Corupție și Crimă Organizată Globală: Cinci ani de la asasinarea jurnalistului slovac Ján Kuciak, 30 de publicații media din toată lumea împotriva dezinformării
S-au împlinit cinci ani de la uciderea jurnalistului slovac Ján Kuciak și a logodnicei sale, iar procesul privind comandarea asasinatului nu are încă un verdict. Cel care a apăsat pe trăgaci la 21 februarie 2018 se află după gratii, cel care a comandat și plătit încă nu. Jurnalistul slovac Ján Kuciak, care a colaborat cu OCCRP la o serie de investigații, a acoperit unul dintre cele mai periculoase subiecte din jurnalism: Legătura dintre corupția din politică și crima organizată. Tot în urma asasinărilor și amenințărilor la adresa jurnaliștilor, peste 100 de jurnaliști din 30 de organizații media din toată lumea, la inițiativa Forbidden Stories, au creat proiectul „Story Killers”, pentru a investiga industria globală de dezinformare.
Context.ro a selectat cele mai importante investigații jurnalistice publicate în ultimele săptămâni de către centrele de jurnalism de investigație afiliate rețelei internaționale The Organized Crime and Reporting Project (OCCRP). Context.ro este partener al OCCRP în România, alături de Rise Project și Átlátszó Erdély.
Cinci ani de la asasinarea lui Ján Kuciak
La 21 februarie se împlinesc cinci ani de la uciderea jurnalistului slovac Ján Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kusnirova. Audierile în instanță în dosarul privind comandarea asasinării lui Ján Kuciak și pregătirea asasinării unor procurori au continuat și în 2023, iar verdictul ar putea fi pronunțat în luna aprilie. Investigace.cz oferă o privire de ansamblu asupra a ceea ce s-a întâmplat până acum în acest caz.
Tot cu ocazia comemorării lui Kukiac, jurnalista Pavla Holcová a realizat un interviu cu președinta slovacă Zuzana Čaputová.
“Pentru că știam ce făcea Ján Kuciak, m-am gândit imediat că a fost ucis din cauza muncii sale. Nu m-am îndoit de la început”, a declarat Čaputová.
Jurnalista de la Investigace.cz a discutat cu președinta și despre problemele din justiție, sistemul care a dus la uciderea lui Ján Kuciak și schimbările aduse din 2020, odată cu instalarea unui nou guvern în Slovacia.
- Interviul poate fi citit integral aici
Jurnaliști împotriva dezinformării
Peste 100 de jurnaliști din 30 de organizații media din toată lumea, la inițiativa Forbidden Stories, o asociație non-profit a cărei misiune este de a continua munca jurnaliștilor amenințați, încarcerați sau asasinați, au creat proiectul „Story Killers”, pentru a investiga industria globală de dezinformare.
Jurnaliștii de la OCCRP s-au alăturat eforturilor depuse în Europa, Asia, Africa, Orientul Mijlociu și America Latină pentru a descoperi o piață în creștere și nereglementată – de la micii vânzători de știri false, la conglomerate multinaționale care vând campanii de dezinformare menite să submineze democrația.
Din proiect mai fac parte jurnaliști de la: The Guardian, Observer, Le Monde, The Washington Post, Der Spiegel, ZDF, Paper Trail Media, Die Zeit, Radio France, Proceso, OCCRP, Knack, Le Soir, Haaretz, The Marker, El País, SverigesTelevision, Radio Télévision Suisse, Folha, Confluence Media, IRPI, IStories, Armando Info, Code for Africa, Bird, Tempo Media Group, El Espectador, Der Standard, Tamedia, Krik.
Unitatea de hacking care manipula alegeri
Printre primele investigații publicate în cadrul proiectului „Story Killers” este demascarea unei grupări de hacking și dezinformare, care susține că a manipulat peste 30 de scrutine electorale din întreaga lume.
Reporterii sub acoperire au înregistrat un grup de specialiști în influență cibernetică în timp ce își prezentau serviciile, care presupun folosirea campaniilor de dezinformare, a informațiilor false, a hackerilor și a șantajului pentru a promova interesele clienților lor. Grupul, care se numește Team Jorge, susține că a lucrat la zeci de alegeri prezidențiale din întreaga lume și percepe onorarii de mai multe milioane de dolari.
Unitatea este condusă de Tal Hanan, un fost agent al forțelor speciale israeliene în vârstă de 50 de ani.
- Toate detaliile, aici
Imperiul ilegal din produse medicinale
Frontstory face lumină în cazul lui Jerzy Zięba, un controversat om de afaceri care a clădit un imperiu financiar bazat pe suferință: a vândut produse medicinale ilegal, sub denumirea de suplimente alimentare. O anchetă a fost deschisă în acest caz încă din 2017. Acum, jurnaliștii polonezi au descoperit cum omul de afaceri și-a ascuns profiturile în paradisuri fiscale și a fentat plata taxelor.
- Articolul poate fi citit aici
Interzis peste granița ungară
Colegii de la Atlatszo.hu scriu că poliția ungară a interzis cetățenilor din afara UE și din afara Ucrainei să treacă frontiera ucraineano-ungară, în luna ianuarie. Un astfel de ordin ar fi ilegal, iar poliția nici nu a negat, nici nu a confirmat informațiile. Măsura ar putea fi motivată de faptul că unele persoane profită de situația de război din Ucraina pentru a facilita imigrația cetățenilor din afara UE prin granița ucraineano-ungară într-un mod organizat, iar jurnaliștii susțin că au găsit numeroase dovezi în acest sens.
- Puteți citi materialul aici
Prin secretele Credit Suisse
Datele privind clienții băncii elvețiene Credit Suisse au fost obținute de ediția germană a cotidianului Süddeutsche Zeitung și împărtășite cu OCCRP. Scurgerea de informații a ajutat la identificarea a peste 120 de belaruși care dețin conturi la Credit Suisse, iar jurnaliștii de la BIC au selectat trei persoane care ar putea folosi confidențialitatea sistemului bancar elvețian în scopuri suspecte: un fost deputat al cărui venit declarat a fost de câteva ori mai mic decât suma de bani din contul său elvețian, un om de afaceri care a fost închis de două ori în țări diferite și un alt om de afaceri care se ocupă cu produse petroliere folosind scheme neclare, apropiat de autoritățile belaruse.
- Puteți citi investigația aici
Doctori falși
Profesori și colaboratori de la Universitatea din Sarajevo, cea mai mare și mai veche instituție de învățământ superior din Bosnia și Herțegovina, au avansat în cariera lor academică fără a îndeplini cerințele legale.
Jurnaliștii de la CIN au constatat că, în perioada 2018-2022, cel puțin 12 profesori și colaboratori au fost promovați la gradul de asistent superior și doctor sau și-au păstrat aceste titluri fără a îndeplini cerințele pentru acestea. Aceștia nu au publicat lucrări științifice, au sărit peste etape în timpul promovării și au lucrat după încheierea mandatului.
- Subiectul pe larg, aici
sursa foto: James O’Brien/ OCCRP
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema