Mâncare de trei ori mai scumpă cumpărată de grădinițe din Sectorul 4 de la o firmă cu spate politic

14 dec., 2023

O firmă conectată la secretarul PNL București a vândut mâncare la prețuri umflate în mai multe grădinițe din Sectorul 4. Anul acesta, compania abonată la stat a încasat 2 milioane de lei pentru hrana copiilor, iar toți banii au venit prin achiziții directe. A vândut mere, banane, lapte sau ceapă la prețuri de două-trei ori mai mari decât cele din magazine. Reprezentanții grădinițelor nu văd nicio problemă în asta – sunt banii părinților, nu ai statului, spun unii.

copii bandana pnl

Fotografie cu copii care purtau baloane și bandane în culorile și cu însemnele PNL, postată pe 1 iunie pe pagina de Facebook PNL Sector 4 (blurarea fețelor celor doi minori aparține Context.ro)

Mototolea și merele de aur

14 octombrie 2023 Premierul Marcel Ciolacu cumpără mere golden cu 2,89 lei/ kilogramul. Guvernarea PSD-PNL a fost nevoită să plafoneze adaosul comercial la alimentele de bază ca să stopeze creșterea prețurilor. 

23 octombrie 2023 Câteva zile mai târziu, Școala 133 din Capitală, unde funcționează și o grădiniță de stat, plătește de trei ori mai mult pentru merele golden – 10 lei/ kilogramul.

Premierul Marcel Ciolacu, la cumpărături în octombrie 2023

Firma care vinde la suprapreț merele se numește La Maradona Impex SRL, îi aparține lui Ion Mototolea și l-a avut ca angajat pe actualul secretar al PNL București, Silviu Mototolea. Acesta a locuit în trecut la adresa firmei și a lui Ion Mototolea. Prin firmă a trecut și Marin Mototolea, fost primar PSD și inculpat în dosarul permiselor false de la Giurgiu. 

Mai multe grădinițe din Sectorul 4, unde Silviu Mototolea este membru al conducerii filialei PNL, au cumpărat alimente la prețuri umflate de La Maradona Impex. SRL-ul conectat la politician trăiește din bani publici: Contractele cu statul reprezintă aproape toată cifra de afaceri a firmei.

De trei ori mai mult costă și banala ceapă: 6 lei/kg față de 1,99 lei/kg, cât a plătit Marcel Ciolacu în octombrie. Tot aici, firma mai bate un record: vinde varză cu 8 lei/kg, în timp ce grădinițe din toată țara plătesc 2-3 lei/kg. Similar, în timp ce UMF Carol Davila cumpără morcovi cu 3,5 lei/kg, școala îi ia de la Maradona Impex cu 6 lei/kg

În total, firma a vândut fructe și legume de peste 80.000 de lei pentru mâncarea copiilor care merg la grădinița de la Școala 133 din Capitală. 

gradinita scoala 133

Imagine din curtea grădiniței (foto: Mathew Garvey/ Context.ro)

Reprezentanții școlii au refuzat să explice prețurile cu care au cumpărat de la firma lui Mototolea. Nu mai are sens să justifice achizițiile cu preț umflat, spun ei, pentru că ar fi vorba de hrana pentru anul școlar trecut, iar pentru anul curent au organizat o licitație. 

Datele de pe platforma de achiziții publice însă îi contrazic: au cumpărat mere la suprapreț în octombrie.

Jumătate de milion de lei într-o oră. Din banii părinților

23 februarie 2023 Într-o singură oră, o altă grădiniță din Capitală, “Înșir-te Mărgărite”, a atribuit cinci contracte pentru livrarea de produse alimentare. Toate sunt semnate cu La Maradona Impex, care va primi aproape 500.000 de lei pentru mâncarea livrată, în principal legume și fructe proaspete. Firma vinde din nou la prețuri exorbitante: mere cu 10 lei/kg, banane cu 16 lei/kg, portocale cu 17 lei/kg sau avocado cu 12 lei/bucata. Pentru copiii care merg la această grădiniță, conducerea a cumpărat și 250 de kilograme de pepene galben, la 25 de lei/kg.

gradinita “Înșir-te Mărgărite”

Intrarea în curtea grădiniței “Înșir-te Mărgărite” (foto: Mathew Garvey/ Context.ro)

Reporterii Context.ro au cerut lămuriri referitoare la achizițiile publicate de grădiniță în portalul achizițiilor publice. La numărul de telefon afișat de instituție a răspuns “unul dintre directorii care stau în unitate”.

„Eu nu știu care este cadrul legal al acestei discuții. Și atunci, de-asta mi se pare că nu este în regulă să se discute chestia asta telefonic”, ne-a spus persoana care a răspuns la telefon.

Interlocutorul, care a refuzat să se prezinte, pentru că nu vrea să-i fie publicat numele, ne-a spus totuși că nici măcar nu e vorba de achiziții publice:

“Ce nu știți dumneavoastră este că, cumva, acestea nu sunt achiziții publice. Achizițiile publice se fac din bani publici, achizițiile care (!) le facem noi sunt din banii părinților.

Pepene galben: plătit în februarie, livrabil la vară

Am aflat totuși că fructele și legumele sunt livrate etapizat, pe tot parcursul anului, ceea ce înseamnă că La Maradona Impex vinde pepenele galben cu 25 de lei/kg, în februarie, dar îl poate livra inclusiv vara, cand prețul scade la jumătate. De altfel, anul trecut, instituția a cumpărat aceeași cantitate de pepene galben, de la aceeași firmă, însă în august, la 14 lei/kg.

ID229493 INQUAM Photos George Calin

Imagine ilustrativă cu raionul de fructe al unui hypermarket (sursa: Inquam Photos / George Călin)

În 2022, firma a încasat 370.000 de lei de la “Înșir-te Mărgărite”.

“Directorul care stă în unitate” a precizat în discuția cu reporterul Context.ro că achizițiile s-au făcut înainte de numirea sa, dar oricum e vorba de o chestiune opțională, care îi privește strict pe părinți: 

“Grădinița este încă o varianta opțională, doar grupa mare cumva a căpătat o notă obligatorie, dar încă cumva e opțională pentru că nu are cine să susțină această cotizație de hrană“.

Lapte la preț neplafonat 

Dar nu sunt singurele unități de învățământ din Sectorul 4 care nu se uită la bani când cumpără de la firma lui Ion Mototolea. 

La începutul anului, Grădinița “Strop de Rouă” a plătit 14,5 lei pentru un litru de lapte, dublul prețului din supermarket., unde costă puțin peste 7 lei. Firma a livrat 7.000 de litri la acest preț, pentru care a încasat peste 100.000 de lei. 

De la “La Maradona Impex”, grădinița a făcut cumpărături de peste 700.000 de lei de la începutul anului, iar în 2022 de peste jumătate de milion de lei. Și atunci, laptele de la firma conectată la Silviu Mototolea era scump: 10 lei litrul.

LAPTE FLORIN BARBU364179297 751389953663725 5935454851499588667 n

sursa foto: Facebook/ Florin Barbu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Tot de La Maradona, grădinița a cumpărat ouă cu aproape 2 lei bucata. Prețul este apropiat de cel cu care se vând ouăle certificate ecologic. 

Tiparul contractelor atribuite în aceeași zi prin achiziții directe se repetă și aici: Grădinița a cumpărat, în aceeași zi, mâncare de peste 600.000 de lei de la “La Maradona Impex”. 

Niciuna dintre cele trei unități de învățământ nu au răspuns întrebărilor trimise de Context.ro. Silviu Motolea și societatea La Maradona Impex nu au răspuns solicitărilor transmite de Context.ro

*La realizarea acestui material au fost folosite cunoștințele de data cleaning dobândite la Global Investigative Journalism Conference 2023. Participarea la conferință a fost posibilă datorită bursei oferite de Netzwerk Recherche e.V.

Despre autor: Mihaela Tănase

Avatar of Mihaela Tănase
Mihaela Tănase este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din Sibiu. A fost fact checker pentru Factual.ro, care verifică afirmațiile politicienilor români. Specializată în analiza datelor deschise și în achiziții publice, Mihaela își construiește investigațiile pe principiul “urmărește banii”. Așa a descoperit că un fost vicepreședinte al Senatului a primit bani de la dezvoltatorul imobiliar care pus mâna pe terenul fostei fabrici privatizate chiar de politician, investigație publicată pe portalul de investigații RISE Project. Într-o investigație separată publicată de CONTEXT, a arătat cum a plătit statul milioane de euro pentru un teren de golf care nu există. Mihaela a contribuit la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

One Comment

  1. Avatar of Vlad
    Vlad 14 dec., 2023 at 23:26 - Reply

    Scoala 133 este coruptă dacă nu chiar cea mai coruptă din sectorul 4.
    Profesorii nu preda bine, sute de elevi corigenți.. ar trebui sa faceți o investigație!

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema