Jurnalul crimelor de război din Ucraina (XII)

23 dec., 2022

În timp ce războiul Rusiei în Ucraina durează deja de 10 luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o serie de călătorii riscante în această săptămână, sfidând încercările Moscovei de a demoraliza națiunea oricum zguduită de război.

Marți, Zelenski a vizitat Bahmut, pe frontul de luptă din estul Ucrainei, care în ultimele săptămâni a fost marcat de unele dintre cele mai aprige lupte. S-a întâlnit cu soldații din regiunea Donetsk, aflată în conflict, a mulțumit forțelor militare și a primit un steag ucrainean cu autografele soldaților, pe care președintele l-a luat apoi cu el în vizita diplomatică la Washington, unde s-a întâlnit cu președintele Joe Biden și s-a adresat Congresului American. Aceasta a fost prima călătorie  în afara Ucrainei a lui Zelenski, de la începutul războiului.

În timpul discursului său în Congres, Zelenski a promis că „Ucraina nu se va preda niciodată”. A mulțumit Statelor Unite pentru sprijinul acordat, în timp ce alte miliarde de dolari și baterii de rachete Patriot i-au fost promise pentru a putea respinge atacurile rusești. Biden, la rândul său, a reiterat că Rusia „încearcă să folosească iarna ca armă”, dar că „poporul ucrainean continuă să inspire lumea” în lupta împotriva lor. 

Dar, în timp ce atenția s-a îndreptat pentru scurt timp către diplomația de la nivel înalt, jurnaliștii continuă să dezvălui realitatea războiului din Ucraina, autoritățile și alte organizații luptă pentru dreptate și pentru a expune ororile invaziei.

Rachete rusești rătăcite: moartea tragică a unui civil

Viața în hersonul recent eliberat revine încet la normal. Dar rachetele rusești continuă să lovească ținte nemilitare și nestrategice care, uneori, se soldează cu moartea unor cetățeni. The New York Times a publicat imagini dintr-o mică așezare de la periferia orașului, care evidențiază „caracterul aleatoriu al morții, violența și suferința” cauzate de astfel de atacuri. 

Reportajul spune povestea lui Dmytro Dudnyk, un bărbat de 38 de ani care a murit în timp ce își vizita soacra într-o zi în care șase rachete rusești au căzut asupra orașului și a așezărilor din jur.

„A ieșit și a explodat înainte să pun cartofii în tigaie”, a declarat Svitlana Zubova, soacra lui Dudnyk, pentru New York Times. 

  • Puteți citi povestea în detaliu, aici

O săptămână tulburătoare în captivitatea rușilor

Fostul jurnalist ucrainean Igor Bondarenko a fost capturat de forțele rusești, a fost luat prizonier și ținut aproape o săptămână în regiunea ocupată Herson. Jurnalistul, care spune că a văzut cu ochii lui gropile cu cadavre, a fost torturat în timpul interogatoriilor și ținut prizonier într-un subsol, fără acces la toaletă. Capul i-a fost înfășurat cu o cârpă veche pentru a-i bloca vederea și i s-a dat să mănânce mâncare expirată.

Le-a povestit jurnaliștilor de la Radio Svoboda despre cadavrele pe care le-a văzut „Poate opt bărbați… Am văzut picioare, brațe, fețe. Nu am înțeles dacă erau soldații lor sau ai noștri, mi s-a părut că era chiar un civil”, a spus Igor. 

  • Citiți întreaga poveste despre experiența sa în captivitate, aici

O investigație AP a scos la iveală „listele cu victimele” sistematice ale Rusiei

O investigație realizată de The Associated Press a scos la iveală faptul că Rusia a întocmit „liste cu victime” în cadrul unei campanii de proporții care viza sistematic „ucraineni influenți, la nivel național și local, pentru a neutraliza rezistența prin detenție, tortură și execuții”.

Potrivit datelor obținute de autoritățile ucrainene, listele au fost întocmite de echipe ale serviciilor de informații rusești formate vara trecută, înainte de invazie. Listele conțin nume, adrese și fotografii, care vizează „oficiali guvernamentali, jurnaliști, activiști, veterani, lideri religioși și avocați”.

Strategia „pare să încalce legile războiului și ar putea ajuta la construirea unui caz de genocid” și încalcă legile războiului convențional, relatează AP.

„Orice poate fi țintă. M-a șocat”, a declarat pentru AP Oleksandra Matviichuk, șefa Centrului pentru Libertăți Civile. „Eram pregătiți pentru persecuție politică… Nu eram pregătiți pentru teroare”.

Jurnaliștii AP au vorbit cu unii dintre „norocoșii” care au supraviețuit tratamentului inuman și torturii fizice și psihice extreme.  

  • Citiți investigația completă, aici

NYT prezintă în „detalii cutremurătoare” ororile care s-au petrecut la Bucha

The New York Times a publicat o investigație video care dezvăluie „detalii cutremurătoare” despre adevăratele orori care s-au petrecut când Bucha, suburbia Kievului, era ocupată de forțele rusești la începutul războiului. Materialul aduce în atenție presupuse crime de război comise de ruși.

În investigație au fost folosite înregistrări video, înregistrări telefonice, documente și interviuri, care descriu extrem de detaliat carnagiul pe care soldații ruși l-au provocat pe strada Yablunska din Bucha. Au fost identificate „dovezi concludente” care leagă Regimentul 234 de Asalt Aerian al Gărzilor din Rusia (o unitate de parașutiști cu sediul în Pskov, în vestul Rusiei) și pe comandanții săi de uciderea civililor. 

Ancheta dezvăluie „detalii zdrobitoare” care arată că omorurile „nu au fost acte de violență întâmplătoare”, ci au făcut parte dintr-o „operațiune metodică, planificată și letală care poate fi considerată crimă împotriva umanității”.

„Prin identificarea însemnelor vehiculelor și a numelor de cod ale comandanților auzite la radio, am prins soldați în flagrant, ucigând, în patru locații”, spune naratorul NYT în videoclip. 

  • Puteți viziona investigația video de 30 de minute, aici

Prizonier de război: Tortura cu șocuri electrice este „distracția preferată” a forțelor ruse 

Veteranul și activistul antiterorism ucrainean Maksym Negrov a fost răpit de forțele rusești din regiunea ucraineană Herson, la începutul războiului. A fost reținut timp de mai multe săptămâni alături de alți prizonieri care au fost frecvent bătuți și supuși la șocuri electrice în timpul interogatoriilor, o formă de tortură pe care el o descrie ca fiind „distracția favorită” a ocupanților ruși.  

„Cel mai groaznic lucru a fost că tot timpul se auzeau țipetele celor care erau torturați de ocupanții ruși”, a declarat el jurnaliștilor de la Radio Svoboda, „iar toate acestea se întâmplau lângă o clădire rezidențială obișnuită”.

Forțele ruse din regiunea Herson au prioritizat capturarea personalului militar la începutul războiului pentru a încerca să adune informații despre pozițiile Forțelor Armate ucrainene, , spune Negrov. „Ei ucideau acolo… Am auzit cum erau scoase cadavrele, cum oamenii erau torturați și violați”, a adăugat el.

  • Puteți citi povestea în întregime, aici

Foto deschidere: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a primit un steag semnat de soldații din orașul Bahmut, aflat pe linia frontului din estul Ucrainei. Războiul continuă. (Sursa: Telegram Volodimir Zelenski)

Despre autor: Yana Skoryna

Avatar of Yana Skoryna
Yana Skoryna are o experiență de 10 ani în jurnalismul TV din Ucraina, unde a lucrat de la proiecte de anvergură la emisiuni de divertisment pentru diverse canale TV și a fost, de asemenea, editor pe platou. De când s-a mutat în România, Yana scrie la CONTEXT un jurnal al crimelor de război, documentând atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ea face interviuri și scrie poveștile victimelor pentru ca acestea să nu fie uitate și criminalii să fie pedepsiți într-o bună zi. Yana spune că produsele media de calitate sunt create din detalii.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema