Schema de tip Ponzi de la Casa de Comerț Unirea și banii scurși în companii din Spania. Detalii din ancheta DNA cu prejudiciu de 40 de milioane de lei
Mariana Cotoi (sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu)
O schemă Ponzi care ar fi prejudiciat Casa de Comerț Agroalimentar Unirea cu 40 de milioane de lei a fost pusă atent la punct cu ajutorul unui sistem cu „semnătură unică” și cu o rețea de firme, unele chiar din afara țării, controlate de apropiați ai șefei companiei naționale, susțin procurorii DNA.
Mariana Cotoi, fosta directoare a Casei de Comerţ Agroalimentar Unirea, este acuzată de abuz în serviciu şi luare de mită, după ce ar fi orchestrat tranzacţii fictive şi plăţi nejustificate prin eliminarea mecanismelor de control financiar. Procurorii DNA susţin că aceasta ar fi efectuat plăţi pentru mărfuri inexistente şi a deturnat fonduri inclusiv către firme din Spania, în cadrul unei reţele frauduloase bine organizate.
Mariana Cotoi a fost reținută, săptămâna trecută, pentru 24 de ore de către procurorii DNA. Acuzațiile aduse includ abuz în serviciu și luare de mită, în cadrul unei investigații ce vizează prejudicii de peste 40 de milioane de lei provocate companiei de stat.
Casa de Comerț Unirea: De la un proiect de susținere a agriculturii la un focar de corupție
Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA a fost înființată în noiembrie 2018 de Ministerul Agriculturii, cu scopul de a sprijini micii producători români, oferind un mecanism prin care să fie achiziționate, sortate, procesate și distribuite produsele agroalimentare pe piața internă și internațională. În 2019, capitalul social al societății a fost majorat cu 93 de milioane de lei din bugetul de stat.
În decembrie 2022, Mariana Cotoi a preluat conducerea companiei și, conform contractului său de mandat, a fost împuternicită să adopte măsurile necesare pentru buna funcționare a Casei Unirea. În martie 2024, DNA a demarat o anchetă penală care vizează nereguli grave în gestionarea fondurilor companiei sub conducerea acesteia.
Eliminarea controlului financiar
Una dintre principalele acuzații aduse Marianei Cotoi este eliminarea mecanismelor de control financiar preventiv din cadrul Casei Unirea. Printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație din decembrie 2022, Cotoi a obținut dreptul de semnătură unică asupra tuturor documentelor financiare și contractelor societăţii, eliminând necesitatea avizului din partea altor oficiali sau departamente. Această decizie i-a permis să gestioneze plățile și încheierea contractelor fără supraveghere, deschizând calea pentru tranzacții comerciale frauduloase, mai susțin procurorii.
Conform documentelor interne și mărturiilor angajaților, Casa Unirea avea stabilit un sistem de aprobare denumit „pașaport de semnături”, care presupunea verificarea și aprobarea contractelor de către mai multe departamente. Sub conducerea Marianei Cotoi, această procedură nu a mai fost respectată, iar toate contractele au fost semnate exclusiv de aceasta.
Tranzacții fictive și schema de tip Ponzi
Procurorii DNA susţin că Mariana Cotoi a orchestrat un sistem complex de tranzacții fictive prin care Casa Unirea a fost implicată în achiziții de mărfuri care nu existau sau nu erau livrate niciodată. În această schemă, Casa Unirea acționa atât ca furnizor, cât și ca intermediar pentru diverse firme, multe dintre ele fiind controlate de apropiați ai Marianei Cotoi.
Conform procurorilor, schema presupunea următoarele etape:
- Furnizorul înainta o ofertă de vânzare către Casa Unirea, pentru o anumită marfă.
- Casa Unirea accepta oferta și semna contractul cu furnizorul, deși marfa nu era livrată niciodată.
- Casa Unirea plătea furnizorului pentru marfă, chiar și în lipsa livrării.
- Clienții (firme partenere, de multe ori controlate de persoane din cercul Marianei Cotoi) fie nu primeau mărfurile, fie achiziționau produse fictive, dar nu efectuau plățile pentru acestea.
Conform anchetei, termenele de plată pentru clienţi erau mult mai mari decât cele convenite cu furnizorii, creând un decalaj financiar care a dus la acumularea unor datorii majore. Schema a continuat atât timp cât Casa Unirea a avut resurse financiare proprii. Odată ce datoriile au depășit încasările, sistemul a început să se prăbușească, la fel cum se întâmplă în schemele Ponzi clasice, în care noi investitori trebuie aduși constant pentru a acoperi datoriile vechi.
Companiile din Spania
Ancheta arată că fraudele nu s-au limitat la parteneri din România. Mariana Cotoi a facilitat și tranzacții internaționale fictive cu companii din Spania, care ar fi fost controlate de colaboratorii săi, precum Casa Balandrau SL și Font Cana SA. Aceste firme au primit fonduri sub pretextul livrării de mărfuri către Casa Unirea, fără ca produsele să fie livrate vreodată.
Tranzacțiile cu partenerii spanioli au fost desfășurate sub acoperirea unor contracte de vânzare-cumpărare aparent legitime. În documentele contabile, aceste tranzacții păreau în regulă, dar anchetatorii au descoperit că livrările de marfă erau doar fictive. Pentru a masca natura frauduloasă a operaţiunilor, Mariana Cotoi şi colaboratorii săi ar fi falsificat documente de transport şi avize de expediţie, susţinând că mărfurile erau în tranzit sau că termenele de livrare fuseseră amânate.
Banii au fost transferați în afara țării, ceea ce face recuperarea lor mult mai dificilă. Autorităţile române trebuie să colaboreze acum cu parteneri internaţionali pentru a urmări banii şi pentru a aduce în faţa justiţiei toate persoanele implicate în această schemă complexă.
Prejudiciu de peste 40 de milioane de lei
Potrivit anchetei DNA, aceste tranzacții fictive au provocat prejudicii financiare majore. Pierderile estimate depășesc 40 de milioane de lei, o sumă provenită din plăți nejustificate și contracte încheiate cu parteneri care nu au livrat mărfurile promise.
Cazul Casei de Comerţ Unirea este unul dintre cele mai mari scandaluri de corupție din industria agroalimentară, în care o companie creată pentru a sprijini producătorii locali ar fi fost transformată într-o platformă de tranzacționare fictivă.
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă