Project Description
Investigatii 08 iunie 2022
Miliardele pierdute
România pierde anual aproximativ 16 miliarde de euro din evaziune fiscală. Țara noastră este pe primele locuri în clasamentele internaționale și când vine vorba de corupție și spălare de bani.
Unde se duc și cine beneficiază de acești bani? Cine sunt și cum acționează cei care trebuie să ne protejeze de rețele de criminalitate financiară?
Sunt întrebările la care vom răspunde în cadrul serialului #MiliardelePierdute.
În primele două episoade vorbim despre cum au investigat autoritățile din România cazul Panama Papers, care în alte țări a dus la recuperarea a sute de milioane de dolari. Aflăm și cum o instituție a statului protejează secretele financiare ale oligarhilor ruși care au firme în România.
Episoade
Experții internaționali confirmă dezastrul de la Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor
În primele șase luni din 2022, Oficiul a trimis doar 20 de informări privind spălarea banilor la Parchetul General.
Radiografia Oficiului care se luptă cu spălarea banilor: Scandaluri, politizare și ineficiență
Reporterii Context au documentat activitatea oficiului și au descoperit un lung șir de probleme: acuzații de practici abuzive ale unui șef, ineficiență constatată chiar și prin rapoarte oficiale și scandaluri publice de amploare.
Statul român protejează datele oligarhilor ruși
Oficiul Național al Registrului Comerțului, o instituție aflată în subordinea Ministerului Justiției refuză să pună la dispoziția presei documente esențiale despre activitatea oligarhilor ruși în România.
Șase ani de la #PanamaPapers. Niciun euro recuperat în România
Prima scurgere de informații cu impact major la nivel mondial, #PanamaPapers (2016) a determinat recuperarea a sute de milioane de euro în urma investigațiilor de presă din mai multe state. În România însă, în urma scandalului public, din #PanamaPapers au rămas doar revolta publică și glumele neinspirate ale parlamentarilor care ar fi trebuit să analizeze prejudiciul adus Statului român.
Pe aceeasi tema
Latifundiarii. Averile imobiliare ale politicienilor care vor la Bruxelles
66 de candidații analizați de Context au un portofoliu imobiliar impresionant: 80 de apartamente, 70 de case, 12 spațiii comerciale. Au peste 170 de parcele de teren. În total, proprietățile lor au o suprafață de peste 300 de hectare. Citește mai departe să vezi care candidat deține cele mai multe case și terenuri.
Studenții de la Sociologie, revoltați de cursurile unui profesor candidat pe listele AUR: „Ne-a spus că femeile cu părul desprins sunt în căutare de bărbați”
Un profesor de la Facultatea de Sociologie din București candidează pe listele AUR la europarlamentare și între timp le spune studentelor că fertilitatea este indicată de lungimea unghiilor și că e normal să fie puse la punct de capul familiei, dacă vorbesc neîntrebate.
#PanamaPapers. Fondatorii casei de avocatură Mossack-Fonseca, judecați pentru evaziune și spălare de bani
27 de persoane, printre care și fondatorii casei de avocatură Mossack-Fonseca, sunt judecați pentru evaziune fiscală și spălare de bani, în celebrul caz #PanamaPapers.