#ShadowDiplomats. Șeful consulilor onorifici din România și finul președintelui Iohannis, acuzat de ANAF, iertat de procurori
Andreas Huber, finul președintelui Iohannis, conduce Uniunea Consulilor Onorifici din România. Este consulul onorific al Austriei la Sibiu și a trecut prin două investigații ale ANAF. În prima a fost acuzat că era parte dintr-o schemă financiară cu cartele telefonice care a prejudiciat statul cu 3 milioane de lei. A scăpat, chiar dacă ajunsese personaj principal într-o investigație penală. În a doua a fost acuzat de o mică inginerie financiară legată de închirierea unui sediu. N-a mai scăpat și a fost obligat să plătească paguba datorată statului.
INFORMAȚII ESENȚIALE
- Consulul a dedus nelegal cheltuielile cu chiria unui spaţiu subînchiriat consulatului onorific pe care îl conduce.
- Într-un dosar similar cu cel al presupusei fraude cu cartele telefonice, statul e pe cale să-și recupereze paguba.
- Uniunea Consulilor Onorifici a organizat în 2020 un bal sponsorizat de grupul de firme condus de Nicolae Dumitru, un om de afaceri cu un trecut penal bogat.
Omul de afaceri Andreas Huber este finul preşedintelui Klaus Iohannis și consulul onorific al Austriei la Sibiu. Născut în România, a plecat din ţară în anii `80 şi s-a întors în 1990. Conduce și UCOR (Uniunea Consulilor Onorifici din România) pe care a înființat-o în 2015. Sibianul deţine mai multe companii, cele mai importante fiind legate de domeniul auto.
În 2014 ANAF a depus plângere penală împotriva lui Andreas Huber, după ce inspectorii antifraudă au descoperit o serie de tranzacţii suspecte derulate prin firmele familiei. Cercetările fiscului au pornit de la o sesizare a omologilor maghiari. Cei din Ungaria au observat că o firmă locală a înregistrat achiziţii suspecte de la una dintre companiile consulului onorific.
Inspectorii fiscali din cele două state au săpat mai adânc şi au concluzionat că firmele din Ungaria erau firme fantomă. În acte ele păreau să cumpre cartelele telefonice prepay, emise de companii telecom românești. Valorau milioane de euro și în acte apăreau că erau exportate din Cluj în Ungaria, dar ANAF a concluzionat că n-au părăsit de fapt niciodată România.
Investigatorii ANAF au descoperit că firmele lui Huber au vândut în perioada 2010-2011 SIM-uri de milioane de euro către cinci firme maghiare, majoritatea administrate de cetățeni români. Cercetările încrucișate din cele două țări au stabilit că o parte din achiziții n-au fost declarate la fisc de companiile ungurești. Unele firme nu au funcționat niciodată la sediul declarat sau administratorii n-au fost identificați. Toate firmele maghiare au fost deschise în 2010-2011, perioada tranzacțiilor suspecte. Au fost active scurt timp, fiind apoi abandonate.
SIM-uri livrate în parcări sau pe marginea șoselei
Fiscul a mai descoperit neconcordanțe privind transporturile care ar fi trebuit să dovedească faptul că SIM-urile vândute de Hubert au ajuns în Ungaria. Documentele arătau că la ora la care, conform foilor de parcurs, erau în Ungaria, autovehiculele care ar fi livrat cartelele alimentau cu carburant în Cluj. În plus, toate transporturile se făceau după orele de program, în intervalul 17-24.
Administratorul unei companii din Ungaria a declarat că el a venit după cartele în România. A fost contrazis de un transportator care susținea că a dus cartelele în țara vecină. Din acte reieșea și că SIM-urile ar fi fost livrate în locuri bizare: în parcări sau chiar pe șosea, unde nu erau depozite.
Alt indiciu care a alimentat suspiciunile fiscului au fost faptul că SIM-urile emise de operatori telecom din România puteau fi utilizate doar în rețelele naționale sau în sistem roaming, dar cu costuri mari.
În final, inspectorii ANAF au concluzionat că SIM-urile n-au fost exportate în Ungaria ci revândute în România. De aceea cele două firme ale consulului onorific ar fi prejudiciat bugetul de stat, conform ANAF, cu peste 3 milioane de lei reprezentând TVA neplătit. Procurorii de la Sibiu care au investigat cazul au decis însă că n-au destule probe și au închis dosarul.
În timpul cercetării, Huber a explicat că a intrat în afacere la rugămintea unui cunoscut, patronul unei firme clujene care vindea SIM-uri. Acesta ar fi găsit clienți maghiari dornici să cumpere cartelele preplătite valabile în rețelele telecom din România. Pentru că livrările intracomunitare sunt scutite de TVA și recuperarea acestuia de la stat durează luni de zile, lucru care i-ar fi blocat activitatea, a apelat la Huber. Cartelele, care nu au ajuns fizic la Sibiu, au fost vândute așadar prin intermediar clienților maghiari. Tot firma clujeană se ocupa de transport.
După mai bine de doi ani de cercetări, procurorii au decis să claseze dosarul. Plângerile ANAF împotriva deciziei de clasare au fost respinse, iar taxele cerute de ANAF au fost anulate.
Pentru Andreas Huber episodul dosarului penal e demult încheiat. Acesta a declarat pentru Context.ro că a fost convins că nu va avea probleme la finalul cercetărilor pentru că a verificat codurile TVA ale firmelor cărora le-a vândut cartelele. Nu știe ce s-a întamplat ulterior cu SIM-urile.
Frauda cu SIM-uri V2.0
Investigația fiscală a descoperit că parte din aceste cartele au fost revândute în țară, conform declarațiilor administratorilor firmelor maghiare. O parte au fost cumpărate de un cetățean italian care a plătit 2 milioane de euro.
Italianul și două dintre firmele maghiare care au cumpărat cartele de la două dintre companiile lui Huber au fost investigate într-un alt dosar de evaziune fiscală. Dosarul a fost deschis în 2013 de autoritățile române după o sesizare venită din Slovenia. Cazul era tras la indigo cu cel al consulului onorific. În acest caz ANAF a acuzat o firmă din Baia Mare de evaziune. Firma din nordul țării ar fi evitat plata taxelor inclusiv cu ajutorul unor livrări fictive de SIM-uri către cele două SRL-uri maghiare implicate în dosarul lui Huber. Prejudiciu a fost estimat la peste 9 milioane de lei.
Și acest caz a fost închis de procurori. ANAF nu s-a lăsat și a dat în judecată firma într-un proces civil în care a cerut plata celor 9 milioane lei și a câștigat primele runde. Sentința finală urmează să fie pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Firma și consulatul la pachet
În 2017, inspectorii fiscali au stabilit că una dintre firmele familiei Huber a plătit taxe mai puține pentru că a băgat în contabilitate chiria unui spațiu unde de fapt funcționa consulatul. ANAF a descoperit că firma lui Huber a închiriat un birou de la Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice pe care l-a subînchiriat consulatului. Fiscul spune că biroul era folosit de fapt pentru activitățile consulare și nu în folosul firmei. Astfel că Huber nu ar fi trebuit să includă drept cheltuieli deductibile (adică care te ajută să plătești mai puțin impozit pe profit) peste 90 de mii de lei. Huber a mers în instanță și în final Curtea Supremă a dat dreptate fiscului.
Andreas Huber consideră că atât inspectorii ANAF cât și judecătorii care le-au dat dreptate au greșit. Deși spațiul respectiv nu e înregistrat ca punct de lucru sau sediu, spune că este de facto biroul lui, închiriat de una dintre firme de la Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice. A subînchirat către consulat doar ca să obțină un certificat fiscal de la ANAF de care avea nevoie ca să poată încasa sponsorizări.
Mai mult, Huber spune că toți consulii și-au înregistrat consulatele la sediul firmelor pe care le dețin, fără să fie sancționați de organele fiscale. “Toți consulii onorifici au biroul consulatului la ei în firmă. Absolut nimeni, niciun ANAF din toată țara nu s-a legat de treaba aceasta”, a declarat Huber.
Balul consulilor onorifici powered by Niro
La aceeași adresă funcționează Uniunea Consulilor Onorifici din România, pe care Huber o conduce de la înființare. Vicepreședintele uniunii e Ioan Donca, consulul onorific al Letoniei și consilier al lui Nicolae Dumitru, condamnat penal. În 2020 asociația celor doi a organizat Balul Primăverii, iar sponsor a fost Niro Investment Group, grupul de firme controlat de Nicolae Dumitru.
La ediția din 2018 a balului, consulul onorific al Austriei la Sibiu a fost fotografiat în fața bannerul Niro Investment, lipit de cel al firmei sale, Autohaus Huber. Cu toate astea, Huber susține că nu a existat niciun contract de sponsorizare încheiat cu Niro Investment, de care spune că nu a auzit niciodată și nici nu știe cine este Nicolae Dumitru. “Nu am niciun contract de sponsorizare cu acest Niro, n-am auzit de acest Niro, nu știu cine este.”
Pe de altă parte, pe site-ul Niro Investment Group un comunicat din 2021 spune foarte clar că firma a sponsorizat balul: <<„Balul a fost un eveniment de înaltă ținută, un bun prilej de socializare și de întâlnire într-un cadru mai puțin oficial, dar deopotrivă de semnificativ, prin prisma componentei sociale. NIRO Investment Group a luat parte la acest eveniment, numărându-se printre sponsori”, a declarat ambasadorul Ioan Donca, consulul onorific al Republicii Letonia la București, vicepreședintele Uniunii Consulilor Onorifici din România (UCOR), consilier NIRO Investment Group>>.
Foto deschidere: Imagine de la nunta lui Andreas Huber, unde Klaus Iohannis a fost naș (sursa: Tribuna Sibiului)
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema