Jurnalul Crimelor de război din Ucraina (XI)

16 dec., 2022

În timp ce forțele Moscovei continuă să bombardeze Ucraina țintind infrastructura energetică pe timp de iarnă, națiunea asediată face progrese în apărarea sa aeriană, potrivit președintelui ucrainean. 

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, miercuri,că 13 drone Shahed de fabricație irakiană au fost lansate spre capitala Kiev, dar că toate au fost doborâte. Nimeni nu a fost rănit în urma atacului.  

Tot în această săptămână, se pare că oficialii americani au fost de acord să trimită Ucrainei un sistem de apărare antirachetă Patriot, pe care Zelenski și-l dorește de mult timp pentru a-și putea proteja poporul de rachetele rusești. 

Între timp, cetățenii ucraineni se adaptează la realitatea dură a războiului dus iarna datorită unor programe guvernamentale care le oferă sfaturi despre ce trebuie să facă în timpul penelor de curent și despre cum să se protejeze de minele lăsate în urmă de forțele rusești.

Un civil ucrainean a fost ucis, apoi trupul său a fost minat

Doi soldați ruși sunt acuzați de uciderea unui civil ucrainean în vârstă de 46 de ani în regiunea Gostomel din Kiev, care ar fi refuzat să îi ajute să transporte cutii de muniție. Apoi, ei au pus o mină pe corpul său, un act interzis de dreptul internațional. Jurnaliștii de la Slidstvo.info au vorbit cu o persoană care a fost martoră la uciderea lui Dmitri Riazantsev și a folosit platformele de socializare pentru a ajuta la identificarea rușilor care l-au ucis. Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, în comiterea crimei au fost implicați doi soldați contractați de Moscova. 

Când sora lui Ryazantsev, Iryna, a vrut să îi îngroape trupul, rușii i-au interzis acest lucru. 

„Când am ajuns cu experții criminaliști, lângă cadavru era un băț și o mască de gaz pe băț. Și am avut acest gând: „Am mai văzut asta undeva, era un semn că acolo este o mină sau un fir de declanșare”, și-a amintit ea într-o conversație cu Slidstvo.info, „apoi băieții ne-au dus la procuratură pentru a depune mărturie, iar apoi mi s-a spus că (corpul său) a fost minat”. 

  • Puteți citi materialul complet, care include și un videoclip, aici.

Forțele rusești lasă urme sinistre de teroare și distrugere

În urma forțelor rusești care se retrag din zonele capturate din Ucraina rămân semnele terorii: dispozitive explozive – cunoscute drept mine – ascunse în orice, de la cadavre la obiecte de uz cotidian. Scopul este de a chinui civilii care au supraviețuit deja unei ocupații. 

Astfel de dispozitive sunt interzise de dreptul internațional din cauza suferințelor pe care le provoacă invariabil civililor. Washington Post a documentat povești ale unor ucraineni cărora le-au fost smulse membre sau au rămas invalizi în timp ce mergeau pe proprietățile lor sau pe străzi. „Nu mai aveam picior, doar o bucată de carne atârnată de călcâi”, a declarat pentru Washington Post Lyudmila Ivanenko, în vârstă de 69 de ani, de pe patul de spital.

  • Puteți citi povestea completă, aici.

Cruzimea camerelor de tortură de la Herson 

Viața își reia treptat cursul normal în orașul Herson, care a fost eliberat. Moneda locală a revenit, unele magazine se deschid, iar altele sunt în curs de reconstrucție. Dar, în ciuda semnelor care dau speranță, sunt descoperite și noi crime de război care ar fi fost comise de forțele rusești, inclusiv camere de tortură. 

În timpul ocupației Hersonului, așa-numita poliție din regiunea anexată ilegal a torturat cu brutalitate oamenii. Curenți electrici au fost conectați la urechile și degetele oamenilor, care au fost și bătuți cu bastoane. Un locuitor al Hersonului a arătat jurnaliștilor de la Schemes cicatricile de pe corpul său,  urme ale torturii.

  • Puteți citi mai multe despre camerele de tortură din Kherson, aici.

Împușcați din cauza lenjeriei intime militare

Când satul ucrainean Sloboda din nordul regiunii Cernihiv a fost ocupat de forțele rusești în martie, doi soldați ucraineni nu au avut timp să plece. Îngrijorați că vor fi prinși, cei doi au încercat să se deghizeze în casa localnicului Anatoliy Miroshnikov. 

„Le-am dat hainele mele și i-am ajutat să se amestece cu civilii”, a declarat Miroshnikov jurnaliștilor de la Slidstvo.info, „iar când au venit ocupanții, li s-a ordonat să se dezbrace”.

Conform Convenției de la Geneva, dacă soldații capturați nu reprezintă o amenințare, atunci au dreptul la protecție ca prizonieri de război în conformitate cu dreptul umanitar internațional. Cu toate acestea, s-a descoperit că unul dintre ucraineni purta lenjerie intimă care indica faptul că era membru al forțelor armate, așa că ambii au fost împușcați.

  • Puteți citi mai multe despre acest caz, aici.

Și-a văzut soția și cei doi copii mici uciși de soldații ruși

Când forțele rusești s-au retras în primăvară din Bucha, atrocitățile dezvăluite au șocat lumea. Suburbia Kievului a devenit rapid sinonimă cu crimele de război și cu brutalitatea războiului atunci regulile sunt ignorate. Tortură în masă, violuri și civili uciși pe străzi. 

Jurnaliștii de la Suspilne News au vorbit cu un martor care a rememorat povestea unei familii din Bucha formată din patru membri, dintre care trei au fost uciși în timp ce încercau să fugă de carnagiu. Singurul supraviețuitor fost martor la moartea soției și a celor doi copii mici uciși de gloanțele rusești. A reușit să îi identifice pe rușii care au comis oribila crimă.

  • Puteți citi articolul integral, aici.

foto deschidere: Trei cadavre ale unor civili locali au fost descoperite în regiunea Nikolaev, Ucraina. Sursa: Biroul procurorului regional din Nikolaev, publicat pe 8 decembrie, însă nu e furnizată data la care a fost făcută fotografia.

Despre autor: Yana Skoryna

Avatar of Yana Skoryna
Yana Skoryna are o experiență de 10 ani în jurnalismul TV din Ucraina, unde a lucrat de la proiecte de anvergură la emisiuni de divertisment pentru diverse canale TV și a fost, de asemenea, editor pe platou. De când s-a mutat în România, Yana scrie la CONTEXT un jurnal al crimelor de război, documentând atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ea face interviuri și scrie poveștile victimelor pentru ca acestea să nu fie uitate și criminalii să fie pedepsiți într-o bună zi. Yana spune că produsele media de calitate sunt create din detalii.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema