Corupție și Crimă Organizată Globală: Cleptocrația lui Putin dată de gol, jurnaliști spionați de regimul Viktor Orban, protestatari uciși în America Latină

27 iun., 2022

Cleptocrația rusă din jurul lui Vladimir Putin a fost dată de gol de un server de mail. În Ungaria, guvernul Orban urmărește cu frenezie orice mișcare a jurnaliștilor incomozi regimului. În America de Sud, zeci de protestatari au fost uciși în timpul manifestațiilor civice, iar un grup de jurnaliști a documentat fenomenul. 

Context.ro a selectat cele mai importante investigații jurnalistice publicate în utimele săptămâni de către centrele de jurnalism de investigație afiliate rețelei internaționale The Organised Crime and Reporting Project (OCCRP). Context.ro este partener al OCCRP în România, alături de Rise Project și Átlátszó Erdély.

Serverul care a expus cleptocrația lui Putin

LLCInvest.ru este un domeniu de net ascuns oamenilor obișnuiți. El a fost utilizat pentru serviciile de mail ale unui vast grup de interese din jurul lui Vladimir Putin. Zeci de companii, proprietăți de lux și iahturi ce aparțin cleptocrației conduse de președintele Rusiei au fost identificate de jurnaliștii OCCRP ca făcând parte dintr-un ecosistem complex, controlat de oamenii de încredere ai șefului de la Kremlin. 

Aliații președintelui rus au fost dați de gol de infrastructura IT. Toți foloseau același server de mail, deși companiile sau afacerile lor nu erau conectate oficial. Domeniul LLCInvest.ru are hostingul asigurat de compania IT Moskomsvyaz, care este strâns legată de Bank Rossiya, denumită și „pușculița lui Putin”. „[Grupul] arată mai ales ca o cooperativă sau o asociație, în care membrii săi pot face schimb de beneficii și proprietăți”, a explicat un expert în corupție din Rusia pentru OCCRP. 

Investigația a fost publicată de OCCRP (una dintre cele mai mari organizații de jurnalism de investigație din lume), alături de publicații internaționale precum The Guardian, Der Spiegel  sau Le Monde.

Ucrainenii deportați forțat în Rusia

Jurnaliștii de la Slidstvo.info (Ucraina) au documentat deportările forțate ale ucrainenilor în Rusia. Peste un milion de ucraineni au fost deportați forțat în Rusia de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Autoritățile de la Moscova susțin că a fost vorba de „evacuări voluntare”, pe când cele din Ucraina susțin răspicat că femei, copii sau bătrâni sunt relocați cu forța de ruși. 

Un actor al Teatrului Dramatic Mariupol a povestit cum a fost dus cu forța în Rusia, unde apoi a fost interogat încontinuu. Vladyslav a povestit că a fost dezbrăcat și percheziționat, iar la un moment dat a fost supus unui interogatoriu, chiar dacă era bolnav, cu febră mare. „Nu, acum ridică-te și mergi”, i-au spus anchetatorii ruși. Vladyslav este doar unul dintre personajele investigației publicate de Slidstvo.info. 

Fost senator UDMR condamnat pentru corupție în România, angajat director în Ungaria

Átlátszó Erdély a descoperit că fostul senator UDMR Olosz Gergely, condamnat pentru corupție în România, a fost numit director al unei companii maghiare care îmbuteliază apă minerală. În martie 2022, Olosz Gergely a devenit directorul Vis Vitalis Holding Kft, o societate din Ungaria. În 2018, fostul parlamentar a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de influență. Statul român a cerut extrădarea sa, dar procedurile sunt blocate la Budapesta. 

Protestatarii uciși de forțele de ordine în America de Sud

În ultimi cinci ani, în America Latină s-au înregistrat cele mai mari și mai multe proteste publice. Odată cu ele, guvernele au reacționat și s-au înarmat cu echipamente și muniții non-letale, care n-ar fi trebuit să provoace victime. Un grup de jurnaliști, coordonați de Centrul Latino-american pentru Investigații (CLIP), a documentat ce s-a întâmplat, de fapt, în statele sud-americane și au descoperit zeci de morți și răniți în urma ciocnirilor cu forțele de ordine din state precum Venezuela, Brazilia, Mexic sau Guatemala. 

În aprilie 2017, Juan Pablo, un tânăr de 20 de ani, a protestat în Altamira-Chacao împotriva regimului dictatorial condus de Nicolas Maduro. A fost lovit de un proiectil cu gaz lacrimogen tras de forțele de ordine. A murit în urma rănilor. 

Investigația realizată de 89 de jurnaliști a arătat că forțele de securitate din opt țări au ucis cel puțin 33 de persoane și au rănit grav alte 170.

Terenuri de la stat pentru biserica catolică din Polonia

În Polonia, prelații bisericii catolice au dezvoltat afaceri bănoase cu terenuri agricole primite de la stat. Frontstory.pl, centrul de investigații polonez, a descoperit că, de mai mulți ani, o companie imobiliară a bisericii, dar și parohii locale, au primit cu titlu gratuit peste 2000 de hectare de terenuri agricole. Uneori, deveneau atractive pentru că intrau în intravilanul unor localități și aveau potențial imobiliar. Unul dintre cei care s-au ocupat de afacerea imobiliară în numele bisericii era un preot acuzat de pedofilie. 

După Pegasus, un nou soft folosit pentru spionaj

Mergem în Cehia, unde portalul Investigace.cz avertizează că statele autocratice folosesc un nou soft utilizat pentru spionaj. Hermit este folosit de diverse guverne pentru a spiona telefoanele oamenilor de afaceri, activiștilor civici, opozanților sau chiar a unor demnitari. Softul este dezvoltat de RCS Lab and Tykelab Srl, o companie din Italia, și are caracteristici similare cu Pegasus, o soluție dezvoltată de israelienii de la NSO Group. O altă investigație jurnalistică a arătat că zeci de mii de telefoane mobile au fost spionate cu ajutorul Pegasus, printre victime fiind jurnaliști, opozanți politici și activiști civici. Acum, o comisie specială a Parlamentului European investigheză cazul

Jurnaliștii spionați de regimul Viktor Orban

Monitorizarea este și cuvântul de ordine pentru misiunile diplomatice ale Ungariei în Europa. O investigație a direkt36.hu arată că Ministerul de Externe de la Budapesta a dat ordin ambasadelor sale să monitorizeze și să raporteze activitatea jurnaliștilor maghiari independenți care nu sunt pe placul regimului autocratic condus de Victor Orban. Diplomații maghiari au produs zeci de rapoarte în care detaliau cu cine s-au întâlnit jurnaliștii de la Budapesta când au luat parte la traininguri sau vizite de lucru peste hotare. Unul din rapoarte detaliază și cum un grup de studenți la jurnalism a vizitat Finlanda și printre cei cu care s-au întâlnit s-a numărat și un doctorand „critic la adresa guvernului Orban”. 

Angajații Samsung și substanțele periculoase

Tot în Ungaria, în localitatea Göd, compania sud-coreeană Samsung și-a pus în pericol angajații, care au fost expuși la diverse substanțe periculoase. Portalul de investigații Atlatzo.hu a descoperit că Samsung a încălcat de mai multe ori normele de mediu. ​​”Angajații au fost nevoiți să suporte luni de zile expunerea crescută la diverși poluanți ai aerului, iar compania a încălcat și reglementările privind agenții cancerigeni”, au concluzionat jurnaliștii de la Atlatzo.hu pe baza unor rapoarte oficiale. 

Asasinatul din Serbia

În Serbia, liderul lumii interlope Darko Saric este investigat pentru că ar fi ordonat asasinarea unui locotenent care l-a trădat și a colaborat cu procurorii. Krik.rs, portalul de investigații din Serbia, a confirmat că Saric a vrut să-l asasineze în 2020 pe fostul său partener Milan Milovac, devenit între timp martor-cheie într-un dosar de trafic internațional de droguri. Darko Saric este acuzat că, din 2010, ar fi adus în Europa peste cinci tone de cocaină. 

sursa foto deschidere: kremlin.ru

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema