019. 

Arij.net – o rețea de jurnaliști de investigație din Orientul Mijlociu, a descoperit că, în Egipt, carnea vită este produsă cu ajutorul hormonilor de creștere. Deși guvernul a interzis folosirea hormonilor, unii crescători continuă să injecteze animalele pentru a crește în greutate. Investigația jurnalistică arată că abatoarele nu au echipamentele necesare cu care să depisteze dacă vitele au fost inoculate cu hormoni de creștere.

În Africa de Sud, https://oxpeckers.org/, un portal dedicat investigațiilor privind traficul de animale exotice și mediu a analizat cum sunt traficați pangolinii – mamifere nocturne ale căror solzi sunt utilizați în medicina chineză tradițională. Oxpeckers.org a refăcut circuitele de trafic de pangolini.

În Malawi, o țară de 20 de milioane de locuitori din sud-estul Africii, jurnaliștii de investigație de la centrul de investigație local spun că lupta împotriva corupției este sabotată din interior, în special de politicieni. Un exemplu în acest sens este dosarul de corupție al unui fost președinte, care stagnează de 16 ani. Fostul șef de stat Bakili Muluzi a fost acuzat că în perioada 1994-2004 a furat 12 milioane de dolari din fondurile statului. O analiză mai complexă a Global Financial Integrity a estimat că, în perioada 2005-2019, între 2,2 și 7,3 miliarde de dolari au fost furați din bugetul local.  

În Kenya, centrul de investigații The Elephant a descoperit cum sunt create și implementate campaniile de dezinformare. Utilizând softuri de analiză a datelor, reporterii au detaliat cum opozanții unui proiect de amendare a constituției locale erau targetați în așa fel încât să pară că sunt mercenari politici plătiți. Investigația arată că un coordonator al unei astfel de acțiuni câștigă 500 de dolari pe lună, iar postacii obișnuiți primesc 15 dolari pe zi.

În Cehia, colegii de la www.investigace.cz au analizat prezența companiilor offshore în economie. Au constatat că o bună parte din offshore-uri este utilizată în nord-vestul țării, adică într-o zonă defavorizată economic. Un studiu din 2016 al Transparency International arăta că, între 2007 și 2016, aproape 1 miliard de euro din bani publici au ajuns în conturile unor SRL-uri locale controlate de acționari necunoscuți, prin intermediul unor offshore-uri înființate în paradisuri fiscale. 

Europa a reluat importul de fosfat, un ingredient cheie în producerea îngrăşămintelor din Siria. Tranzacţiile, care îmbogăţesc oligarhi şi guvernul sirian, speculează portiţe legale ca să evite sancţiunile impuse de UE. Multe transporturi intră în Europa prin portul Constanţa, iar navele încărcate cu fosfat opresc frecvent sistemul de identificare automată.

Jurnaliștii de la istories.media scriu și documentează din exil materiale legate de corupția din Rusia. Au fost nevoiți să-și părăsească țara după ce au fost anchetați de FSB-ul rusesc și apoi declarați oficial agenți străini. Recent, ei au arătat că autoritățile ruse recrutează soldați din rândul șomerilor. Noii soldați sunt ademeniți cu contracte chiar în birourile oficiilor de ocupare a forței de muncă. Istories.media spune că de la începutul invaziei ordonate de Putin în Ucraina, peste 400 de companii străine s-au retras din Rusia, ceea ce ar duce la o creștere a numărului de șomeri cu peste 5 milioane. Ei fiind și masa de cetățeni targetați de noua campanie de recrutare. 

Tot colegii de la istories.media au dezvăluit că Grupul Wagner recrutează deţinuţi pentru frontul din Ucraina. “Armata privată” a lui Vladimir Putin le oferă deţinuţilor bani şi amnistie, dacă rezistă şase luni în Donbas. 

Colegii de la portalul hetq.am au anunțat că procurorul general din Armenia, Artur Davtyan, dorește sa monitorizeze conținutul de internet local. Autoritățile susțin că ar urma să monitorizeze doar conținutul “interzis”, dar care include publicații media și postări de pe rețelele de socializare. Potrivit hetq.am, procurorul s-a inspirat din felul în care acționează Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor din Rusia. Mulți se tem că aceste reguli ar putea fi folosite ca să limiteze libertatea de exprimare.

Peste 130 de cetățeni din Belarus dețin 220 de imobile în valoare de 60 de milioane de dolari în Dubai, iar cinci dintre aceștia sunt strâns legați de regimul dictatorial al lui Lukașenko, au dezvăluit jurnaliștii de la Investigative Belarusian Center, care au analizat o scurgere masivă de date.

Plajele calde din Emiratele Arabe Unite au devenit un adevărat magnet pentru bielorușii bogați. În condițiile în care Dubaiul este considerat una dintre cele mai secrete jurisdicții offshore din lume, legile Emiratelor Arabe Unite îi primesc cu bucurie pe cei care doresc să-și păstreze și să-și legalizeze capitalul. 

O companie de transport maritim susținută de statul rus, sancționată de SUA și UE în februarie, continuă să livreze țiței în porturile europene, conform unei analize a înregistrărilor companiei și a urmăririi în direct a navelor, scrie OCCRP. Experții spun că societatea și-a ascuns proprietatea asupra navelor prin înființarea unor filiale în Cipru și Emiratele Arabe Unite și prin faptul că navighează sub pavilion liberian.

Petrolierele deținute de operatorul flotei rusești Sovcomflot, susținut de stat, continuă să livreze petrol în porturile din Europa și să aducă Moscovei valuta străină atât de necesară, în ciuda sancțiunilor occidentale care vizează limitarea importurilor de țiței rusesc.

OCCRP a identificat peste 18 petroliere Sovcomflot, menționate într-o listă de nave din registrele financiare ale Sovcomflot din 2020, care au traversat oceanele lumii în ultima lună. Fiecare dintre ele transportă, în medie, combustibil în valoare de peste 240 de milioane de dolari. Mișcările lor pot fi urmărite în timp real pe un site de urmărire a traficului maritim.

Sursa foto: president.gov.by

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema