Eugen Pîrvulescu, liberalul descurcăreț de pe feuda lui Liviu Dragnea

09 iun., 2022

Milioane de euro din taxele locuitorilor din Teleorman au ajuns la companiile patronate de senatorul PNL Eugen Pîrvulescu. Le-a promis, în schimbul banilor, săli de sport, echipamente medicale și apă curentă. În loc să le construiască, Pîrvulescu este acuzat că și-a clădit o rețea de corupție în județul controlat ani de zile de fostul șef al PSD Liviu Dragnea. Alegătorii s-au ales cu planuri pe hârtie și cu banii dați. Context.ro a radiografiat activitatea politică, financiară și penală a lui Eugen Pîrvulescu, într-o serie de investigații jurnalistice. Acesta este primul episod.

Eugen Pîrvulescu a împlinit anul acesta zece ani de politică și 28 de business. A aterizat în lumea politică în 2012, pe când firmele sale erau conectate la bugetele publice din Teleorman. Alegătorilor din acest județ le-a promis că este un om cu sufletul curat, transparent cu fondurile publice și capabil să se țină de promisiuni.

În spatele reflectoarelor însă politicianul s-a autodescris ca un mic despot local. Într-o discuție interceptată într-unul din dosarele penale în care este investigat, Pîrvulescu s-a lăudat că el conduce județul. „Gândește-te că în județul ăsta eu sunt președinte”, i-a explicat liderul liberalilor din Teleorman unui partener dintr-o afacere care a ajuns pe masa procurorilor DNA. Funcția de președinte de județ nu există, administrația locală dintr-un județ este împărțită între primari, prefect, șeful consiliului județean și zeci de consilieri.

PROTECTORUL CONSTITUȚIEI

Eugen Pîrvulescu este secretar al Senatului României și membru al Comisiei pentru constituționalitate, adică forul care analizează cea mai puternică lege a statului nostru. Pîrvulescu a intrat în Parlament în 2016 și a fost membru în Comisia pentru muncă, familie și protecție socială, Comisia pentru mediu, Comisia pentru egalitatea de șanse, dar și în Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru controlul execuției bugetelor anuale ale Curții de Conturi. Ultima comisie verifică activitatea Curții de Conturi, instituție care a controlat modul în care o primărie și un spital au cheltuit banii publici, în contracte de lucrări acordate unor firme ale politicianului.

Pîrvulescu a intrat în politică în 2012, în Partidul Forța Civică, partid înființat de Răzvan Ungureanu, fostul șef al Serviciului de Informații Externe (SIE). Pîrvulescu a început direct cu o funcție de conducere, fiind președintele filialei Teleorman a formațiunii lui Ungureanu. După doar un an a migrat la PNL. Acolo a prins funcția de prim-vicepreședinte (numărul doi ca influență) al filialei Teleorman, iar din 2015 conduce organizația locală. În 2021 l-a susținut la conducerea PNL pe Florin Cîțu. Cu câteva luni înainte de alegeri, a primit susținerea fostului președinte PNL Ludovic Orban pentru un nou mandat de șef al organizației locale. Iar la ultimele alegeri din PNL a devenit susținătorul premierului Nicolae Ciucă.

BANII STATULUI & DOSARELE PENALE  

Până să ajungă pe coridoarele puterii din Casa Poporului, Pîrvulescu și-a făcut mai întâi intrarea în afaceri cu o firmă în care și azi e acționar majoritar. A ajuns, la începutul anilor 2000, să conducă Libristel, rețeaua de librării din Teleorman. A administrat timp de doi ani compania și a reușit să preia două spații comerciale. Librăriile nu mai există acum. 

A fost acționar, administrator sau fondator la zece societăți comerciale. În 2007, companiile sale au început să facă afaceri cu statul. Înregistrările din portalul de licitații publice arată că, în perioada 2007-2021, companiile sale au primit contracte în valoare totală de peste 4.4 milioane de euro.

„N-o sa agreez niciodată minciuna si falsitatea în politică. Nu am cum să vin în fața electoratului să spun ceva pe hârtie, iar mâine să ne vedem pe strada și să îmi ziceți: Eugen, ai spus că faci asta și n-ai făcut. Cred că sunt un bun gospodar și cred că sunt capabil ca ceea ce spun să și fac”, declara politicianul din Teleorman, în 2020.

Reporterii Context.ro au identificat cinci cazuri semnificative în care, prin firmele sale, Pîrvulescu a prejudiciat bugetul public. Unul dintre cele mai evidente este legat de dotarea cu echipamente a spitalului TBC din orașul Roșiori de Vede. A vândut zeci de echipamente medicale destinate tratării bolnavilor de tuberculoză la prețuri nejustificat de mari. De exemplu, un microscop care valora 8.000 de lei l-a revândut spitalului înzecit, cu 62.000 lei. Procurorii au calculat o daună de 1.5 milioane de lei dată de Pîrvulescu împreună cu un fost prefect, dar în final au închis dosarul.

Sănătatea n-a fost singurul domeniu vizat de politician. A primit peste 7 milioane de lei din bani publici ca să construiască două săli și o bază sportivă într-o zonă rurală. A luat banii și s-a angajat să livreze construcțiile la timp. N-a dus la capăt niciunul dintre proiecte și nici n-a dat banii înapoi.

A încasat milioane de lei și pentru o rețea de apă potabilă. A instalat conductele, dar apa nu a ajuns la cetățeni. În schimb, în cadrul unei investigații penale, procurorii îl acuză că a mituit un primar cu o mașină. Șpaga era dată pentru ca firma sa să câștige contractul pentru construcția rețelei de apă.

Tot de corupție este acuzat și în singurul dosar penal în care a ajuns în fața judecătorilor. În 2021, Pîrvulescu a încercat să aranjeze o serie de concursuri pentru posturi publice. A fost prins de procurori, care l-au acuzat că și-a folosit influența de șef de partid ca să obțină posturi publice pentru protejații săi.

În timp ce bugetele publice erau golite de firmele sale, averea lui Pîrvulescu și a familiei a crescut constant. Declarațiile sale de avere contorizează terenuri, vile și conturi bancare prin care a rulat sute de mii de euro. Dar politicianul nu se teme că le va pierde. A povestit unui colaborator că nu îi este frică de anchetele penale pentru că el are imunitate iar procurorii DNA nu pot ajunge la el.

Reporterii Context.ro l-au contactat pe Eugen Pîrvulescu de mai multe ori pentru ca acesta să-și prezinte punctul de vedere, dar politicianul a refuzat.

  • O parte din documentarea pentru această investigație a fost realizată în cadrul programului INVESTIGATIVE HUB – derulat de RISE Project cu susținerea Open Society Foundation.

sursa foto deschidere: Facebook/ Eugen Pîrvulescu

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema