Noi reguli adoptate de UE pentru combaterea spălării banilor: Acces facil la informații despre persoanele din spatele companiilor sau limitarea plăților în numerar
Euro - bancnote de 100 euro, 28 ianuarie 2018. Inquam Photos / Alberto Groșescu
Parlamentul European a adoptat un pachet de legi pentru combaterea spălării banilor, care conferă autorităților, jurnaliștilor, și ONG-urilor accesul la informații în noi surse și registre oficiale, pentru a găsi beneficiarii reali din spatele unei companii. De asemenea, noi măsuri vor fi impuse, cele mai importante fiind limitarea plăților în numerar în Uniunea Europeană la 10.000 de euro sau obligarea cluburilor de fotbal de a verifica identitatea clienților și de a raporta tranzacții suspecte. Mai mult, o nouă agenție europeană va fi înființată pentru a supraveghea unitățile financiare.
Persoanele cu un interes legitim – jurnaliști, profesioniști din domeniul mass-mediei, reprezentanții societății civile, autoritățile competente și organismele de supraveghere – vor avea acces „imediat, nefiltrat, direct și liber” la informațiile despre beneficiarii reali din spatele companiilor, extrase din registrele Uniunii Europene și care conțin date de cel puțin cinci ani, potrivit comunicatului de presă.
Pachetul de legi mai include măsuri pentru o diligență sporită asupra identității clienților, obligând entitățile relevante – bănci, administratori de active și criptovalute sau agenții imobiliari și virtuali – să raporteze activitățile suspecte către autorități.
Potrivit comunicatului, începând cu 2029, cluburile de fotbal profesioniste, implicate în tranzacții financiare semnificative cu investitori sau sponsori, în publicitate și transferuri de jucători, vor trebui să verifice identitatea clienților, să monitorizeze tranzacțiile și să raporteze orice tranzacție suspectă FIU-urilor.
Legislația conține, de asemenea, prevederi pentru supravegherea persoanelor cu o avere considerabilă – de peste 50 de milioane de euro – și o limită de 10.000 de euro pentru plățile în numerar în Uniunea Europeană, cu „excepția persoanelor fizice în contexte neprofesionale”.
O nouă autoritate la nivelul Uniunii Europene
Totodată, o nouă autoritate pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului (AMLA) va fi înființată la Frankfurt.
Printre responsabilități, se numără supravegherea și intervenția la nevoie asupra entităților financiare cu risc de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului, medierea litigiilor dintre acestea, și punerea în aplicare a sancțiunilor financiare specifice.
De asemenea, la nivelul țărilor membre, legile acordă unităților de informații financiare (FIU) competențe extinse pentru a analiza și detecta cazuri de spălare de bani și finanțare a terorismului și pentru a suspenda tranzacții suspecte. În contextul României, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor este unitatea de informații financiare căreia i se vor aplica noile competențe.
Pentru a intra în vigoare, noul pachet de legi trebuie adoptat de către Consiliul Uniunii Europene și să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE.
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă