Jurnalul crimelor de război din Ucraina (IX)

06 dec., 2022

Au trecut 10 luni de când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei – o țară a cărei populație se luptă acum cu iarna, dar și cu războiul. În ultimele săptămâni, forțele Moscovei au vizat rețeaua energetică a Ucrainei cu bombardamente masive, în ceea ce oficialii occidentali au declarat că este o încercare a Rusiei de a transforma iarna în armă. În ciuda greutăților, ucrainenii continuă să lupte pentru libertate și pentru suveranitatea țării lor.

Dar, în mijlocul luptelor, se comit în continuare crime de război, descoperite. De la jumătatea lunii octombrie și până la sfârșitul lunii noiembrie, crimele de război comise de ruși în Ucraina au crescut cu 20%, iar numărul de morți a crescut și el, sugerează datele procuraturii din țara devastată de război.

Cu toate acestea, o multitudine de organizații continuă să colecteze dovezi și să documenteze crimele de război comise de Rusia în Ucraina.

WhatsApp Image 2022 12 06 at 08.14.00

Un atac cu rachete rusești a ucis un bebeluș de două zile 

Maria și Vitaliy, un cuplu de ucraineni, au aflat că așteaptă al patrulea copil chiar când a izbucnit războiul, la sfârșitul lunii februarie. Băiețelul lor, pe nume Serhii, s-a născut în noiembrie într-o maternitate din Vilnyansk, regiunea Zaporojie. Dar Vitaliy nu avea să ajungă niciodată să își cunoască fiul – care a fost ucis de o rachetă rusească lansată asupra spitalului la doar două zile după ce s-a născut și înainte ca certificatul său de naștere să fi fost emis. 

Mama lui Serhii, Maria, a supraviețuit atacului. Jurnaliștii de la The Washington Post au vorbit cu familia îndurerată, care descrie scene de la înmormântarea bebelușului, care arată realitatea sumbră a războiului. 

  • Puteți citi articolul integral, aici

O morgă din Izium se chinuie să facă față numărului mare de morți

Potrivit jurnaliștilor de la Slidstvo.info, în mai puțin de trei luni de la eliberarea orașului Izium, autoritățile ucrainene au descoperit peste 650 de cadavre ale locuitorilor. Aproximativ 30 dintre acestea nu au fost încă identificate.

Morga din Izium este supraaglomerată de cadavre, dintre care unele prezintă semne de tortură, și se luptă să facă față volumului. Pentru o lungă perioadă de timp, nu a fost nimeni disponibil pentru a efectua autopsii, deoarece expertul medico-legal a fost ucis de ruși în primăvară.

Un lucrător de la morga din Izium a declarat pentru Slidstvo.info că au fost copleșiți, deoarece tot mai multe cadavre ajung la morgă. 

  • Detalii despre situație puteți citi aici

Forțele rusești folosesc muniții interzise, afirmă Human Rights Watch 

Human Rights Watch a declarat că a documentat atacuri ilegale ale Rusiei, inclusiv utilizarea de muniții cu dispersie în al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, care au ucis civili și au avariat unități medicale, locuințe civile și infrastructură. 

HRW a declarat că loviturile au fost „executate în zone populate fără discriminare, inclusiv prin utilizarea de arme explozive cu efecte pe arii extinse și de muniții cu dispersie interzise pe scară largă, încălcând în mod evident dreptul umanitar internațional sau legile războiului”. 

  • Puteți citi raportul HRW, aici

„O lipsă revoltătoare de atenție pentru a proteja civilii”, potrivit raportului MSF

Datele medicale și relatările pacienților evacuați cu trenul organizației Medici Fără Frontiere (MSF) arată că războiul din Ucraina se desfășoară cu o lipsă revoltătoare de atenție pentru a distinge și a proteja civilii. Peste 40% dintre răniții de război din tren au fost persoane în vârstă și copii cu răni provocate de explozii, amputări traumatice, plăgi și răni prin împușcare.   

„Acest lucru indică o lipsă de respect pentru protecția civililor, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a dreptului umanitar internațional”, a declarat MSF. 

  • Puteți citi raportul detaliat al MSF, aici

„Am auzit țipete”. Deținuți, torturați și uciși

Cadavrele a trei bărbați ucraineni descoperite în luna august într-o pădure din Kapitolivka, în regiunea Harkov, prezentau semne de tortură, potrivit Human Rights Watch. Printre rănile îngrozitoare de pe corpurile bărbaților erau plăgi toracice perforate, coaste rupte și traumatisme grave la cap. HRW a intervievat sătenii din zonă pentru a încerca să înțeleagă evenimentele care au dus la moartea lor.

Un bărbat care a fost la un moment dat reținut într-un subsol cu bărbații, și care a supraviețuit, a declarat că nu a fost martor la torturi, dar a auzit țipetele. 

  • Materialul poate fi citit aici

sursa foto: Poliția Națională a Ucrainei

Despre autor: Yana Skoryna

Avatar of Yana Skoryna
Yana Skoryna are o experiență de 10 ani în jurnalismul TV din Ucraina, unde a lucrat de la proiecte de anvergură la emisiuni de divertisment pentru diverse canale TV și a fost, de asemenea, editor pe platou. De când s-a mutat în România, Yana scrie la CONTEXT un jurnal al crimelor de război, documentând atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ea face interviuri și scrie poveștile victimelor pentru ca acestea să nu fie uitate și criminalii să fie pedepsiți într-o bună zi. Yana spune că produsele media de calitate sunt create din detalii.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema