Jurnalul crimelor de război din Ucraina (X)

14 dec., 2022

Au trecut aproape 300 de zile de când Rusia și-a lansat incursiunea sângeroasă în Ucraina vecină. De atunci, mulți ucraineni contabilizează zilele ca o ironie la faptul că Moscova nu a reușit să captureze capitala Kiev în doar trei zile, așa cum anunțase. 

Dar, în ciuda rezistenței impresionante a Ucrainei, care a și reușit să recucerească teritorii, pierderile tragice de vieți omenești, atât în rândul civililor, cât și al soldaților, continuă. Recenta avalanșă de atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii energetice se adaugă la necazurile pe care le are Ucraina, în timp ce iarna se instalează. 

Sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei anulează tot mai multe atacuri. Cu toate acestea, după cum a declarat Volodimir Zelenski, 1,5 milioane de persoane din regiunea Odesa au rămas recent fără electricitate.

Astăzi, o mare parte din Ucraina trăiește în vuietul aproape constant de sirene de raid aerian și raționalizare a energiei. Iar jurnaliștii continuă să informeze lumea despre toate ororile războiului Rusiei.

WhatsApp Image 2022 12 14 at 14.38.04 e1671022721327

WhatsApp Image 2022-12-14 at 14.38.04

sursa foto: Kyiv Dvizh (Telegram)

Trupele rusești au torturat un fost soldat

Tată a patru copii, Serghei Avdeev avea 33 de ani când a fost torturat cu brutalitate până la moarte de către forțele rusești. Era împușcat, avea degete rupte și tăieturi. Jurnaliștii de la Slidstvo.info au vorbit cu mama lui Serhiy pentru a afla mai multe despre cazul fiului ei.

Peste 20 de camere de tortură au fost descoperite până în prezent în regiunea eliberată Harkov. Atât civili, cât și militari au fost abuzați de forțele rusești în acele locuri. Chiar și cei care au avut anterior afilieri militare, precum Avdeev, care a servit cândva în forțele antiteroriste din Ucraina. 

  • Puteți citi povestea completă, aici

HRW: întreruperile de energie electrică terorizează „în mod ilegal” civilii

Pentru a treia lună la rând, trupele rusești au bombardat agresiv infrastructura energetică a Ucrainei. Human Rights Watch spune că demolarea țintită a serviciilor critice care asigură civililor facilități de bază, cum ar fi apa, căldura și serviciile de sănătate, este menită să instaureze teroarea în rândul populației, încălcând legile războiului.

„Se pare că Rusia caută să creeze teroare în rândul civililor în mod ilegal și să le facă viața insuportabilă”, a declarat Iulia Gorbunova, cercetător ucrainean al HRW. 

HRW a adunat dovezi pentru a arăta cum întreruperile repetate de energie electrică pun în pericol viețile civililor. Condițiile sunt extrem de dificile, în special pentru cadrele medicale, care sunt adesea forțate să opereze la lumina lanternei. 

  • Raportul HRW poate fi consultat aici

Evacuat din Mariupol, a ajuns în captivitate 

Când Valentyna Honchar a scăpat în cele din urmă din Mariupol, orașul port asediat, unde a îndurat foame și epuizare, nu se aștepta ca lucrurile să se înrăutățească. În timpul evacuării sale, Honchar, fiul ei de 24 de ani și prietena acestuia au trebuit să treacă prin una dintre controversatele „tabere de filtrare” ale Rusiei – unde fiul ei a fost reținut pentru interogatoriu.

„Nu vă faceți griji”, își amintește Honchar că i s-a spus, „îi vom pune câteva întrebări și va fi eliberat”. Dar de atunci au trecut șapte luni, iar Honchar încă nu are nicio idee despre unde ar putea fi fiul ei. 

  • Citiți întreaga poveste scrisă de Important Stories, aici

Strămutați forțat sau folosiți drept „carne de tun”

Human Rights Watch a documentat cazurile a doi locuitori din Mariupol care ar fi fost strămutați forțat, unii în Rusia prin „tabere de filtrare”, pe care HRW le descrie ca fiind „o formă abuzivă de control de securitate obligatoriu”. Cazul Svitlanei, în vârstă de 24 de ani, care ilustrează procesul de filtrare, ar putea fi considerat „o încălcare gravă a legilor războiului, echivalând cu o crimă de război și o potențială crimă împotriva umanității”.

Cealaltă victimă, Roman, în vârstă de 43 de ani (ambii au folosit pseudonime din motive de siguranță), a plătit 1.000 de dolari pentru a putea părăsi regiunea sa în siguranță, evitând să fie folosit drept „carne de tun”, așa cum avea să afle mai târziu că au fost mulți dintre prietenii săi. 

  • Materialul HRW poate fi citit aici

Groparii. Munca comunitară în timp de război

În urma eliberării orașului Izium în septembrie, în pădurile din apropiere au fost descoperite mai multe gropi comune cu cadavre ale unor civili și soldați. Unele prezentau semne de tortură. Dar cine a pus trupurile neînsuflețite acolo?

Jurnaliștii de la Scheme au vorbit cu unii dintre voluntarii care, adesea sub un tir de obuze și folosind doar patru tărgi, au săpat aproximativ 25 de morminte pe zi pentru a ajuta ca, uneori familii întregi, să fie înmormântate într-un mod demn.

„Aceștia sunt cetățeni pașnici, copii, adulți, bătrâni care au fost îngropați în curți, lângă grădinițe”, a declarat Pavlo Holub, un locuitor din Izium și voluntar. „Au fost îngropați la întâmplare de-a lungul drumurilor și străzilor principale”. 

  • Puteți viziona înregistrări video ale înmormântărilor, aici

sursa foto deschidere: Ministerul Apărării din Ucraina

Despre autor: Yana Skoryna

Avatar of Yana Skoryna
Yana Skoryna are o experiență de 10 ani în jurnalismul TV din Ucraina, unde a lucrat de la proiecte de anvergură la emisiuni de divertisment pentru diverse canale TV și a fost, de asemenea, editor pe platou. De când s-a mutat în România, Yana scrie la CONTEXT un jurnal al crimelor de război, documentând atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ea face interviuri și scrie poveștile victimelor pentru ca acestea să nu fie uitate și criminalii să fie pedepsiți într-o bună zi. Yana spune că produsele media de calitate sunt create din detalii.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema