Corupție și Crimă Organizată Globală: Întâlnirile religioase ale mafiei italiene, soldații neinstruiți ai lui Putin și măcelarul vietnamez de elefanți

29 sept., 2022

Mafia italiană folosește o sărbătoare religioasă drept paravan pentru reuniuni. Rusia evită sancțiunile prin diverse tertipuri, iar soldații mobilizați de Putin ajung pe front fără pregătire. Un traficant de fildeș din Vietnam este acuzat de măcelărirea a peste 1700 de elefanți. Iar în Turkmenistan, un jurnalist independent e arestat de doi ani pentru o simplă poză. 

Context.ro a selectat cele mai importante investigații jurnalistice publicate în ultimele săptămâni de către centrele de jurnalism de investigație afiliate rețelei internaționale The Organized Crime and Reporting Project (OCCRP). Context.ro este partener al OCCRP în România, alături de Rise Project și Átlátszó Erdély.

Colegii de la centrul de investigații jurnalistice din Italia (IRPI) ne povestesc că mafia italiană se întrunește anual la o procesiune religioasă din regiunea Calabria. Soldații și capii Ndrangheta, una dintre cele mai puternice organizații mafiote din Italia, se reunesc anual la Madonna dei Polsi, o sărbătoare religioasă dedicată fecioarei Maria. O investigație OCCRP arată că, anul acesta, printre pelerini a fost și Francesco Mammoliti, șeful clanului Fischiante di San Luca, specializat în trafic de droguri. El a fost recent pus în libertate după ce a ispășit o sentință de 40 de ani pentru trafic de droguri. 

  • Mai multe detalii aici

Jurnaliștii OCCRP au dezvăluit detaliile anchetei care a dus la prinderea și condamnarea celui mai prolific traficant de fildeș și coarne de rinocer din Vietnam. Nguyen Van Nam a traficat, în câțiva ani, peste 17 tone de fildeș (colții de elefant) și 477 kilograme de coarne de rinocer. Wildlife Justice Commission, o organizație independentă de mediu care l-a investigat, susține că tonele de fildeș traficate de Van Nam provin de la măcelărirea a peste 1,760 de elefanți. În 2020, a fost condamnat la 11 ani de închisoare. 

  • Citiți amănuntele aici

„Ni s-a spus oficial că nu va exista nicio pregătire înainte de a fi trimiși în zona de război”, a declarat un tanchist rus trimis pe front după mobilizarea generală declarată de Vladimir Putin. Pe 25 septembrie, Sergey Surkov a fost chemat la regiment și susține că trei zile mai târziu a ajuns pe front în Ucraina fără nici un fel de antrenament. Jurnaliștii de la Important Stories arată că rușilor care au făcut stagiul militar li se promite un stagiu de pregătire de două săptămâni, care este insuficient. În schimb, soldații sunt puși să semneze că au făcut pregătirea necesară, deși n-au făcut nici măcar o zi de instruire. 

În Slovacia, jurnaliştii de la Centrul de Investigaţii Ján Kuciak dezvăluie noi detalii despre frauda celor 10 milioane de euro din subvenţiile pentru sprijinirea economiei în pandemie. Banii au ajuns la firme fantomă, fără angajaţi. Din grupul celor puși sub acuzare face parte proprietarul unui site care a încercat să discrediteze protestele izbucnite după asasinarea lui Kuciak. Numele portalului apare în mesajele trimise de Marian Kočner, acuzat că a comandat asasinatul jurnalistului. Anchetatorii suspectează însă că cei identificaţi până acum sunt doar interpuşi.

  • Citiți integral aici

Luptători belaruși se alăture invaziei rusești din Ucraina. Cu ajutorul cyber-partizanilor belaruși, Centrul de Investigații din Belarus a identificat aproximativ 12 luptători pro-ruși, majoritatea foști militari sau infractori. Bărbații merg acasă în concediu și acordă interviuri presei de stat, în ciuda riscului de a fi urmăriți penal în Belarus. Iar organele legii nu fac nimic pentru a-i opri pe mercenarii care luptă de partea Rusiei. 

  • Găsiți investigația aici

Rusia continuă să primească componente pentru arme, în ciuda sancțiunilor și a embargoului la export. Peste 15.000 de transporturi ce conțineau componente electronice provenite din Occident au ajuns în Rusia, din februarie și până la sfârșitul lunii mai. O echipă de experți de la un centru analitic axat pe cercetarea în domeniul apărării a analizat 27 dintre cele mai moderne sisteme militare rusești capturate sau găsite de ucraineni și a ajuns la concluzia că cele mai moderne arme și tehnologii rusești conțin peste 450 de componente importate în principal din SUA, dar și din Japonia, Taiwan, Coreea de Sud și țări europene. 

Colegii de la Turkmen News au cerut președintelui Turkmenistanului, Serdar Berdymukhammedov, eliberarea unui jurnalist independent arestat pentru o simplă poza. Pe 15 septembrie s-au împlinit doi ani de la condamnarea reporterului independent turkmen Nurgeldy Halykov. El a fost arestat după ce a împărtășit o fotografie a unei delegații a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Ashgabat cu o agenție de știri exilată de guvernul turkmen. Ulterior, doar pentru că a trimis o poză, o instanță l-a condamnat la patru ani de închisoare pentru acuzații dubioase. 

  • Citiți detaliile aici

Foto deschidere: Michele Amoruso/IRPI

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema