Apropiat al dictatorului Lukașenko, oligarhul Pavel Topuzidis a fost revocat din funcția de consul onorific al României în Belarus

02 feb., 2023

Pavel Topuzidis, un oligarh apropiat de dictatorul Alexander Lukașenko, a fost revocat în noiembrie 2022 din funcția de consul onorific al României în Belarus. Decizia a fost luată de Ministerul Afacerilor Externe la trei zile după ce reporterii Context.ro au trimis o solicitare de informații referitoare la Topuzidis, în contextul publicării seriei de investigații internaționale #ShadowDiplomats. MAE spune că l-a revocat pe Topuzidis după o evaluare a Ambasadei României la Minsk, fără să ofere mai multe detalii.

  • UPDATE 17 Februarie 2023: Într-un răspuns la o nouă solicitare Context.ro, Ministerul Afacerilor Externe precizează că decizia de revocare a calității de consul onorific a lui Pavel  Topuzidis din noiembrie 2022 a fost luată ca urmare a rezultatelor nesatisfăcătoare ale activității acestuia, lipsa de implicare în demersurile de a contacta cetățenii români aflați în Belarus după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022. În răspunsul pentru Context, MAE spune că la decizia de revocare a consulului onorific la Minsk au contribuit și argumentele care privesc includerea persoanei în cauză pe lista de sancțiuni a Canadei. Pavel Topuzidis a fost inclus pe această listă în aprile 2022. MAE a formalizat procedura de revocare a calității de consul onorific a lui Pavel Topuzidis la data de 21 noiembrie 2022. Răspunsul integral al Ministerul Afacerilor Externe, aici.

INFORMAȚIILE ESENȚIALE 

  • Pavel Topuzidis este unul din cei mai cunoscuți oameni de afaceri din Belarus, acuzat că plătește taxă de protecție regimului dictatorial pentru a-și desfășura în liniște business-urile.
  • Deține o afacere cu tutun, prin care ar fi făcut contrabandă cu țigări în valoare de sute de mii de dolari prin Rusia. 
  • A fost invitatul lui Lukașenko la ziua de naștere a nurorii sale, iar dictatorul bielorus s-a sfătuit cu acesta în mai multe situații.
  • În contextul războiului din Ucraina, Topuzidis a intrat în aprilie 2022 pe lista de sancțiuni a Canadei.
  • Ministerul Afacerilor Externe din România l-a revocat din funcția de consul onorific în Belarus abia în noiembrie 2022, la nouă luni de la izbucnirea războiului din Ucraina, în care Lukașenko este unul dintre puținii aliați ai lui Vladimir Putin.

Grecul din anturajul dictatorului bielorus

Pavel Topuzidis este unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din Belarus. De etnie greacă și originar din Georgia, Topuzidis este și vicepreședinte al Consiliului pentru dezvoltarea antreprenoriatului din cadrul guvernului de la Minsk, dar și consul onorific al Greciei în Belarus

4204fcc71bbec30d 11534

topuzidis

Pavel Topuzidis (sursa foto: Ambasada Franței în Belarus)

Potrivit EUobserver, acesta se află pe lista de oligarhi bieloruși despre care se crede că îi plătesc zeciuieli lui Lukașenko în schimbul permisiunii de a face afaceri. Despre grec, dictatorul bielorus a afirmat că este un om de afaceri onest.

Pavel Topuzidis este și proprietarul societății Tabak-Invest, despre care jurnaliștii de investigație bieloruși spun că a făcut contrabandă cu țigări în valoare de sute de mii de dolari. Jurnaliștii afirmă că firma lui Topuzidis a livrat țigări din Belarus în Rusia, plătind taxe de acciză mai mici decât ar fi trebuit către trezoreria belarusă. Conform calculelor făcute de jurnaliștii de la centrul de investigații jurnalistice din Belarus, BIC, această schemă a adăugat aproximativ un milion și jumătate de dolari în conturile lui Topuzidis.

Topuzidis mai deține în Belarus un mare lanț de supermarketuri și este prezent pe piața de de activități de recreere și divertisment.

Dar relația dintre dictatorul Lukașenko și Topuzidis nu se rezumă doar la declarații și investigații de presă.

În 2014, Lukașenko a avut o întâlnire oficială cu Pavel Topuzidis, pentru a discuta propunerile omului de afaceri privind promovarea comerțului cu amănuntul în Belarus. Era vorba despre construirea a 130 de centre comerciale. În 2017 s-au reunit oficial din nou pentru a discuta despre implementarea proiectului de organizare a comerțului cu amănuntul în zonele rurale și cu populație mică.

În 2016, omul de afaceri a condus una dintre comisiile electorale din Minsk, la alegerile parlamentare.

Tot în anul 2016, conform jurnaliștilor de la BIC, întreaga familie Lukașenko a mers în Grecia cu un avion guvernamental pentru a sărbători ziua de naștere a Annei, soția unuia dintre fiii dictatorului bielorus. Printre cei care i-au însoțit a fost și Pavel Topuzidis.

Cu toate acestea, în interviul acordat pentru o publicație din Belarus, el a negat faptul că afacerea sa a prosperat datorită acțiunilor guvernului sau datorită tăcerii guvernului.

Consul onorific al României pe liste internaționale de sancțiuni

În februarie 2020, Topuzidis a fost desemnat consul onorific al României la Minsk. Demersurile în vederea desemnării sale în această calitate au fost inițiate în 2019, a precizat Ministerul Afacerilor Externe pentru Context.ro. Am întrebat MAE și de ce a fost numit Topuzidis în această funcție: “Acesta fusese consul onorific al altui stat membru UE la Minsk și deținea unele contacte relevante la nivelul unor instituții din Belarus”, a fost răspunsul Ministerului Afacerilor Externe.

La un an de la numirea sa în funcția de consul onorific al României, Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva industriei tutunului. Deși deținea o companie în această industrie, Topuzidis nu a fost inclus pe această listă.

O investigație realizată de Inside Story, o platformă media din Grecia, afirmă că Topuzidis ar fi scăpat de sancțiuni datorită sprijinului de care este suspectat că ar fi beneficiat din partea unor contacte cheie din guvernul grec, cu care ține legătura datorită rolului său de consul onorific al statului elen în Belarus.

Însă în aprilie 2022, Topuzidis nu a mai scăpat de sancțiunile impuse de Canada în contextul războiului din Ucraina. Omul de afaceri grec se regăsește pe această listă, alături de alte nume de oligarhi și oficiali din regimul Lukașenko, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin.

Abia la nouă luni de la invadarea Ucrainei de către armata rusă, statul român l-a revocat din funcția de consul onorific al României în Belarus pe Pavel Topuzidis.

foto deschidere: Pavel Topuzidis, alături de Alexander Lukașenko (sursa: Președinția din Belarus)

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema