OCCRP și GFMD au lansat Journalism Cloud Alliance

24 apr., 2024

The Organize Crime and Reporting Project, organizația internațională din care face parte Context.ro, și Global Forum for Media Development, în parteneriat cu alte nouă rețele internaționale de media și activism, au lansat la Perugia, Italia –  Journalism Cloud Alliance. Alianța are ca obiectiv accesul presei la tehnologii restrictive din cauza costurilor mari.

Journalism Cloud Alliance a fost lansat în cadrul Festivalului Internațional al Jurnalismului, care a reunit peste 500 de participanți.

„Alianța Jurnalismului în Cloud este crucială pentru construirea planului de viitor al jurnalismului de investigație,” a declarat Paul Radu, Co-Fondator al OCCRP, citat de gfmd.info.

El a mai explicat că jurnaliștii sunt asaltați de o mulțime de date pe care nu le pot procesa, analiza și raporta întotdeauna, iar în asemenea situații societatea are cel mai mult de pierdut. Co-fondatorul OCCRP susține că este necesară crearea unei infrastructuri de date care să genereze încredere în rândul cititorilor și să consolideze democrația.

Gfmd.info notează că Journalism Cloud Alliance își propune să democratizeze accesul la capacitatea de stocare și procesare a datelor prin promovarea colaborării între diverse părți interesate.

„Scopul este de a face ca astfel de resurse să fie mai accesibile pentru redacțiile de investigație și cele care se bazează pe date din întreaga lume. În plus, angajamentul se extinde la sprijinirea atât a redacțiilor de știri mari, cât și a celor mici, indiferent de capacitățile lor tehnologice.

De asemenea, Alianța are ca prioritate promovarea jurnalismului responsabil și a eforturilor de investigație la toate nivelurile.

„Abordarea acestei provocări va spori semnificativ capacitatea jurnalistică”,se mai arată în articolul publicat de inițiatorul Aliantei.

Alianța lansată la Peruigia are ca parteneri Global Investigative Journalism Network (GIJN), International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), Pulitzer Center, Center for Journalism and Liberty, Big Local News, Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets), Forbidden Stories, Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), și Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ).

Despre autor: Marionela Toma

Avatar of Marionela Toma

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema