Jurnalul crimelor de război din Ucraina (V)

02 nov., 2022

Pe măsură ce războiul Rusiei în Ucraina intră în cea de-a noua lună, cresc îngrijorările cu privire la modul în care țara devastată de război poate contracara eforturile Rusiei de a distruge infrastructura energetică, declanșând pene de curent care riscă să lase milioane de ucraineni în întuneric și fără încălzire în apropierea iernii. Este o formă de teroare care continuă zi de zi. Potrivit autorităților ucrainene, Rusia a distrus până în prezent aproximativ 40% din infrastructura energetică a țării. 

Forbes a estimat recent că Rusia a cheltuit între 400 și 700 de milioane de dolari în doar o jumătate de zi, lansând rachete asupra infrastructurii energetice și civile a Ucrainei, pe 10 octombrie. 

Jurnaliștii din întreaga lume continuă să adune și să raporteze crimele de război comise de Rusia în Ucraina. În același timp continuă și investigațiile judiciare care au ca scop pedepsirea celor care au comis acestea atrocități. 

Cine dă undă verde atacurilor civile împotriva Ucrainei? 

Cine dă ordinul ca rachetele să fie lansate asupra populației civile din Ucraina este întrebarea pe care mulți dintre noi și-au pus-o de când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu aproape nouă luni. Jurnaliști de la The Insider, Bellingcat și Der Spiegel au realizat o investigație comună pentru a-i demasca pe cei ale căror ordine militare au dus la atacuri cu rachete de croazieră asupra unui loc de joacă, a unei clădiri rezidențiale și a infrastructurii critice a țării.

Investigația, care urmărește să scoată în evidență crimele de război ale Rusiei asupra populației civile, poate fi folosită ca o dovadă în plus împotriva celor responsabili de uciderea a zeci de civili. 

  • Investigația integral aici

Povestea unei familii din Mariupol care a fugit pe jos din orașul ocupat

Întreaga lume a fost șocată atunci când au apărut poveștile din Mariupolul ocupat de Rusia, unde mii de civili au fost uciși în timp ce orașul a fost asediat la începutul războiului și s-a confruntat cu un șir dur de atacuri. Mulți civili din Mariupol au rămas astăzi fără apă potabilă, electricitate, gaz și rețele de comunicații. Relatările celor care au supraviețuit și au scăpat din orașul ocupat descriu o imagine de groază.

„Erau vehiculele lor [ale forțelor rusești] din care trăgeau”, a declarat Tetiana, mamă a patru copii, care a plecat din Mariupol pe jos. „Am găsit o cale de a le ocoli. Erau cadavre care zăceau pe străzi”. 

  • Citiți povestea realizată de Bihus.info despre o familie care a mers pe jos timp de cinci zile pentru a ieși din orașul devastat de război, aici

Copii ucraineni recrutați și răpiți de ruși

După eliberarea regiunii Harkov, au ieșit la iveală detalii îngrozitoare, inclusiv răpirea copiilor ucraineni sub pretextul unor tabere pentru copii. În prezent, Rusia refuză să înapoieze copiii, dar la mijlocul lunii octombrie, Ucraina a reușit să readucă 37 de copii la familiile lor.

  • Cum recrutează și militarizează Rusia școlarii ucraineni, în materialul jurnaliștilor de la Slidstvo.info, aici

Rușii au răpit bloggeri pro-Ucraina în Herson

Ascunderea adevărului în timp ce se face propagandă este un truc cheie din manualul Rusiei – astfel încât dispariția a trei bloggeri ucraineni care au criticat atacurile Moscovei nu a fost o surpriză. Încă din primele zile ale preluării Hersonului, Rusia a izolat regiunea de orice știri locale, înlocuindu-le cu știri favorabile Rusiei. 

  • Citiți povestea documentată de jurnaliștii de la Bihus.info a bărbatului a cărui mamă – care posta frecvent pe un canal de socializare popular – a fost răpită de forțele rusești, aici

Cinci civili ucraineni torturați și înfometați

Cinci tineri ucraineni capturați de forțele rusești au petrecut jumătate de lună într-un șanț dintr-un areal din regiunea Kiev, unde au fost bătuți, înfometați și torturați de soldații ruși, în timp ce ocupanții încercau să obțină informații de la ei. Unul dintre ucrainenii captivi a fost împușcat de la mică distanță în picior cu o mitralieră și nu a primit îngrijiri medicale timp de mai bine de o săptămână. 

  • Puteți citi mărturiile, povestite pentru Radio Svoboda, ale celor care au supraviețuit oribilului calvar, aici

Sursa foto: Ukrainian Ministry of Internal Affairs

Despre autor: Yana Skoryna

Avatar of Yana Skoryna
Yana Skoryna are o experiență de 10 ani în jurnalismul TV din Ucraina, unde a lucrat de la proiecte de anvergură la emisiuni de divertisment pentru diverse canale TV și a fost, de asemenea, editor pe platou. De când s-a mutat în România, Yana scrie la CONTEXT un jurnal al crimelor de război, documentând atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ea face interviuri și scrie poveștile victimelor pentru ca acestea să nu fie uitate și criminalii să fie pedepsiți într-o bună zi. Yana spune că produsele media de calitate sunt create din detalii.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema