Primul an de Context.ro

09 iun., 2023

Marcăm prima aniversare. În acest an ne-am mărit echipa, suntem tot mai implicați și mai motivați. Munca noastră se bazează pe principii clare, sănătoase și încercăm în fiecare zi să fim mai buni. 

Venim acum în fața cititorilor cu un raport de activitate. Facem asta pentru că voi sunteți cei pentru care muncim și cei care ne investesc cu încredere. Vă mulțumim pentru susținerea de până acum! 

De la început am investigat corupția, crima organizată, furtul banului public, nedreptățile din România dar și din alte țări. Am publicat, în total, peste 100 de articole documentate de reporterii Context. 

Așa cum ne-am propus de la început, am făcut eforturi să creștem numărul de jurnaliști de investigație din România și din regiune. În ultimele 12 luni am împărtășit skillurile noastre cu peste 50 de jurnaliști din țară și străinătate.

Colaborările internaționale au fost unul dintre punctele forte ale anului ce a trecut. Pentru asta am primit sprijin constant de la The Organized Crime and Corruption Project, rețeaua globală din care facem parte. Am publicat în colaborare cu OCCRP materiale despre crima organizată. OCCRP ne-a susținut când am fost ținta unei campanii de denigrare, în timpul unor traininguri de jurnalism de investigație organizate în România și Bulgaria.  

Am contribuit la documentarea unor serii de articole despre fonduri europene alături de rețeaua olandeză Follow the Money, publicate în cele mai prestigioase ziare europene precum Le Monde sau Die Welt. De asemenea, am fost parte din două proiecte jurnalistice globale coordonate de The International Consortium of Investigative Journalists. 

Context.ro și-a început activitatea la scurt timp de la invazia rusească a Ucrainei, așa că am decis să-i ajutăm pe colegii jurnaliști din țara vecină. Avem un program de suport prin care două jurnaliste din Ucraina, relocate în România, lucrează în cadrul redacției noastre. 

Activitatea noastră din ultimul an a fost susținută din granturi obținute de la National Endowment for Democracy (NED), guvernul Norvegian și OCCRP. 

Credem însă că articolele publicate în primul an vorbesc cel mai bine pentru noi.

Aici sunt câteva dintre ele: 

⇒ Milioane de euro din taxele locuitorilor din Teleorman au ajuns la companiile patronate de actualul senator PNL Eugen Pîrvulescu. Le-a promis săli de sport, echipamente medicale și o rețea de apă. În loc să le construiască, Pîrvulescu și-a clădit o rețea de corupție, iar alegătorii s-au ales cu planuri pe hârtie și cu banii dați. Context.ro a radiografiat activitatea politică, financiară și penală a lui Eugen Pîrvulescu, într-o serie de investigații jurnalistice. Seria Președinte de județ, premiată la Superscrieri 2023, categoria Debut Jurnalistic, aici.

⇒ Uniunea Europeană a conceput în mijlocul pandemiei un plan care s-o ajute să-și repornească rapid motoarele economice. I-a atașat și un mega-buget de peste 700 de miliarde de euro. O echipă internațională de jurnaliști coalizați în cadrul ​​proiectului #RecoveryFiles, coordonat de organizația olandeză Follow the Money, investighează activ unde se duc banii europeni. Primele anchete la care Context.ro a luat parte arată că planul european a fost negociat în secret cu statele membre și că România nu face excepție. Citiți integral seria Banii post-Covid, aici.

⇒ România pierde anual aproximativ 16 miliarde de euro din evaziune fiscală. Țara noastră este pe primele locuri în clasamentele internaționale când vine vorba de corupție și spălare de bani. Unde se duc și cine beneficiază de acești bani, cine sunt și cum acționează cei care trebuie să ne protejeze de rețele de criminalitate financiară? Sunt întrebări la care răspundem în cadrul serialului Miliardele pierdute, aici.

⇒ Cine sunt și ce fac consulii onorifici din întreaga lume? Traficanți de droguri, susținători ai unor grupări teroriste, traficanți de arme, infractori sexuali și escroci condamnați pe tot globul au fost consuli onorifici și s-au folosit de statutul diplomatic pentru a face fărădelegi. Aceasta este concluzia unei investigații internaționale la care au lucrat și reporterii Context.ro. Citiți seria Shadow diplomats, aici.

⇒ Sute de site-uri din Europa Centrală și de Est fac parte dintr-o rețea de platforme care distribuie sau susțin dezinformări, narațiuni pro-ruse, opinii de extremă-dreapta și teorii conspiraționiste, arată o investigație jurnalistică transfrontalieră la care Context.ro a contribuit. Am cartografiat acest ecosistem de radicalizare a opiniei, de influențare a dezbaterii publice și de alterare a valorilor democratice și am arătat cum platforma Facebook este folosită drept vehicul. Concluziile analizei tehnice arată că, în România, operațiunea de dezinformare este condusă de figuri publice, politicieni, avocați sau jurnaliști. Toate detaliile în seria Rețeaua minciunilor, aici.

⇒ Un proiect cu bani europeni, început în urmă cu 10 ani, a păgubit statul român cu milioane de euro. Pe un teren din județul Sibiu, unde în 2015 trebuia să apară un grandios circuit de golf, astăzi pasc niște capre și câțiva măgari. Context.ro a descoperit că banii au ajuns la Jurgen Faff, un om de afaceri care a generat circuite financiare și birocratice prin care milioanele au dispărut. La cine au ajuns banii de la UE și cine sunt partenerii personajelor cheie din afacerea de la Sibiu, citiți în seria Terenul de golf fantomă, aici.

⇒ Miliardarul israelian Beny Steinmetz a contestat condamnarea istorică pentru dare de mită pronunțată la Geneva, la începutul anului trecut. Judecătorii elvețieni au început la finalul lunii august 2022 judecarea apelului.Steinmetz, în vârstă de 66 de ani, a fost condamnat definitiv și în România, iar una dintre companiile sale a dat în judecată guvernul pentru proiectul minier de la Roșia Montană. Procesul miliardarului Beny Steinmetz, într-o serie de materiale, aici.

⇒ Investigațiile publicate de presa locală și internațională scot la iveală realitatea sumbră a crimelor de război comise de Rusia în Ucraina. Context.ro vă prezintă cele mai relevante investigații într-un buletin informativ periodic realizat de Yana, o jurnalistă ucraineană care s-a mutat în România din țara devastată de război, ca parte a unui proiect de relocare pe care îl derulăm și care are ca scop să ajute jurnaliștii ucraineni să își continue cariera. În cadrul aceluiași proiect, s-a alăturat echipei și Taisiia, care realizează interviuri cu victimele și martorii terorii rusești. Puteți citi materialele din seria Crime de război în Ucraina, aici.

Alte investigații semnate de jurnaliștii Context.ro:

⇒ Autopsia laserului mic de la Măgurele – https://bit.ly/3P3HCGx  

⇒ Ministrul Burduja a deschis conducta de bani pentru un laser nefolosit ani de zile – https://bit.ly/3qeebHo 

⇒ Facultatea de Drept din București, afaceri cu o firmă din dosarul de corupție Ridzi – 2 Mai. Acționarul a rămas om de casă și după ce a ieșit din închisoare – https://bit.ly/3Deu0Rg 

⇒ Familia Bădălău a prins 110 milioane de lei de la stat. Fiul, cercetat și el pentru șpagă – https://bit.ly/3CifN5I 

⇒ Firma unui penelist care deține restaurantul unde Iohannis a sărbătorit victoria prezidențială din 2014 digitalizează, pe milioane de lei, Academia Militară de la Sibiu – https://bit.ly/3Nmyzj0 

⇒ Soția judecătorului CCR Bogdan Licu, pe statul de plată al lui Alexandru Cumpănașu și al SRI – https://bit.ly/42vipbg 

⇒ CAZUL ȘERCAN: Identificat de experți, un fost deputat s-a autodenunțat, în timp ce procurorii spun că n-au găsit un suspect – https://bit.ly/3ClIr7g 

⇒ DOSARELE ȘERCAN: Zece plângeri, nouă luni de anchetă, niciun rezultat – https://bit.ly/3oXpWC4 

⇒ Milionarul român care transporta petrol rusesc pe mare în plin război în Ucraina – https://bit.ly/43q3vEA 

Interviuri:

⇒ Laura Codruța Kovesi, șefa EPPO, interviu pentru Context.ro – https://bit.ly/3Cl8oTu 

⇒ Interviu cu Monika A. Wasiewicz, șefa Biroului FBI pentru România și Republica Moldova – https://bit.ly/42xdaaU

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema