Unde ajung banii din defrișări. Legătura unui afacerist controversat cu unul dintre cei mai vechi parlamentari din Suceava

25 apr., 2024

În perioada în care procurorii au luat în vizor firmele care taie lemn din pădurile Sucevei, un om de afaceri controversat făcea business cu unul dintre cei mai vechi și influenți politicieni din zonă –  senatorul PSD Ioan Stan, inițiator a zeci de legi din domeniul silvic. Context.ro a găsit o tranzacție prin care un teren deținut de senator a ajuns, la un preț de cel puțin 3 ori mai mare față de media pieței, la controversatul afacerist, trimis în judecată pentru că ar fi încercat să mituiască un anchetator astfel încât să scape de acuzații de evaziune fiscală și tăiere ilegală de păduri. 

În toamna anului 2022, polițiști și procurori descindeau în 146 de locații din Suceava și județe învecinate, într-un dosar în care cercetau posibile fapte de spălare de bani, evaziune fiscală, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier și delapidare. În vizorul anchetatorilor intrase și firma Saniral, ale cărei documente contabile din perioada 2019-2022 au fost ridicate, dar și patronul și soția acestuia – Ionuț și Luciana Ursu

signal 2024 04 24 144651 002

Ionuț și Luciana Ursu: (sursa: Facebook / Luciana Ursu

Context.ro a descoperit că, în aceeași perioadă, patronii firmei Saniral cumpărau terenuri de mii de metri pătrați în Suceava și Constanța, unde se lansau și pe piața imobiliară. 

Afacerea cu parlamentarul PSD

În anul 2019, compania Saniral SRL, controlată de omul de afaceri sucevean Ionuț Ursu, a cumpărat un teren situat la câțiva kilometri de Fălticeni, de 14.900 de metri pătrați. Prețul: 617.976 de lei, adică 41 de lei mp. Terenul îi aparținea senatorului PSD de Suceava Ioan Stan.

tranzactia din declaratia de avere

Facsimil din declarația de avere a senatorului Ioan Stan

Asta se întâmpla în condițiile în care terenuri asemănătoare situate la periferia orașului Fălticeni erau evaluate în grila notarilor pentru anul 2020 la valori între 7 și 12 lei pe metrul pătrat

Saniral SRL, firma care a plătit banii senatorului PSD, face parte dintr-o rețea de companii care controlează bucăți mari din afacerile cu lemn extras din pădurile din zona Suceava. În februarie 2023, terenul este înregistrat direct pe numele lui Ursu.

Terenul cumpărat de la senatorul Ioan Stan se află în apropiere de Livada Spătărești, la 6 kilometri de centrul orașului Fălticeni. În acea zonă, Ionuț Ursu, prin firma Saniral și pe numele lui, deține o suprafață de aproape 14,3 hectare.

terenulvandutpentrustanioan

sursa foto: Geoportal

L-am contactat pe senatorul Ioan Stan pentru a încerca să aflăm care este legătura pe care o are cu patronul firmei Saniral. Parlamentarul social-democrat a fost, însă, deranjat de întrebările reporterilor Context.ro.

ioan stan

sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Am vândut probabil, da. Probabil atunci când am vândut ne-am întâlnit la notar, nu eu mă ocupam de asta. Care e problema? Domnul meu, dacă vii cu prostii, spune-mi care e problema, că am înțeles că vă interesați și de pensiune și de tot, care e problema? Nu mă interesează despre asta. La revedere, numai bine”, a fost reacția parlamentarului Ioan Stan. 

S-au lansat în imobiliare

Pe lângă județul Suceava, firma Saniral și Ionuț Ursu mai dețin imobile și în județul Constanța. 

La Tuzla deține un teren de aproape 7.000 de mp, unde se află un depozit de cherestea.

IMG 5121

Depozitul de cherestea de la Tuzla (sursa foto: Captură Facebook)

Familia Ursu mai deține, printr-o altă firmă – Eforie Building Project – terenuri în Agigea și Eforie Nord

Pe terenul din Eforie Nord a fost construit, în perioada 2021-2022, un bloc cu 2 etaje, de unde Eforie Building Project a scos la vânzare garsoniere și apartamente cu 2 camere.

signal 2024 04 16 135946 006

Blocul cu două etaje construit la Eforie (sursa foto: Context.ro)

Același lucru se întâmplă și în Golful Pescarilor, la Agigea, unde Eforie Building Project a început în 2021 construcția unui bloc de 3 etaje

Potrivit informațiilor consultate de Context.ro, firma mai deține la Agigea teren suficient pentru construirea altor 7 blocuri similare.

signal 2024 04 16 135946 002

Blocul de la Agigea (sursa foto: Context.ro)

Eforie Building Project este o companie înființată în 2020 și are ca obiect de activitate dezvoltarea imobiliară. În conducerea acestei firme se regăsesc cinci persoane, printre care și Luciana Ursu, soția patronului Saniral. Ionuț Ursu a făcut parte din firma Eforie Building Project până în septembrie 2021, când i-a cedat acțiunile soției. 

Familia Ursu și Saniral, intrate în vizorul procurorilor

Numele firmei Saniral și al lui Ionuț Ursu au fost vehiculate intens în spațiul public începând cu 28 septembrie 2022. Atunci, în Suceava și alte județe învecinate au fost făcute 146 de percheziții într-un dosar în care mai multe firme erau suspectate că ar profita de pe urma afacerilor cu tăierile ilegale de pădure

Mai multe companii și administratorii acestora au intrat în vizorul anchetatorilor, iar cercetările au dus la formarea a două dosare de evaziune fiscală, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier și delapidare. Într-unul din aceste dosare au fost vizați frații Ionuț și Paulică Ursu, dar și rețeaua de companii pe care o dețin

În toamna anului 2023, dosarul încă se afla în cercetare in rem pe rolul Parchetului General, potrivit unui răspuns transmis la solicitarea Context. Ulterior, Parchetul General a refuzat să răspundă unei solicitări identice trimise în primăvara anului 2024

Dosarele i-au fost repartizate inițial agentului șef Mihai Cătălin Bîzăran, de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice (DICE) din cadrul Poliției Române, cel care s-a ocupat efectiv de urmărirea penală.

„Am plătit, la revedere, s-a încheiat dosarul”

Bîzăran, însă, avea alte planuri. Printr-un intermediar, agentul șef i-ar fi cerut lui Ursu 300.000 de euro. În schimbul banilor, polițistul trebuia să facă în așa fel încât să claseze acuzațiile de evaziune fiscală și să stabilească un prejudiciu cât mai mic, pe care afaceristul să îl achite ulterior. Discuțiile dintre cei trei, care s-au întins pe mai multe luni, au fost interceptate de procurori. Din suma de 300.000 de euro, 200.000 ar fi urmat să ajungă la Bîzăran, iar 100.000 la intermediar

Mai mult, procurorii spun că la Ursu au ajuns inclusiv informații din dosarul la care avea acces Bîzăran. Vorbim de prejudiciul stabilit sau de faptul că anchetatorii au descoperit retrageri dubioase din firmă, de peste un milion de lei, efectuate de soția lui Ursu. Mai mult, spun procurorii, Bîzăran îi dădea lui Ursu sfaturi despre ce ar trebui să spună în cadrul audierilor.

Din interceptări mai reiese că Ursu i-a cerut agentului șef de poliție garanții că va scăpa de acuzații și că prejudiciul pe care îl va avea de plătit va fi „suportabil”. În plus, omul de afaceri își dorea să plătească mita în mai multe tranșe și să se întâlnească cu agentul șef de la DICE, lucru cu care Bîzăran nu a fost de acord

Pe fir au intrat procurorii de la Secția de combatere a corupției din cadrul DNA. Bîzăran a fost reținut prima oară pe 1 martie 2023 și a fost în arest preventiv până pe 29 aprilie. Anchetatorii au subliniat inclusiv că polițistul judiciar nu le-a pus la dispoziție experților documente astfel încât să poată estima un prejudiciu produs de firma Saniral

La audieri, Ursu le-a spus procurorilor că nu voia să îi achite lui Bâzăran cei 300.000 de euro. Acest lucru nu l-a scăpat de acuzații. Cei doi au fost trimiși în judecată.

signal 2024 04 19 141614 002

Ionuț Ursu, pe scările Curții de Apel București (sursa foto: Context.ro)

Perchezițiile din 2022 la tăietorii de păduri

La câteva săptămâni după perchezițiile din 2022, reporteri Context.ro, Suddeutsche Zeitung și Der Spiegel s-au dus în Suceava. Aceștia vizau activitatea unui producător de cherestea din Austria – Egger – parte a unei investigații internaționale ce a inclus 140 de jurnaliști din 27 de țări, inițiată de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) – Deforestation INC. Pentru Egger, Saniral este un furnizor de material lemnos. 

Acolo l-au găsit pe patronul firmei Saniral, Ionuț Ursu, care părea încrezător în șansele pe care le avea să scape de urmărirea penală. Menționăm că răspunsurile pe care Ionuț Ursu le-a dat reporterilor Context.ro au venit în timp ce procurorii îl interceptau în dosarul privind mita care urma să ajungă la polițstul DICE. 

Ce o să hotărască ei nu știu, eu știu că ce am făcut, am făcut corect, acuma ei știu… O să ne cheme la audieri…Noi am lucrat și vom lucra corect (…) Noi am primit, am prezentat documente, ce au cerut, ce mai cer o să le punem la dispoziție (…) De ce să îmi fie frică?”, spunea Ionuț Ursu, în decembrie 2022.

Potrivit platformei achizițiilor publice, firmele deținute de frații Ursu au obținut contracte de exploatare în zona Ocolului Silvic Râșca, care administrează o suprafață totală de 13.000 hectare. Am încercat să vedem cât din această suprafață este exploatată de frații Ursu, dar reprezentanții Romsilva nu ne-au răspuns la solicitări.

PXL 20230114 082458345 scaled

Fâșie tăiată în Ocolul Silvic Vama, potrivit informațiilor culese de reporteri Context.ro la fața locului

Între 2020 și 2022, Saniral a obținut, anual, contracte de peste 10 milioane de lei pentru „exploatare forestieră și transport bușteni-lemn fasonat”

Un trecut plin de amenzi pentru transport ilegal de lemn și trucarea licitatiilor

Saniral a fost vizată și de o anchetă a Consiliului Concurenței. La finalul anului 2016, firma controlată de Ionuț Ursu era amendată cu 100.000 de euro pentru că a trucat o licitație derulată de Romsilva prin Direcția Silvică Neamț. O altă firmă amendată de Consiliul Concurenței în același timp cu Saniral este Nico Paul SRL, deținută de Paulică Ursu, fratele lui Ionuț Ursu. 

„În cadrul investigaţiei declanşate la stârşitul anului 2016, Autoritatea de Concurență a constatat că Forestar SA, Nico Paul SRL și Saniral SRL au stabilit preţurile ofertelor cu care au participat la licitația în plic închis pentru 94 de loturi de lemn fasonat. Licitația publică în plic închis este tipul de licitație pe parcursul căreia părțile participante trebuie să păstreze confidenţialitatea prețului oferit pentru bunul licitat. Prin realizarea acestei înţelegeri, cele trei companii nu şi-au mai stabilit independent comportamentul în cadrul licitaţiei, eliminând concurenţa dintre ele”, se arată într-un comunicat dat de Consiliul Concurenței.

În 2020, Saniral a fost amendată cu 6.000 de lei și i s-au confiscat 51,43 metri cubi de cherestea rășinoase, după ce polițiștii au descoperit un alt transport ilegal.

Acestea este un exemplu pe care reporterii Context.ro l-au obținut pentru că amenda aplicată a fost contestată în instanță. Am încercat să vedem care este suma totală a amenzilor pe care Saniral le-a primit de-a lungul anilor pentru transporturi ilegale de lemn, dar acest lucru ne-a fost refuzat, pe motiv că încalcă „principiul concurenței loiale”.

Despre autor: Matthew Garvey

Avatar of Matthew Garvey
Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema