Șpăgi la pungā la Spitalul Județean Botoșani: Șefa Adăscăliței, în vizorul DNA la câteva luni de la preluarea funcției

21 mart., 2024

Managerul Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, Monica Adăscăliței, a fost plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile, după ce a ajuns în vizorul DNA pentru că ar fi luat mită pentru angajări ilegale la unitatea sanitară. Deși ocupă interimar funcția de manager din august 2023, procurorii susțin că devenise „o obișnuință” ca șefa Adăscăliței să primească șpagă, un fenomen care datează de un deceniu și pune în pericol viața pacienților.

Monica Adăscăliței a fost reținută, inițial, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, iar Tribunalul Suceava a decis miercuri, 20 martie, să o plaseze în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile. 

Procurorii DNA susțin că șefa spitalului Mavromati ar fi primit, în mai multe situații, între 500 și 2.000 de euro pentru a asigura că anumite persoane sunt angajate în spital sau transferate de la alte unități medicale din județ. 

Numită manager în vară, anchetată pentru luare de mită în primăvara următoare

Monica Adăscăliței a fost numită la conducerea Spitalului din Botoșani în vară, imediat după ce Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani, a murit pe patul de spital în timp ce aștepta intervenția medicilor. Înainte de a prelua conducerea spitalului, Monica Adăscăliței a fost director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani.

Anchetatorii subliniază la rândul lor „perioada relativ scurtă de timp” în care managerul Adăscăliței a dovedit „o obișnuință în obținerea unor foloase necuvenite, folosindu-se de funcția deținută”. Mai mult, DNA subliniază că aceasta a profitat inclusiv de funcția de conducere pe care a avut-o la DSP.

În decembrie, când au avut loc primele rețineri în dosarul angajărilor ilegale de la Mavromati (detalii, aici), managerul Monica Adăscăliței declara presei locale că nu poate spune nimic despre acuzațiile de luare de mită pentru angajări, invocând că ocupa poziția de câteva luni.

Angajări „deblocate” cu bani și cafea

Monica Adăscăliței, care a negat acuzațiile aduse de procurori, ar fi primit mită pentru a încheia contracte de prestări servicii cu medici sau asistente, în condițiile în care în a doua jumătate a anului 2023 au fost blocate angajările în spital. 

Într-unul din cazuri, o angajată a spitalului i-ar fi cerut managerului să aprobe angajarea fiului său, medic care nu promovase examenul de rezidențiat, în baza unui contract de prestări servicii în calitate de „medic cu competențe limitate” la secția de Oncologie. Pentru acest lucru, angajata i-ar fi dat managerului Adăscăliței o pungă de cadouri în care se afla o cutie de cafea Davidoff și 1.000 de euro. După ce a promovat examenul de rezidențiat, medicul în cauză a ajuns la un spital din Iași, la secția chirurgie. 

Într-un alt caz, o cunoștință a șefei de spital ar fi rugat-o pe Monica Adăscăliței să o ajute pe fina ei să intre pe un post de asistentă la Spitalul Județean de Urgență Mavromati. Procurorii susțin că și în această situație șefa de la Mavromati, care a și indicat la ce secție ar trebui să aplice femeia respectivă, ar fi primit 2.000 de euro.

Numele președintelui CJ Botoșani apare, din nou, într-un scandal de angajări ilegale

Numele Doinei Fedorovici, președintele Consiliului Județean Botoșani și liderul filialei județene PSD, apare încă o dată în contextul angajărilor ilegale de la Mavromati. 

La fel ca în luna decembrie, nu există vreo probă care să o incrimineze, însă un martor din dosar a indicat că Fedorovici ar decide cine este angajat la Spitalul Mavromati din Botoșani. 

Reamintim că în urmă cu patru luni au avut loc percheziții și la birourile ei din Consiliul Județean și sediul PSD Botoșani. Atunci, Fedorovici s-a rezumat la a transmite că instituția pe care o conduce nu e parte în dosar. 

Am încercat încă o dată să o contactăm pentru un punct de vedere, însă nu am primit niciun răspuns. 

Acuzații cât un spital

Reținerea managerului Monica Adăscăliței vine în contextul unui dosar amplu instrumentat de DNA cu privire la angajările ilegale făcute în ultimii 5 ani la Spitalul Mavromati din Botoșani. 

spital mavromati botosani

Spitalul Mavromati din Botoșani (foto: Context.ro)

„Pila și banii” – potrivit probelor din dosar – sunt „principiile” care au ghidat în ultimii ani angajările din cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani. Anchetatorii subliniază că este vorba de un fenomen care datează încă din 2015 și care pune în pericol siguranța pacientului.

Doina Caba, un alt fost manager al Spitalului Mavromati din Botoșani, este urmărită penal pentru 10 infracțiuni de luare de mită. Suma pe care procurorii spun că ar fi primit-o este de 8.000 de euro de persoană. Fostul manager al spitalului ar mai fi primit, în schimbul favorurilor, bijuterii de aur sau ceasuri. 

Din ancheta DNA reiese că un post de asistent medical putea fi „cumpărat” cu sume de la 8.000 până la 15.000 de euro, în timp ce pentru alte posturi (cum ar fi cel de brancardier sau îngrijitor), cu sume de la 2.000 la 5.000 de euro.

În prezent, în acest dosar există 25 de inculpați, angajați ai spitalului Județean de Urgență Mavromati.

Despre autor: Matthew Garvey

Avatar of Matthew Garvey
Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema