#Shadow Diplomats2023-01-27T20:59:36+02:00

Project Description

Investigații Context 14 noiembrie 2022

#Shadow Diplomats

Seria #ShadowDiplomats investighează cine sunt și ce fac consulii onorifici din întreaga lume. Traficanți de droguri, susținători ai unor grupări teroriste, traficanți de arme, infractori sexuali și escroci condamnați pe tot globul au fost consuli onorifici și s-au folosit de statutul diplomatic pentru a face fărădelegi.

Aceasta este concluzia unei investigații internaționale realizate de ProPublica și International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), la care au participat jurnaliști din peste 50 de redacții, inclusiv reporterii Context.ro, și studenți jurnaliști de la Universitatea Northwestern.

Episoade

#ShadowDiplomats. Consulul onorific acuzat că lucra cu interlopii

#ShadowDiplomats, Context, featured|15 feb., 2023|

Raed Dahabreh, fostul consul onorific al Iordaniei în România, a fost acuzat că a fost partenerul unei grupări de crimă organizată. Procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pentru că ar fi pus la dispoziția interlopilor conduși de Ion Gușan un spațiu pentru producția de țigări care apoi intrau într-o rețea de contrabandă.

Citește mai mult

Apropiat al dictatorului Lukașenko, oligarhul Pavel Topuzidis a fost revocat din funcția de consul onorific al României în Belarus

#ShadowDiplomats, Investigații|02 feb., 2023|

Pavel Topuzidis, un oligarh apropiat de dictatorul Alexander Lukașenko, a fost revocat în noiembrie 2022 din funcția de consul onorific al României în Belarus. Decizia a fost luată de Ministerul Afacerilor Externe la trei zile după ce reporterii Context.ro au trimis o solicitare de informații referitoare la Topuzidis.

Citește mai mult

#ShadowDiplomats. Rețeaua consulilor onorifici din România: Consilierul lui Niro, nobilii austrieci și miliardarul Glock

#ShadowDiplomats, Context, featured|24 nov., 2022|

Miliardarul austriac Gaston Glock, fondatorul producătorului pistoalelor Glock, a primit statutul de consul onorific. În același timp, statul român a cumpărat pistoalele produse de compania sa. Un consilier al controversatului om de afaceri Nicolae Dumitru și fost aliat al lui Adrian Năstase reprezintă interesele României.

Citește mai mult

Pe aceeasi tema

Miliardarul Steinmetz a dat în judecată OCCRP și RISE Project România și cere ștergerea și cenzurarea investigațiilor care îl privesc

featured, Procesul lui Beny Steinmetz, Update Investigații|03 mart., 2023|

Miliardarul Benyamin Steinmetz cere în instanță ștergerea investigațiilor publicate de OCCRP și RISE Project și vrea ca jurnaliștilor să le fie interzis să publice pe viitor alte articole care fac referire la persoana sa.

Citește mai mult

Dă-ne un pont/ Send Us a Tip

Go to Top