Project Description
Investigații 08 iunie 2022
Banii post-Covid
Uniunea Europeană a conceput în mijlocul pandemiei un plan care s-o ajute să-și repornească rapid motoarele economice. I-a atașat și un mega-buget de peste 700 de miliarde de euro.
O echipă internațională de jurnaliști coalizați în cadrul proiectului #RecoveryFiles, coordonat de organizația olandeză Follow the Money, investighează activ unde se duc banii europeni.
Primele anchete la care Context.ro a luat parte arată că planul european a fost negociat în secret cu statele membre și că România nu face excepție.
Investigațiile echipei #RecoveryFiles au mai scos la iveală că o bucată consistentă din banii post-covid vor merge către industria auto sub pretextul unei tranziții eco. Echipa Context.ro și consorțiul #RecoveryFiles vor fi cu ochii pe banii europeni.
Episoade
România a inclus în PNRR măsuri pe care oricum era obligată să le ia
Cel puțin șapte țări, printre care și România primesc bani din fondul european de redresare și reziliență pentru simplul fapt că vor transpune directive europene pe care oricum erau obligate să le implementeze.
Banii post-COVID: Schema serviciilor de consultanță
Schema contractelor de consultanță pe fonduri europene este larg răspândită în UE și a intrat pe radarul Parchetului European. Unele state au apelat la consultanți când au redactat planurile naționale pe care le-au trimis la Bruxelles. În unele situații, aceleași companii de consultanță sunt cele care sunt contractate să implementeze reformele din PNRR.
Banii post-Covid. Beneficiarii reali scapă de transparență
În timp ce riscurile de fraudă și corupție sunt peste medie în cazul fondurilor europene, primele zeci de miliarde din Fondul de redresare și Reziliență au fost distribuite și unele state membre europene au făcut, practic, imposibilul să aflăm la cine ajung în final banii.
Miliardele de euro arse pe mașini hibride
Producătorii de automobile sunt printre cei mai mari beneficiari ai Fondului European de Redresare și Reziliență, în valoare de peste 700 de miliarde de euro. Pe hârtie, banii puși la dispoziție industriei auto sunt investiți în modele ecologice care să ajute mediul.
Comisia Europeană ține la secret mii de documente despre miliardele de euro din Mecanismul de Redresare
Comisia Europeană și statele membre UE, printre care și România, au negociat în spatele ușilor închise cu privire la modul de cheltuire a fondului de redresare COVID-19 în valoare de 723,8 miliarde de euro. Un grup de jurnaliști din 14 state au solicitat documentele, mailurile și procesele verbale ale acestor negocieri, dar Comisia a refuzat să divulge informațiile.
Controlul miliardelor de la Bruxelles
Uniunea Europeană a creat un fond de redresare în valoare de 723,8 miliarde de euro pentru a ajuta statele membre să-și stimuleze economia după pandemie. Totuși, există o lipsă de supraveghere democratică a modului în care vor fi cheltuite aceste miliarde europene.
Pe aceeasi tema
Corupție și Crimă Organizată Globală: Ce îi face pe criminalii ruși să lupte alături de Wagner în Ucraina, șef de poliție din Bosnia și Herțegovina condamnat după ce a amenințat o jurnalistă că îi va tăia gâtul
Context.ro a selectat cele mai importante investigații jurnalistice publicate în ultimele săptămâni de către centrele de jurnalism de investigație afiliate rețelei internaționale The Organized Crime and Reporting Project (OCCRP).
Ministrul Burduja a deschis conducta de bani pentru un laser nefolosit ani de zile
Laserul CETAL de la Măgurele, care a costat statul român 4 milioane de euro și a zăcut nefolosit ani de zile, s-a conectat direct la bugetul public.
Şefa Autorităţii pentru Protecţia Datelor, parteneră de afaceri cu omul cheie din schema circuitului de golf fantomă de la Sibiu
Gianina Ancuţa Opre, impusă de PSD la şefia Autorităţii pentru Protecţia Datelor încă din 2013, a fost acționara unei companii implicate într-un dosar penal. Firma era condusă de partenerul ei de afaceri, Sergiu Grigoriu, acuzat în acest caz de evaziune.