banii post-COVID2022-07-12T15:02:59+03:00

Project Description

Investigații Context 08 iunie 2022

Banii post-Covid

Uniunea Europeană a conceput în mijlocul pandemiei un plan care s-o ajute să-și repornească rapid motoarele economice. I-a atașat și un mega-buget de peste 700 de miliarde de euro. 

O echipă internațională de jurnaliști coalizați în cadrul ​​proiectului #RecoveryFiles, coordonat de organizația olandeză Follow the Money, investighează activ unde se duc banii europeni.

Primele anchete la care Context.ro a luat parte arată că planul european a fost negociat în secret cu statele membre și că România nu face excepție.

Investigațiile echipei #RecoveryFiles au mai scos la iveală că o bucată consistentă din banii post-covid vor merge către industria auto sub pretextul unei tranziții eco. Echipa Context.ro și consorțiul #RecoveryFiles vor fi cu ochii pe banii europeni.

Episoade

Banii post-Covid. Beneficiarii reali scapă de transparență

Bani europeni, Context|29 iun., 2022|

În timp ce riscurile de fraudă și corupție sunt peste medie în cazul fondurilor europene, primele zeci de miliarde din Fondul de redresare și Reziliență au fost distribuite și unele state membre europene au făcut, practic, imposibilul să aflăm la cine ajung în final banii.

Citește mai mult

Miliardele de euro arse pe mașini hibride

Bani europeni, featured, Investigații|09 iun., 2022|

Producătorii de automobile sunt printre cei mai mari beneficiari ai Fondului European de Redresare și Reziliență, în valoare de peste 700 de miliarde de euro. Pe hârtie, banii puși la dispoziție industriei auto sunt investiți în modele ecologice care să ajute mediul.

Citește mai mult

Comisia Europeană ține la secret mii de documente despre miliardele de euro din Mecanismul de Redresare

Bani europeni, featured, Investigații|09 iun., 2022|

Comisia Europeană și statele membre UE, printre care și România, au negociat în spatele ușilor închise cu privire la modul de cheltuire a fondului de redresare COVID-19 în valoare de 723,8 miliarde de euro. Un grup de jurnaliști din 14 state au solicitat documentele, mailurile și procesele verbale ale acestor negocieri, dar Comisia a refuzat să divulge informațiile.

Citește mai mult

Controlul miliardelor de la Bruxelles

Bani europeni, Context|09 iun., 2022|

Uniunea Europeană a creat un fond de redresare în valoare de 723,8 miliarde de euro pentru a ajuta statele membre să-și stimuleze economia după pandemie. Totuși, există o lipsă de supraveghere democratică a modului în care vor fi cheltuite aceste miliarde europene.

Citește mai mult

Pe aceeasi tema

Corupție și Crimă Organizată Globală: Regimul Putin recrutează deținuți, oligarhii lui Lukașenko și-au plantat milioanele în Dubai, iar Cehia e împânzită de offshore-uri

Update Investigații|25 iul., 2022|

Context.ro a selectat cele mai importante investigații jurnalistice publicate în utimele săptămâni de către centrele de jurnalism de investigație afiliate rețelei internaționale The Organised Crime and Reporting Project (OCCRP).

Citește mai mult

Dă-ne un pont/ Send Us a Tip

Go to Top