logo color v7
2024-07-10T15:31:46+03:00

Project Description

Context Context 9 iunie 2024

Acest material face parte din seria Averile și Integritatea Eurocandidaților. Credem că e important să știi pe cine vei vota pe 9 iunie de aceea Context.ro, Info-Sud-Est și Pressone au analizat declarațiile de avere a 60 de candidați la alegerile de anul acesta. Ne-am uitat la averile lor, la conflictele de interese și dosarele penale, dar și la declarațiile prin care au răspândit ură sau conspirații. România are alocate 33 locuri în Parlamentul European, astfel că politicienii analizați de noi au cele mai bune șanse să prindă un loc în noua legislatură.

Această serie de materiale a fost realizată cu susținere financiară din cadrul proiectului Expanding Production of Independent Content (EPIC), coordonat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu sprijinul Internews. Această serie de materiale reflectă numai punctele de vedere ale Context.ro, iar partenerii menționați nu pot fi făcuți responsabili pentru nicio utilizare a informațiilor conținute aici.

Episoade

Pe cine am trimis în Parlamentul European? Averile și integritatea celor 33 de eurodeputați români

europarlamentare 2024, Explicative, featured, Investigații, Lead Explicative|11 iun., 2024|

Peste 9 milioane de români au decis cine sunt cei 33 de eurodeputați care vor reprezenta țara noastră în Parlamentul European pentru următorii 5 ani. Trei alianțe electorale, două partide și un independent au trecut de pragul electoral. Printre cei 33 de eurodeputați regăsim personaje cu declarații controversate și chiar anti-europene, politicieni implicați în scandaluri publice sau dosare penale și milionari. 

Citește mai mult

„Ne arată degetul mijlociu.” Tinerii sunt supărați că politicienii au făcut un pas înapoi în lupta pentru climă

europarlamentare 2024, Explicative, featured|07 iun., 2024|

Sub presiunea protestelor și a extremei drepte, politicienii europeni se retrag din unele proiecte ambiţioase privind clima. Însă, potrivit sondajelor, pentru tinerii adulţi schimbările climatice constituie cea mai importantă criză care ar trebui rezolvată de reprezentanţii lor. Cum îi evaluează aceştia pe politicieni? Dăm cuvântul tinerilor alegători și activiști.

Citește mai mult

Alegerile europene și migrația: „Cu ajutorul oamenilor buni am reușit să-mi fac o nouă viață aici”

europarlamentare 2024, Explicative, featured|07 iun., 2024|

Context.ro alături de publicațiile OKO.press (Polonia) , Vestnik (Slovenia), 444.hu (Ungaria) au documentat tema migrației în preajma campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare de anul acesta. Citiți în text cine sunt Habib, Olga și Lilia, migranții care au venit în Uniunea Europeană.

Citește mai mult

Alegeri europarlamentare în Slovenia – Încrederea, implicarea și educația sunt cuvintele cheie

europarlamentare 2024, Știri, Update Context|07 iun., 2024|

Apatia electorală în rândul tinerilor din Slovenia, care se manifestă în mod deosebit la alegerile europene, este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă democrațiile moderne, În Uniunea Europeană (UE), tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani reprezintă aproximativ 15% din totalul electoratului. 

Citește mai mult

Latifundiarii. Averile imobiliare ale politicienilor care vor la Bruxelles

europarlamentare 2024, featured, Investigații, Update Investigații|06 iun., 2024|

66 de candidații analizați de Context au un portofoliu imobiliar impresionant: 80 de apartamente, 70 de case, 12 spațiii comerciale. Au peste 170 de parcele de teren. În total, proprietățile lor au o suprafață de peste 300 de hectare. Citește mai departe să vezi care candidat deține cele mai multe case și terenuri. 

Citește mai mult

Sunt anti-UE, dar vor la Bruxelles. Cine sunt candidații cu discursuri anti-europene sau conspiraționiste

europarlamentare 2024, featured, Investigații|05 iun., 2024|

Simpatizanți ai legionarismului, influenceri care au crescut promovând teorii ale conspirațiilor, promotori ai discursurilor anti-europene își doresc să ajungă la Bruxelles. O analiză a profilurilor a 60 de candidați la alegerile pentru Parlamentul European arată că mare parte din cei enumerați mai sus sunt din partidul extremist AUR. 

Citește mai mult

Străzi, canalizări, construcții, ziare locale. Eurocandidații care iau milioane de euro de la stat

europarlamentare 2024, featured, Investigații|04 iun., 2024|

O candidată a partidului extremist AUR a marcat contracte publice de 30 de milioane de euro. La mare distanță, un membru PMP de pe lista Alianței Dreapta Unită, care aleargă în cursa pentru Parlamentul European, a pus mâna pe un contract de peste cinci milioane de euro cu o comună din județul Buzău.

Citește mai mult

Donatorii de paie. Candidați la europarlamentare, fără nicio șansă de a fi aleși, aduc milioane campaniei electorale

europarlamentare 2024, Explicative, featured, Lead Știri, Update Context|03 iun., 2024|

Partidele primesc fonduri de la candidați fără șanse, “donatori de paie” pentru personaje care stau în culise. Sursa acestor fonduri pe care le pun la bătaie cei care vor votul românilor rămâne de cele mai multe ori necunoscută, iar statul o decontează fără să o chestioneze.

Citește mai mult

Politicienii și banii cash. Un singur candidat la europarlamentare susține că are bani în numerar

europarlamentare 2024, Explicative, featured, Lead Explicative, Update Context|31 mai, 2024|

Un singur candidat la europarlamentare* a trecut în declarația de avere sume de bani pe care le deține în numerar. Agenția Națională de Integritate (ANI) arată că declararea cash-ului nu este o obligație pentru funcționarii publici, ci mai degrabă o „recomandare”. Practica ne arată, însă, că politicienii în special preferă cash-ul, mai ales când vine vorba de fapte de corupție. 

Citește mai mult

Pe aceeasi tema

Rețeaua minciunilor, episodul 3. Dialog cu Mădălina Voinea, trainer în combaterea dezinformării

reteaua minciunilor video, Video|20 feb., 2024|

Sute de site-uri din Europa Centrală și de Est fac parte dintr-o rețea de dezinformare care distribuie sau susține narațiuni pro-Kremlin. O investigație jurnalistică transfrontalieră la care Context.ro a contribuit a cartografiat acest ecosistem, iar unele dintre paginile de net sunt din România.

Citește mai mult

Rețeaua minciunilor, episodul 2. Dialog cu Ciprian Cucu, expert în combaterea dezinformărilor

reteaua minciunilor video, Video|20 feb., 2024|

Sute de site-uri din Europa Centrală și de Est fac parte dintr-o rețea de dezinformare care distribuie sau susține narațiuni pro-Kremlin. O investigație jurnalistică transfrontalieră la care Context.ro a contribuit a cartografiat acest ecosistem, iar unele dintre paginile de net sunt din România.

Citește mai mult

Dă-ne un pont/ Send Us a Tip

Go to Top