Jurnalul crimelor de război din Ucraina (IV)

25 oct., 2022

În timp ce Rusia continuă să bombardeze Ucraina, ucrainenii care își apără patria manifestă în continuare un curaj remarcabil în fața forțelor Moscovei. Ucrainenii nu au clacat, ci, dimpotrivă, au strâns din dinți pentru a obține recentele victorii pe câmpul de luptă și chiar au dublat forțele, în timp ce trupele rusești au atacat, ca răspuns, civili din capitala Kiev, ceea ce a dus la moartea a familii întregi.

În ultimele săptămâni, ucrainenii au organizat mai multe campanii de strângere de fonduri. Cei peste 12 milioane de dolari obținuți din donații sunt folosiți pentru a cumpăra sateliți, drone și sisteme care pot intercepta dronele iraniene „kamikaze”. 

Rusia continuă să comită crime de război, iar procurorii ucraineni se străduiesc să le documenteze. Biroul procurorului general al Ucrainei a creat un site web special unde oamenii pot raporta crimele de război comise de Rusia. Statisticile sunt pe cât de șocante, pe atât de neplăcute, în special moartea atâtor copii în timpul atacurilor ordonate de Moscova.

Procuratura este în continuare asistată de o multitudine de organizații neguvernamentale și jurnaliști care documentează și investighează crimele de război comise de ruși. 

Punerea sub acuzare a crimelor de război rusești în Ucraina

„Fac acest lucru de mai bine de șapte ani și încă sunt șocat de brutalitatea folosită fără rost”, a declarat Roman Avramenko, directorul executiv al Truth Hounds, o organizație non-guvernamentală ucraineană care documentează crimele de război, care a vorbit cu The New Yorker despre ce au descoperit până acum. Crimele de război comise de ruși sunt de o cruzime de neînțeles, iar descoperirile de până acum conturează o imagine cumplită, fără precedent. 

Documentarea crimelor de război nu este o sarcină ușoară. Jurnaliștii de la The New Yorker au stat de vorbă cu civili, precum și cu agenții de investigație, pentru a afla mai multe despre acest proces. 

  • Citiți articolul integral aici

Masacrul oamenilor care stăteau la coadă pentru pâine, o crimă de război comisă de ruși? 

Au fost găsiți autorii masacrului din 16 martie, în care mai mult de o duzină de ucraineni au fost uciși în timp ce stăteau la coadă pentru pâine în Cernihiv. S-a soldat cu cel puțin 14 persoane ucise și 27 rănite.

Truth Hounds – o echipă de profesioniști cu experiență în domeniul drepturilor omului care lucrează din 2014 la documentarea crimelor de război și a crimelor împotriva umanității în contextele de război – a recreat succesiunea evenimentelor care s-au desfășurat în acea zi pentru a stabili dacă a fost vorba de o crimă de război. Prin secvențierea acțiunilor s-a putut determina tipul de armă folosită, s-a urmărit direcția focului și s-au identificat autorii probabili ai acestui atac. 

  • Rezultatele constatărilor aici

Teroarea continuă să domnească în Nikolaev

Atacurile rusești asupra clădirilor rezidențiale din Nikolaev au loc aproape zilnic – acolo unde nu există unități militare în apropiere – ceea ce este interzis de regulamentele militare. La 1 octombrie, o rachetă rusească a lovit o clădire cu cinci etaje și a distrus complet apartamentul de la ultimul etaj, ucigând o femeie de 29 de ani.

„Principala problemă a orașului Nikolaev este că localnicii merg la culcare în fiecare noapte cu doar 50% șanse să se trezească dimineața”, au declarat locuitorii pentru bihus.info. 

  • Mai multe detalii despre acest caz, aici

Localnică din Zaporojie: „întotdeauna e mai bine acasă, chiar dacă e bombardată” 

A trăi în Zaporojie este o „loterie” atunci când jumătate din regiune se află sub ocupație rusă, iar rachetele Moscovei lovesc în mod constant locuințele și iau viața localnicilor. „Avem parte de aceste explozii ucigașe tot timpul”, a declarat o localnică pentru „Important Stories”. „Aici e ca într-un joc de cărți. Fie va zbura o rachetă spre tine, fie vei avea noroc”.

Colegii de la „Important Stories” au discutat cu locuitorii din Zaporojie despre viața sub bombardamente și despre motivul pentru care rămân în oraș. 

  • Puteți citi articolul integral, aici

Fapte oribile împotriva civililor: adevărata amploare a abuzurilor din Ucraina

Ocupanții ruși au torturat locuitorii din regiunea Kiev. În sate mici, rușii au decapitat un bărbat, au violat femei și au torturat-o până la moarte pe șefa consiliului sătesc din Motîjîn, pe soțul ei și pe fiul lor. Experții criminaliști ucraineni au dovezi că fetele și femeile au fost violate înainte de a fi ucise.

„Violul este o infracțiune subraportată și o problemă stigmatizată chiar și în vremuri pașnice. Sunt îngrijorată că ceea ce aflăm va fi doar vârful aisbergului.” 

  • Citiți articolul complet din The Guardian, aici

Sursa foto: Telegram/ State Emergency Service of Ukraine

Despre autor: Yana Skoryna

Avatar of Yana Skoryna
Yana Skoryna are o experiență de 10 ani în jurnalismul TV din Ucraina, unde a lucrat de la proiecte de anvergură la emisiuni de divertisment pentru diverse canale TV și a fost, de asemenea, editor pe platou. De când s-a mutat în România, Yana scrie la CONTEXT un jurnal al crimelor de război, documentând atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ea face interviuri și scrie poveștile victimelor pentru ca acestea să nu fie uitate și criminalii să fie pedepsiți într-o bună zi. Yana spune că produsele media de calitate sunt create din detalii.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema