INTERVIU Kovesi, despre dosarul vaccinurilor anti-COVID: ”Am primit sute de plângeri de la cetățeni UE/ Ministrul Finanțelor din România, din proprie inițiativă, s-a oferit să dea sprijin”

19 oct., 2022

Într-un interviu acordat de șefa Parchetului European pentru Context.ro, Laura Codruța Kovesi a detaliat, printre altele, ce presupune investigația EPPO în speța vaccinurilor anti-COVID și cum a început dosarul.

» Cele mai importante declarații din prima parte a interviului:

  • Nu a început ieri, nu alaltăieri, ci în urmă cu mult timp;
  • Am primit sute de plângeri de la cetățeni din diferite state UE;
  • Scopul întâlnirii mele cu ministrul Finanțelor din România a fost legat de activitatea EPPO, în special legat de două probleme: nivelul de detecție a fraudei cu TVA și contrabandă;
  • Ministrul Finanțelor, din proprie inițiativă, a precizat, în cazul în care Parchetul European dorește sprijin pentru această achiziție (de vaccinuri, n.red.), el se oferă să dea sprijin;
  • Nu pot să confirm acum că o să investigăm în România, sau în Franța, sau în Spania sau oriunde în Europa;
  • Acest dosar a fost deschis pentru a verifica cum a fost încheiat acest contract.

Reporter: Prima temă pe care aș vrea să o discutăm este cea legată de investigația pe achiziția vaccinurilor anti-Covid. Dacă ne puteți explica ce înseamnă investigația aceasta. Ce face Parchetul European în acest moment?

Laura Codruța Kovesi: Parchetul European a început această investigație nu ieri, nu alaltăieri, ci în urmă cu mai mult timp, ca urmare a numeroaselor plângeri pe care le-am primit. Vă confirm că am primit sute de plângeri de la cetățeni din diferite state membre ale Uniunii Europene. EPPO este un parchet transfrontalier, un birou unic cu competență în 22 de state membre, deci putem vorbi de acum încolo de zona EPPO. Practic acest dosar vizează modul în care s-a încheiat de către Comisia Europeană contractul pentru vaccinuri anti-COVID. Având legislații diferite și reguli diferite de comunicare în cele 22 de state membre, e foarte greu în acest moment să facem alte declarații suplimentare sau să explicăm. Dar obiectul acestui dosar este modul în care s-a încheiat acest contract.

Rep: Ați spus că ați avut sute de plângeri când ați început investigația. Înseamnă că s-au constatat elemente ale încălcării legii?

LCK: Asta o să vedem. Aș vrea să fac o delimitare foarte clară a competenței. Deci pentru toate faptele care sunt comise după ce Parchetul European a devenit operațional noi avem competență obligatorie. Deci practic dacă primim sesizări, deschidem investigație, cu condiția ca acele sesizări să vizeze fapte care cad în competența Parchetului European – fraude cu fonduri europene. La momentul în care noi deschidem o investigație nu trebuie să ai probe că s-a comis o fraudă. Dacă sunt indicii, sunt suspiciuni, sunt informații că banii europeni au fost folosiți într-un mod în care poate să rezulte o potențială fraudă, noi deschidem acest dosar. Poți să ai documente false care au fost folosite ca să obții fonduri europene, poți să ai o achiziție publică în care prețurile au fost supraevaluate, sunt mai multe variante. Noi în toate aceste situații când primim plângeri suntem obligați să deschidem o investigație. Pentru faptele comise anterior datei de 1 iunie anul trecut, dar până la 2017, avem posibilitatea de a invoca dosarele. Nu suntem obligați să luăm dosarele și să facem investigații. Dar dacă este un prejudiciu mare, o cauză transfrontalieră, luăm aceste dosare. Acestea au fost criterii avute în vedere.

Rep: Ministrul de Finanțe a spus ieri, după cum au relatat colegii de la G4Media, că vă va pune la dispoziție documentele legate de achizițiile din România. Asta înseamnă că investigați și achiziția de vaccinuri din România?

LCK: Aș vrea să clarific puțin această declarație. Scopul întâlnirii mele cu ministrul Finanțelor a fost legat de activitatea EPPO, în special legat de două probleme: nivelul de detecție a fraudei cu TVA și contrabandă. Pentru că în primele opt luni de funcționare am fost sesizați cu zero cazuri. A doua problemă este legată de modul în care România a implementat directiva privind protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene, celebra directivă PIF, și care există un proiect propus de Ministerul Justiției și care acum se află la Ministerul Finanțelor și el trebuie promovat și adoptat pentru a nu crea probleme cu exercitarea competenței EPPO. Deci în cadrul acestei discuții nu s-a pus niciun moment problema din partea mea de a cere un sprijin în absolut niciun dosar, nu am discutat despre niciun dosar al Parchetului European, pentru că nu acesta a fost scopul întâlnirii. Însă ministrul Finanțelor, din proprie inițiativă, a precizat, în cazul în care Parchetul European dorește sprijin pentru această achiziție, el se oferă să dea sprijin. Niciun comentariu din partea mea, nicio întrebare din partea mea, eu am avut temele mele de discuție. Am făcut această precizare, doar am vrut să clarific în ce context s-a discutat acest lucru. Nu a confirmat nimeni, nu a infirmat nimeni că este dosar, nu am discutat despre dosar.

Rep: Dar se investighează achiziția de vaccinuri și în România?

LCK: Noi avem acest dosar mare, cum am zis în zona EPPO avem 22 de state membre. Noi, sigur, o să investigăm toate activitățile infracționale, nu pot să confirm acum că o să facem în România, sau în Franța, sau în Spania sau oriunde în Europa. În general, acest dosar a fost deschis pentru a verifica cum a fost încheiat acest contract și, sigur, sunt diverse etape: negocierea contractului, modul în care s-a contractat, modul în care s-a plătit. Pot fi diferite variante atunci când vorbim de o achiziție publică.

VIDEO: Monica Lăzurean-Gorgan
EDITARE VIDEO: Yana Skoryna

Despre autor: Attila Biro

Avatar of Attila Biro
Attila Biro este cofondator al CONTEXT și investighează crima organizată și corupția de 20 de ani. Lucrează deseori în proiecte internaționale alături de jurnaliștii afiliați rețelei Organised Crime and Reporting Project. Înainte de a se alătura CONTEXT a făcut parte din echipa RISE Project, fiind și director executiv al platformei, în perioada 2017-2020. A făcut parte din proiecte jurnalistice internaționale precum Laundromatul din Azerbaidjan sau Panama Papers. A publicat investigații jurnalistice în Digi24, Gândul.info și Hotnews.ro. E mentor și coordonează cursuri pentru jurnaliști si alte categorii profesionale.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema