#ShadowDiplomats. Rețeaua consulilor onorifici din România: Consilierul lui Niro, nobilii austrieci și miliardarul Glock

Miliardarul austriac Gaston Glock, fondatorul producătorului pistoalelor Glock, a primit statutul de consul onorific. În același timp, statul român a cumpărat pistoalele produse de compania sa. Un consilier al controversatului om de afaceri Nicolae Dumitru și fost aliat al lui Adrian Năstase reprezintă interesele Letoniei în România. O familie de nobili austrieci, tată și fiu, sunt consuli onorifici, dar fac și afaceri în România și încasează bani din fonduri publice.

  • Investigația internațională <<#ShadowDiplomats. Rețeaua consulilor onorifici>> a scos la lumină industria nevăzută a diplomației internaționale: consulii onorfici.
  • Sute de astfel de presupuși diplomați au probleme de integritate, dar au primit statut diplomatic din partea unor țări.
  • Context.ro vă prezintă câțiva dintre consulii onorifici afiliați României. Vom updata lista în săptămânile următoare.

O investigație internațională realizată de ProPublica și International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) alături de 50 de redacții, inclusiv Context.ro, arată că aproape 500 de consuli onorifici din întreaga lume au probleme de integritate. 57 dintre ei au fost condamnați penal în timp ce își exercitau funcțiile.

Consulii onorifici și-au folosit statutul pentru a evita perchezițiile și arestările – chiar și pentru a evita facturile fiscale și amenzile de parcare. Ei au fost acuzați că au ascuns bani și produse de contrabandă în birourile și gențile lor diplomatice. Reporterii Context.ro au studiat biografiile consulilor onorifici din România și ale celor care reprezintă interesele țării noastre în alte părți ale lumii. Astăzi le prezentăm pe primele patru.

O parte dintre consulii onorifici acreditați la Ministerul Afacerilor Externe reprezintă interesele României în alte state de pe întreg globul. Uneori sunt oameni de afaceri importanți și cu influență în țările natale. Pe de altă parte, zeci de țări și-au ales drept consuli onorifici români influenți și uneori implicați în afaceri controversate.

Potrivit MAE, consulii onorifici au privilegii diplomatice substanțiale, cum ar fi utilizarea valizei diplomatice și imunitate penală, dar numai dacă faptele au legătură cu activitatea consulară. Consulii onorifici primesc și cărți de identitate speciale și, potrivit legislației, intră în categoria celor care pot beneficia de pașaport diplomatic.

Miliardarul Glock și contractele din România

Fondatorul producătorului de pistoale Glock este consulul onorific al României pentru landul austriac Carintia. Gaston Glock (născut la 19 iulie 1929) este un inginer și om de afaceri austriac, fondator al companiei Glock, cunoscută mai ales pentru dezvoltarea pistolului Glock în 1981.

Numele său a apărut în scandaluri politice de răsunet internațional. În 2019, publicația germană Süddeutsche Zeitung a dezvăluit că fostul cancelar austriac Heinz-Christian Strache s-a întâlnit în 2017 cu o presupusă fiică a unui oligarh rus, care i-a oferit sprijin pentru campania electorală din acel an, iar el i-a promis contracte publice. În realitate, politicianul a fost înregistrat pe ascuns. În dialogul cu rusoaica Strache a vorbit și despre Gaston Glock ca fiind unul dintre finanțatorii săi politici. În urma dezvăluirilor, au fost declanșate o serie de investigații în legătură cu aceste finanțări. O altă investigație a centrului de investigații Dossier a scos la iveală că Glock a organizat petreceri de lux la care au luat parte membrii ai guvernului austriac.

În România, distribuitorul local al Glock este Lotus Distribution & Service, un SRL deținut de Petre Popescu Agripa. Românul este și consilier în cadrul biroului consular al lui Gaston Glock.

Compania sa a vândut arme statului român în repetate rânduri. Unul dintre cele mai mari contracte este cu Serviciul Român de Informații. Agripa nu a dorit să răspundă la întrebările reporterilor Context.ro.

Distribuitorul Glock din România a primit, la mijlocul lunii octombrie 2020, de la SRI, un contract de aproximativ zece milioane de euro pentru livrarea de produse clasificate ca arme individuale. Procedura de atribuire, caietul de sarcini și specificațiile achiziției au fost clasificate ca fiind „secrete”. SRI a precizat că nu a organizat nicio procedură de selecție competitivă, întrucât doar firma contractată prin negociere directă poate furniza produsele solicitate. În ultimii doi ani, firma consilierului lui Glock a colaborat cu mai multe unități militare ale Ministerului Apărării Naționale, dar și cu o companie de stat care activează în domeniul armamentului, primind contracte în valoare de alte peste 2 milioane de euro.

Principalul concurent al Lotus susţine că firma lui Agripa e favorizată la câștigarea licitațiilor și că statutul diplomatic al acestuia plasează compania în incompatibilitate. „Beneficiarii direcți ai sumelor de bani pe care le câștigă în mod fraudulos din achizițiile publice în care este calificat în mod nelegal sunt Glock Gaston, cetățean austriac care are funcția de consul onorific al României la Klagenfurt și Popescu Agripa, cetățean român, administrator al Lotus Distribution & Service și care deține funcția onorifică de consilier al consulului onorific”, au precizat reprezentanții companiei concurente într-o plângere administrativă respinsă în final de autoritățile române.

Traian Băsescu i-a conferit lui Glock, în 2014, Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Comandor. Biroul consular al lui Gaston Glock nu a răspuns la întrebările transmise de Context.ro.

Nobilii Bardeau și afacerile agricole

Andreas Bardeau și Georg Bardeau, tată și fiu, reprezintă interesele României și Austriei din postura de consuli onorifici. Andreas, tatăl, este consul onorific al României la Graz din 2008. Georg, fiul său, este consulul onorific al Austriei în România și a deschis, în 2021, biroul consular de la Timișoara. Familia Bardeau are peste 30 de companii în România, majoritatea fiind implicate în agricultură și în producția de energie solară.

Bardeau senior are și titlul nobiliar de conte austriac şi e căsătorit cu Prințesa Anita von Hohenberg și unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri agricole din România. Companiile sale au fost implicate în sute de procese civile legate de achiziții de terenuri. Una dintre companiile lui Bardeau a donat 100.000 de lei, aproximativ 20.000 de euro, în numerar către Partidului Național Liberal din România în 2021.

În 2020, un judecător local a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru că a transferat ilegal proprietatea a peste 400 de hectare către Bardeau Holding. Adevărații proprietari ai terenurilor nici măcar nu au fost prezenți la procese. Bardeau Holding nu achitase nici măcar taxele judiciare.

Într-un alt caz, Bardeau Holding s-a înţeles să cumpere peste 800 de hectare de teren agricol de la Ion Moț, primarul comunei Zărand, din Arad, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, spălare de bani şi înşelăciune. Procurorii susțin că Moţ şi complicii săi din primărie eliberau acte false, în baza cărora erau redactate ulterior împuterniciri cu care Andreas Bardeau ridica actele de proprietate. Primarul le-a vândut sute de hectare de teren care nu-i aparțineau.

Bardeau Holding a depus plângere penală după ce a constatat că Moţ vânduse unele parcele şi altei firme, dar apoi a decis să cadă la pace cu primarul și au încheiat o convenţie de mediere prin care Moţ s-a obligat să achite un milion de euro daune pentru terenul pe care Bardeau Holding nu a putut să încheie întabularea. Numele lui Moţ apare şi în dosarul judecătoarei Boloş, fiind unul dintre proprietarii terenurilor care a ajuns ilegal în proprietatea Bardeau Holding.

Familia Bardeau a primit peste 46 de milioane de euro în ajutoare de stat din fonduri europene și naționale. Marea majoritate reprezintă diverse forme de ajutoare agricole. Două companii ale familiei au pus bazele unui parc industrial care le-a adus 130.000 de euro în ajutoare de stat. În 2004, fostul președinte Ion Iliescu l-a decorat pe Bardeau senior.

Un reprezentant al biroului consular de la Timișoara a precizat că Georg Bardeau nu dorește să facă nici un fel de comentarii. În schimb, tatăl său nu a putut fi contactat la biroul consular din Graz.

Consilierul lui Niro și omul lui Năstase

Diplomat de carieră, Ioan Donca a fost ambasadorul României în Rusia, China și Ungaria. Înainte de 1989 a fost ministru ataşat pentru afaceri externe şi însărcinat cu afaceri al Ambasadei României în Malaezia. Numele lui apare în dosarul Zambaccian, materialele de construcţie pentru vilele soţilor Năstase fiind depozitate cu acordul lui Donca în curtea Ambasadei României în China. Acum a ajuns consul onorific al Letoniei în România.

Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli financiare produse în timpul mandatului său de ambasador la Budapesta. Este, de asemenea, consilierul lui Nicolae Dumitru, condamnat pentru trafic de influenţă în dosarul licenţelor Microsoft. Firma lui Dumitru, Niro Investment SA, e deţinătoarea domeniului de internet al consulatului condus de Donca – consonletonia.ro.

Niro Investment este, conform informaţiilor publicate de companie, şi sponsorul oficial al consulatului condus de Donca.

Ioan Donca este și vicepreşedintele Uniunii Consulilor Onorifici din România (UCOR), organizaţie care a primit de asemenea sponsorizări de la firma lui Nicolae Dumitru. Donca nu a răspuns întrebărilor trimise de Context.ro.

sursa foto: Matt Rota

Avatar of Mihaela Tanase, Iulia Stanoiu, Mircea Varlam

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema