#ShadowDiplomats. Consulul onorific acuzat că lucra cu interlopii

15 feb., 2023

Raed Dahabreh, fostul consul onorific al Iordaniei în România, a fost acuzat că a fost partenerul unei grupări de crimă organizată. Procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pentru că ar fi pus la dispoziția interlopilor conduși de Ion Gușan un spațiu pentru producția de țigări care apoi intrau într-o rețea de contrabandă. Dahabreh a rămas cu calitatea de consul onorific chiar și după ce a vrut să fugă din România, fiind reținut pe aeroportul Otopeni. În final, a fost achitat, iar din 2020 nu mai ocupă funcția diplomatică. 

Raed Dahabreh a fost consulul onorific al Regatului Hașemit al Iordaniei în România timp de 19 ani (octombrie 2000 – aprilie 2007 și iulie 2009 – martie 2020). Imediat după ce a devenit consul în România, Raed Dahabreh a marcat și prima schemă financiară.

Presa a relatat că la începutul anilor 2000, o companie a lui Dahabreh a închiriat un spațiu consulatului onorific pe care tot el îl conducea. Contractul a fost făcut pentru o proprietate de 13.000 de metri pătrați, care adăpostea și o vilă mare, ce a aparținut fostei gospodării de partid de pe vremea Comunismului. Contractul prin care consulul a ajuns să dispună de fosta vilă comunistă a fost atacat în instanță și în final compania sa a fost evacuată de acolo.

Când autoritățile au venit să evacueze compania din proprietate, au constatat că acolo se afla și Consulatul Onorific al Regatului Hașemit al Iordaniei, nu numai firma lui Dahabreh. Totodată, contractul încheiat între firma lui Dahabreh și Consulat invoca două articole din Convenția de la Viena cu privire la relațiile consulare. Articolele invocate stabilesc protecția și scutirea fiscală asigurate de statele de reședință localurilor consulare.

Consulul a ajuns în atenția publică în 2013, când Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism l-a acuzat pe Dahabreh că a sprijinit o rețea de contrabandiști de țigări. Era vorba de rețeaua temutului interlop Ion Gușan, cunoscut mai degrabă drept ”Nicu Patron”. El a condus o amplă rețea de traficanți de țigări și alcool.  A fost dat în urmărire internațională de Poliția Română, fiind adăugat pe lista infractorilor ”Most Wanted” la finalul anului 2022 și căutat și de autoritățile judiciare din Franța.

În noiembrie 2016, acesta a fost condamnat în România la aproape 15 ani de închisoare, într-un dosar de crimă organizată, dar instanța supremă a decis mai târziu rejudecarea cazului. După doi ani de procese, Curtea de Apel l-a achitat pe Nicu Patron în 2020, iar dosarul s-a judecat în apel la Înalta Curte de Casație și Justiție. A scăpat însă de pedeapsă în decembrie 2022, ca urmare a deciziilor CCR prin care interceptările obținute de procurori de la SRI trebuiau să fie eliminate din dosare.

În timp ce ÎCCJ judeca dosarul ”Patron” în România, autoritățile judiciare din Franța au cerut autorităților române, în luna mai 2022, punerea în executare a mandatului european de arestare emis pe numele lui Guşan. Magistrații au admis cererea procurorilor francezi și au decis să amâne predarea interlopului până la momentul soluţionării definitive a procesului de la ÎCCJ. Pe 9 decembrie, când s-a menținut decizia de achitare și s-a activat confirmarea arestării lui Gușan, autoritățile române nu l-au mai găsit pe acesta la domiciliul său pentru a-l preda anchetatorilor francezi.

Consulul și interlopul 

Grupul “Patron” a fost format din moldoveni și iordanieni, care foloseau fabricile deținute de firma lui Dahabreh în România pentru a produce țigări. În rechizitoriul trimis instanței procurorii DIICOT spun că Nicu Patron și locotenenții săi și-au asigurat protecția apelând  „la persoane cu influență în plan local”. Printre cei cu care au început o colaborare strânsă a fost și Raed Dahabreh.

Parteneriatul dintre gruparea Patron și Dahabreh a început în 2012. Consulul onorific a fost contactat de Khalif Salim, unul dintre cei care au organizat derularea activității de producție și comercializare pe piața neagră a țigărilor contrafăcute, susțin procurorii. Membrii grupării aveau nevoie de un spațiu unde să producă țigările în secret pentru a scăpa de plata taxelor. Așadar, începând cu luna februarie, Dahabreh le-a pus la dispoziție celor din grupare un imobil situat în Brașov, care era de asemenea proprietatea firmei lui Dahabreh, SC Crown International Impex SRL Bucuresti. Mai târziu, în intervalul iunie-august, a fost pusă în funcțiune instalația de producere a țigaretelor din Brașov. Gușan s-a ocupat de finanțarea activităților de contrabandă, plătindu-l pe Dahabreh pentru ajutorul oferit, mai susține DIICOT.

După ce investigațiile s-au intensificat, consulul onorific a încercat să fugă din țară, fiind reținut la Otopeni înainte de a se urca în avionul spre Amman – Iordania. A fost arestat preventiv în 2013, iar apoi a fost trimis în judecată. După șase zile, acesta a fost eliberat condiționat, fără a avea dreptul de a părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile. După trei ani de procese, Curtea Supremă a decis, în 2016, să-l achite pe Dahabreh. 

Fostul consul onorific nu a răspuns întrebărilor trimise de reporterii Context.ro.

sursa foto deschidere: Facebook

Despre autor: Mircea Varlam

Avatar of Mircea Varlam
Vasile-Mircea Varlam a studiat științele politice și în 2021 a obținut două masterate în acest domeniu. S-a familiarizat cu jurnalismul de investigație în cadrul mai multor traininguri. Alături de echipa CONTEXT documentează subiecte legate de mediul înconjurător, corupție și crimă organizată.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema