Rețeaua Mototolea de la Giurgiu. Politicianul care a lăsat copiii abandonați fără mâncare

15 ian., 2024

O firmă afiliată penelistului Silviu Mototolea a lăsat sute de vârstnici și copii abandonați sau defavorizați din județul Giurgiu fără mâncarea plătită de stat. A primit un contract de catering chiar dacă nu a depus autorizația sanitar veterinară, iar mâncarea era pregătită în vase murdare. Alte două firme legate de liberal au luat contracte de milioane de la o comună din Giurgiu condusă de vicepreședintele filialei PSD, Marin Mototolea, despre care presa scrie că este unchiul lui Silviu Mototolea.

În 2020, la Giurgiu a izbucnit scandalul: Vârstnicii și copiii din centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) au rămas fără mâncare pentru o perioadă, după ce activitatea firmei de catering care trebuia să livreze mesele a fost suspendată. 

Protecția Socială Giurgiu a alocat 19 lei pentru hrana zilnică a fiecăruia dintre beneficiarii serviciilor de protecție socială

În total, peste 500 de copii defavorizați, vârstnici și persoane cu dizabilități au primit pentru scurt timp hrană de la această companie. 

Însă mai multe instituții ale statului au găsit nereguli în activitatea sa, cele mai grave fiind semnalate de Direcția de Sănătate Publică: vasele în care se gătea nu se dezinfectau, mâncarea era depozitată pe jos, iar unele alimente care ar fi trebuit să fie păstrate la rece stăteau la căldură. În plus, firma câștigase licitația fără să depună autorizația sanitar veterinară.

alterata rom 2024 01 09 16 09 47

SRL-ul care a luat contractul de 1,5 milioane de lei este La Maradona Impex, deținută de Ion Mototolea. Context.ro a arătat că firma are sediul la fosta adresă din buletin a lui Silviu Mototolea și că asociatul unic se numește Ion Mototolea, la fel ca și tatăl politicianului. Mai mult, la licitația de la Giurgiu, firma a folosit același număr de telefon ca cel al Moto&Si Construct, o altă societate înființată și controlată de Silviu Mototolea.

După ce autoritățile au suspendat activitatea companiei La Maradona, au urmat alte două controale. Curtea de Conturi a descoperit că firma nu a dovedit că poate livra mâncare iar un auditor angajat de Consiliul Județean Giurgiu a constatat că licitația pentru mâncarea persoanelor defavorizate a fost făcută pe genunchi – lipseau inclusiv procesele verbale de evaluare a ofertelor depuse.

procese verbale

Direcția de asistență socială, cea care a acordat contractul, se află în subordinea Consiliul Județean Giurgiu, condus la acel moment de Marian Mina, coleg de partid cu Marin Mototolea, vicepreședinte PSD Giurgiu și fost asociat în La Maradona Impex SRL. 

Mai multe publicații au scris că Silviu Mototolea este nepotul lui Marin Mototolea. Contactat de Context.ro, Marin Mototolea a refuzat să clarifice legăturile cu firma La Maradona Impex și nu a vrut să discute despre relația sa cu Silviu Mototolea. Ne-a cerut întrebările în scris, după care nu a mai răspuns.

marian mina marian mototolea

Marin Mototolea, alături de Marian Mina, fost președinte al CJ Giurgiu și Cristina Elena Dinu, deputat PSD, la o şedinţă Biroului Politic Judeţean PSD Giurgiu (sursa: Facebook/ Marian Mina)

Primarul Mototolea de la PSD a dat, Mototolea de la PNL a luat 

Pe lângă La Maradona Impex, alte două firme legate de Silviu Mototolea au luat bani publici de la autorități din Giurgiu. Chiar dacă în acte politicianul nu este implicat în niciuna dintre ele, legăturile sunt clare. 

Firmele conectate la Silviu Mototolea au prins contracte de milioane de la Valea Dragului, o comună din Giurgiu cu mai puțin de 3.000 de locuitori, condusă de primarul Marin Mototolea. Cele mai multe contracte au fost încheiate prin achiziție directă, în perioada când firmele aveau unul sau doi angajați.

Gaudi Design și arhitectura unei combinații cu bani publici 

Gaudi Design & Construct SRL, deținută oficial de Alina Găvan, are sediul social în sectorul 4, pe strada Slt. Ionescu Gheorghe, nr. 36. Pentru această adresă, soții Silviu și Florina Mototolea au cerut, în calitate de proprietari, aprobarea documentației de urbanism pentru construirea unui imobil. În acte, firma Gaudi nu are nicio legătură cu Silviu sau Marin Mototolea.  

  • Contactată de Context.ro, Alina Găvan a spus că Gaudi Design “este o firmă pe numele meu”, dar că nu are nicio legătură cu La Maradona Impex și nici nu a auzit de Mosimo Construct. A cerut să fie contactată ulterior, dar nu a mai răspuns întrebărilor Context.ro.

După ce am contactat-o pe Alina Găvan, profilul “creatorului digital” al acesteia, folosit pentru promovarea Mosimo Bistro, un restaurant controlat de familia Mototolea, și-a schimbat numele în Bogdan Bălășoiu. Pe profilul personal, Alina Găvan și-a ascuns fotografiile făcute la Mosimo Bistro și postările care promovau ONG-ul condus de soții Mototolea.

Gaudi, care a avut de la înființare cel mult doi angajați, a primit, prin atribuire directă, contracte de 1,1 milioane de la Primăria Valea Dragului. Cu un singur angajat în 2018, a montat garduri, a reparat acoperișuri și termoizolat clădiri pentru comuna condusă de Marin Mototolea. Totalul: un sfert de milion de lei. Anul următor, afacerile Gaudi cu primăria Valea Dragului au mers și mai bine: pe lângă diverse lucrări de construcții, a asfaltat drumuri și a vândut mobilier școlar, în valoare totală de 500.000 de mii de lei. În 2020, firma a încheiat încă un contract, de 400.000 de lei, pentru realizarea de trotuare. 

Restaurantul din București asfaltează în Giurgiu 

Xan Concept, firma care deține Mosimo Bistro, restaurantul familiei Mototolea, a semnat în 2018 contractul pentru modernizarea școlii din comuna Valea Dragului. Deși avea un singur angajat, a câștigat licitația de 1,5 milioane de lei. Anul următor, a primit, direct, un sfert de milion de lei pentru întreținerea drumurilor neasfaltate din Valea Dragului. Asociatul unic al firmei este Marcela Ion, dar compania are sediul în Berceni, la aceeași adresă cu Academia Viitorului, ONG-ul fondat de familia Mototolea. Aici, soții Mototolea au primit în 2019 autorizația de construire pentru o clădire de un etaj plus mansardă. Executantul lucrărilor a fost Gaudi Design.

panou berceni bun

Constructorul clădirii soților Mototolea este firma Toanda Sunrise, actuala Gaudi (sursa foto: Google)

Despre autor: Mihaela Tănase

Avatar of Mihaela Tănase
Mihaela Tănase este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din Sibiu. A fost fact checker pentru Factual.ro, care verifică afirmațiile politicienilor români. Specializată în analiza datelor deschise și în achiziții publice, Mihaela își construiește investigațiile pe principiul “urmărește banii”. Așa a descoperit că un fost vicepreședinte al Senatului a primit bani de la dezvoltatorul imobiliar care pus mâna pe terenul fostei fabrici privatizate chiar de politician, investigație publicată pe portalul de investigații RISE Project. Într-o investigație separată publicată de CONTEXT, a arătat cum a plătit statul milioane de euro pentru un teren de golf care nu există. Mihaela a contribuit la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema