Raportul Parchetului European: Peste 120 de investigații cu prejudicii de 2 miliarde de euro, în România

01 mart., 2023

Parchetul European (EPPO) are 124 de investigații active în România, cu prejudicii estimate la 2 miliarde de euro. În total, până la sfârșitul anului trecut, EPPO avea 1.117 investigații active, dintre care aproape jumătate sunt cazuri de fraudă cu TVA.

Parchetul European s-a concentrat în 2022 asupra fraudelor care afectează veniturile publice, în special frauda cu TVA din UE, conform raportului anual privind activitatea EPPO.

Cifre cheie prezentate în Raportul anual al EPPO:

  • 3318 rapoarte de infracțiuni procesate;
  • 865 de anchete deschise, cu daune estimate la 9,9 miliarde de euro;
  • 1117 investigații active, cu prejudicii estimate la 14,1 miliarde euro;
  • 185 din investigațiile active au legătură cu frauda în materie de TVA și reprezintă 47% din prejudiciile totale estimate (6,7 miliarde de euro);
  • 359,1 milioane de euro în ordine de înghețare aprobate;
  • 114 procurori europeni delegați în activitate.

Raportul integral poate fi consultat aici.

În 2022, EPPO a procesat 88 de plângeri cu privire la fraude în domeniul sănătății. Dintre acestea, 13 au fost raportate din România. Alte cazuri noi raportate la biroul central al EPPO au fost din Bulgaria (23), Spania (14) și Croația (17).

120 de plângeri înregistrate în România au fost evaluate ca fiind în afara competenței EPPO și au fost transmise autorităților naționale, șterse, distruse sau returnate la expeditor.

În total, 1296 de plângeri provenind de la entități private au fost evaluate ca fiind în afara competenței EPPO, în 2022.

WhatsApp Image 2023 03 01 at 13.19.47

Activitatea operațională a EPPO în România:

  • 124 investigații active, cu un prejudiciu de 2 miliarde de euro;
  • 121 investigații deschise în 2022, cu prejudicii estimate la 508,4 milioane de euro;
  • 3 milioane de euro prejudicii în singurul caz de fraudă cu TVA;
  • 11 procurori europeni delegați.

Schemă de fraudă la scară largă cu legături în România

Trei suspecți au fost condamnați în 2022 (în timp ce alte proceduri judiciare sunt încă în curs de desfășurare), în cadrul unei anchete EPPO privind o schemă de fraudă la scară largă în materie de TVA privind monedele de platină, operată de un grup infracțional compus din mai multe persoane fizice și juridice rezidente în diferite state membre participante. Nucleul activității infracționale a fost localizat în Germania, iar spălarea de bani a fost organizată în principal în Cehia și Slovacia, cu legături cu România.

Principalul obiectiv al grupului a fost organizarea și operarea unei scheme de fraudă fiscală privind impozitul pe vânzări, care a implicat circulația repetată a monedelor de platină prin intermediul acelorași societăți. Unele dintre aceste societăți – așa-numiții „comercianți lipsă” – nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale, iar prin urmare, au permis ca o altă societate, cu sediul în Germania – așa-numitul „broker” – să solicite un credit de TVA necuvenit. Pierderile fiscale estimate din aceste activități infracționale se ridică la aproximativ 33,7 milioane euro.

Operațiunea Admiral, cea mai amplă investigație a EPPO de până acum

EPPO a descoperit grupuri de crimă organizată responsabile de o fraudă la TVA estimată la 2,2 miliarde de euro. Frauda de tip „carusel” în materie de TVA este cea mai profitabilă infracțiune din UE, care costă anual aproximativ 50 de miliarde de euro sub formă de pierderi fiscale pentru statele membre. Operațiunea Admiral a scos la iveală faptul că toate jurisdicțiile UE participante pot fi implicate, indiferent de locul în care se produc pagubele la un moment dat sau de locul în care acestea sunt detectate. De asemenea, a arătat ramificațiile internaționale complexe ale acestui fenomen grav de criminalitate financiară.

Într-un interviu acordat Context.ro, procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi spunea că cetățenilor trebuie să le pese de aceste infracțiuni pentru că sunt banii lor. “Poate nu în mod direct, așa cum este venitul pe care îl încasezi dacă muncești, dar sunt bani care vin în bugetul statului. Bugetul statului asigură asistență medicală, asistență socială, asiguri pensiile, asiguri plata salariilor, sunt banii cetățenilor europeni. TVA este un venit pe care statul trebuie să îl încaseze. Este un fel de impozit pe circulația mărfurilor, într-un termen cât mai simplificat”, a declarat șefa EPPO.

Revizuirea Regulamentului EPPO

Potrivit raportului, pentru a-și atinge potențialul maxim, Regulamentul EPPO trebuie să fie revizuit cât mai curând posibil în ceea ce privește mai multe aspecte critice. Dincolo de necesitatea de a simplifica complexitatea administrativă a EPPO, precum și de a corecta, de exemplu, regula privind înlocuirea parțială a colegiului său, EPPO trebuie să fie capabil să își exercite competența pentru infracțiuni precum contrabanda în aceleași condiții în toate statele membre participante.

În caz contrar, organizațiilor criminale li se oferă posibilitatea de a scăpa de cea mai puternică urmărire penală disponibilă prin simpla mutare a activităților lor în altă țară. În plus, normele privind cooperarea transfrontalieră între procurorii delegați europeni și, în special, regimul de autorizare judiciară a măsurilor de investigație fac deja obiectul unor clarificări în fața Curții Europene de Justiție, cu riscul de a se produce un regres în ceea ce privește acquis-ul UE în materie de cooperare judiciară.

„În 2022, am demonstrat că EPPO are o capacitate fără egal de a identifica și de a urmări fluxurile financiare volatile și aranjamentele juridice opace. Am demonstrat că metodele tradiționale de coordonare transfrontalieră nu pot concura cu viteza, eficiența și informațiile obținute în cadrul investigațiilor conduse de EPPO.

Suntem pe drumul cel bun, dar trebuie să facem mai mult. EPPO este departe de a-și fi atins întregul potențial. Dacă dorim ca EPPO să facă o diferență pe termen lung, avem nevoie de îmbunătățiri organizatorice și juridice. Acestea includ revizuirea Regulamentului EPPO și alocarea unor investigatori specializați și dedicați în domeniul fraudei financiare în toate statele membre participante pentru cazurile EPPO”, spune Laura Kövesi, procuror-șef european.

Parchetul European are rolul de a îmbunătăți nivelul de protecție a intereselor financiare ale cetățenilor europeni. EPPO investighează fraudele cu fonduri UE de peste 10.000 de euro și fraudele cu TVA, care implică prejudicii de peste 10 milioane de euro. Orice fraudă de acest tip comisă în statele membre participante după noiembrie 2017 intră sub jurisdicția EPPO.

Foto deschidere: Laura Codruța Kovesi (sursa: Context.ro)

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema