logo color v7
banii post-COVID2022-07-12T15:02:59+03:00

Project Description

Investigații Context 08 iunie 2022

Banii post-Covid

Uniunea Europeană a conceput în mijlocul pandemiei un plan care s-o ajute să-și repornească rapid motoarele economice. I-a atașat și un mega-buget de peste 700 de miliarde de euro. 

O echipă internațională de jurnaliști coalizați în cadrul ​​proiectului #RecoveryFiles, coordonat de organizația olandeză Follow the Money, investighează activ unde se duc banii europeni.

Primele anchete la care Context.ro a luat parte arată că planul european a fost negociat în secret cu statele membre și că România nu face excepție.

Investigațiile echipei #RecoveryFiles au mai scos la iveală că o bucată consistentă din banii post-covid vor merge către industria auto sub pretextul unei tranziții eco. Echipa Context.ro și consorțiul #RecoveryFiles vor fi cu ochii pe banii europeni.

Episoade

Firmele de consultanță au câștigat mai mult de jumătate de miliard de euro din banii europeni post pandemie/ În România secretomanie și conflicte de interes

Bani europeni, Explicative, featured, Nu uităm|13 oct., 2023|

Firmele internaționale de consultanță vor câștiga cel puțin 300 de milioane de euro din Fondul de redresare post-pandemie pus la dispoziție de Comisia Europeană, potrivit unei noi cercetări realizate de Follow the Money

Citește mai mult

Banii post-COVID: Schema serviciilor de consultanță

Bani europeni, featured, Investigații|20 oct., 2022|

Schema contractelor de consultanță pe fonduri europene este larg răspândită în UE și a intrat pe radarul Parchetului European. Unele state au apelat la consultanți când au redactat planurile naționale pe care le-au trimis la Bruxelles. În unele situații, aceleași companii de consultanță sunt cele care sunt contractate să implementeze reformele din PNRR.

Citește mai mult

Banii post-Covid. Beneficiarii reali scapă de transparență

Bani europeni, Explicative|29 iun., 2022|

În timp ce riscurile de fraudă și corupție sunt peste medie în cazul fondurilor europene, primele zeci de miliarde din Fondul de redresare și Reziliență au fost distribuite și unele state membre europene au făcut, practic, imposibilul să aflăm la cine ajung în final banii.

Citește mai mult

Miliardele de euro arse pe mașini hibride

Bani europeni, featured, Investigații|09 iun., 2022|

Producătorii de automobile sunt printre cei mai mari beneficiari ai Fondului European de Redresare și Reziliență, în valoare de peste 700 de miliarde de euro. Pe hârtie, banii puși la dispoziție industriei auto sunt investiți în modele ecologice care să ajute mediul.

Citește mai mult

Comisia Europeană ține la secret mii de documente despre miliardele de euro din Mecanismul de Redresare

Bani europeni, featured, Investigații|09 iun., 2022|

Comisia Europeană și statele membre UE, printre care și România, au negociat în spatele ușilor închise cu privire la modul de cheltuire a fondului de redresare COVID-19 în valoare de 723,8 miliarde de euro. Un grup de jurnaliști din 14 state au solicitat documentele, mailurile și procesele verbale ale acestor negocieri, dar Comisia a refuzat să divulge informațiile.

Citește mai mult

Controlul miliardelor de la Bruxelles

Bani europeni, Explicative|09 iun., 2022|

Uniunea Europeană a creat un fond de redresare în valoare de 723,8 miliarde de euro pentru a ajuta statele membre să-și stimuleze economia după pandemie. Totuși, există o lipsă de supraveghere democratică a modului în care vor fi cheltuite aceste miliarde europene.

Citește mai mult

Pe aceeasi tema

Latifundiarii. Averile imobiliare ale politicienilor care vor la Bruxelles

featured, Investigații, Update Investigații|06 iun., 2024|

66 de candidații analizați de Context au un portofoliu imobiliar impresionant: 80 de apartamente, 70 de case, 12 spațiii comerciale. Au peste 170 de parcele de teren. În total, proprietățile lor au o suprafață de peste 300 de hectare. Citește mai departe să vezi care candidat deține cele mai multe case și terenuri. 

Citește mai mult

Studenții de la Sociologie, revoltați de cursurile unui profesor candidat pe listele AUR: „Ne-a spus că femeile cu părul desprins sunt în căutare de bărbați”

featured, Știri, Update Investigații|23 mai, 2024|

Un profesor de la Facultatea de Sociologie din București candidează pe listele AUR la europarlamentare și între timp le spune studentelor că fertilitatea este indicată de lungimea unghiilor și că e normal să fie puse la punct de capul familiei, dacă vorbesc neîntrebate.

Citește mai mult

Dă-ne un pont/ Send Us a Tip

Go to Top