„Să ajutăm partidul PNL”. Un director de la C.E. Oltenia, cu sute de mii de lei în conturi, arestat preventiv după ce a primit „mărunțișuri” pentru a favoriza anumite companii
Un director din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), cu sute de mii de lei în conturi, cataloghează drept „mizilicuri” sumele de 5-6 sute de euro pe care le primea pentru a favoriza companii cu care CEO are contracte, după cum reiese din informațiile obținute de Context.ro. Cătălin Liviu Stănculescu a fost arestat preventiv vineri, fiind acuzat că a primit mii de euro să deconteze cu prioritate facturile unor companii, iar anumite plăți ar fi fost catalogate drept „sponsorizări” pentru PNL, prin intermediul unei televiziuni din Gorj.
Cătălin – Liviu Stănculescu conduce Direcția Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), funcție pe care o deține încă din 2017. Stănculescu lucrează la CEO Oltenia încă din 1991, potrivit CV-ului.
A ajuns, însă, să fie reținut de DNA, fiind acuzat de trafic de influență. Procurorii susțin că Stănculescu a primit 13.000 de euro în decurs de un an de la reprezentantul unei societăți comerciale, martor în dosar, ca să urgenteze plata facturilor pe care CEO le avea de achitat „într-un termen cât mai scurt de la data emiterii lor”. Potrivit informațiilor Context, acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în cursul zilei de vineri.
Directorul din cadrul CEO le-a recunoscut procurorilor că a primit bani pentru a favoriza anumite companii, însă susține că e vorba de 10.000 de euro. Mai mult, Stănculescu le-a mai transmis anchetatorilor că a primit acești bani în timpul mandatului lui Daniel Burlan la șefia Complexului Energetic Oltenia. Acum, Daniel Burlan conduce Direcția Vânzare Energie Electrică a CEO.
Sponsorizarea pentru PNL – printr-o televiziune locală
Fără să dea detalii, Cătălin Stănculescu a menționat că în 2022 a fost pus de Daniel Burlan să intermedieze un contract de sponsorizare între firma care îi dădea bani pentru a încasa mai repede facturile și o televiziune locală din Gorj. Firma respectivă a avut și are contracte de lucrări cu CE Oltenia SA în valoare de milioane de lei.
Sponsorizarea, însă, nu avea neapărat ca scop susținerea presei locale, ci mai degrabă era pentru un partid, fiind indicat în acest sens PNL, după cum reiese din informațiile obținute de Context.ro. 15-20 de mii de lei au fost sumele indicate pentru această „sponsorizare”.
Am încercat să luăm legătura cu Daniel Burlan pentru a oferi un punct de vedere, însă nu ne-a răspuns. Am cerut un punct de vedere din partea reprezentanților PNL la nivel național, însă nu am primit răspuns până la ora publicării acestui material.
Am cerut un punct de vedere și din partea președintelui PNL Gorj, senatorul Ion Iordache.
„Nu sunt președinte la PNL (n.r. Gorj) decât de la începutul lui 2024, nici nu eram în partid atunci (n.r. În perioada vizată de procurori, adică 2022-început de 2023). Cu certitudine nu există, nu au fost făcute, nici înainte (n.r. „sponsorizări” pentru partid prin intermediul televiziunilor locale)”, a declarat senatorul Ion Iordache, într-o conversație purtată cu reporterii Context.ro. Mai mult, acesta s-a plâns că filiala PNL Gorj „nu stă bine pe vizibilitate” din lipsa banilor.
Sute de euro catalogate drept „mizilic”
Potrivit ultimei declarații de avere, Cătălin Stănculescu are un venit anual de 183.030 de lei. Are 226.000 de lei în fonduri de investiții, 12.300 de euro în conturi și alți 316.000 în depozite. În plus, deține, alături de soție și alte două persoane, un teren intravilan și o casă de 215 metri pătrați în Craiova.
Sumele de 5-6 sute de euro primite de Stănculescu pentru favoruri erau catalogate de acesta drept „mizilicuri” și „mărunțișuri”.
În același dosar, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au mai plasat sub control judiciar administratorul unei companii, fiind acuzat că ar fi promis să îi dea 200.000 de euro unui șef din cadrul CEO pentru a obține un contract de un milion de euro.
„Cu aceeași ocazie, inculpatul i-ar fi indicat martorului și modalitatea prin care urma să intre în posesia contractului, respectiv: trucarea procedurii de achiziție prin inserarea în caietul de sarcini a unor cerințe preferențiale, care să avantajeze societatea inculpatului cu care acesta intenționa să se înscrie în procedură și transmiterea de către inculpat a altor oferte cu un preț mai mari față de cel al societății cu care intenționa să câștige procedura”, se arată în comunicatul DNA.
Este al doilea caz, în mai puțin de un an, în care procurorii DNA acuză directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia de fapte de corupție. Un fost director de la Sucursala Electrocentrale Rovinari a fost trimis în judecată în aprilie, fiind acuzat că a primit 5.000 de euro de la reprezentantul unei companii pentru „a îndeplini un act ce ar intra în îndatoririle sale de serviciu”.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema