Cum au ajuns cinci milioane de euro la firmele controlate de un șef PNL din Capitală

15 nov., 2023

Patru firme afiliate Secretarului General Adjunct al PNL București, Silviu Mototolea, au primit în ultimii zece ani contracte publice de cinci milioane de euro. Mare parte din bani au fost dați fără licitații și au ajuns în conturile unor companii controlate direct sau indirect de politician. Banii i-a dat un institut medical din București care tratează pacienții într-o clădire în care instalația electrică e nerenovată de zeci de ani. Nici Silviu Mototolea, nici apropiații săi nu au oferit un punct de vedere solicitat de reporterii Context.ro.

În timp ce documentam seria de investigații “Sănătatea care ne arde” am trimis sute de cereri de informații publice spitalelor din România. Le-am cerut date despre cât de vechi sunt instalațiile electrice, dacă acestea au fost schimbate vreodată și când, sau dacă au existat investiții în reabilitarea clădirilor. Ne-am uitat la instalațiile electrice pentru că zeci de români au murit arși în incendii izbucnite în spitale, care au plecat de la aceste instalații. 

Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie (INRMFB), care deține o clădire de patrimoniu în centrul vechi al Bucureștiului, ne-a răspuns că nu a renovat instalația electrică și că nu știe cât de veche este aceasta. Însă, au adăugat reprezentanții Institutului, unitatea spitalicească a avut un contract pentru renovări, de mai multe milioane de euro, cu o firmă. Am aflat că este una din companiile afiliate lui Silviu Mototolea. 

Sediul Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie (INFRMB) din Strada Sfântul Dumitru 12

Sediul INFRMB, Strada Sfântul Dumitru 12

Sediul Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie (INFRMB) din Strada Sfântul Dumitru 12

Secretar general adjunct al PNL București, Mototolea este abonat la banii publici prin intermediul mai multor companii afiliate: Una a lui, una a soției sale și cu alte două are legături indirecte. 

Cele patru firme au luat, din 2013, peste cinci milioane de euro de la INRMFB. Firmele afiliate grupării Mototolea au primit bani de la Institut pentru renovări, catering sau alte servicii. Multe dintre ele au fost acordate direct, fără licitație. Un raport realizat de ONG-ul anticorupție Expert Forum a constatat că două dintre companiile conectate de Silviu Mototolea au primit de la Institut 13 contracte fără licitație.

*NOTĂ: Am definit firmele din text ca fiind afiliate politicianului Silviu Mototolea pentru că la unele e acționar direct, iar altele au în comun adrese unde acesta a avut reședința. În unele cazuri sunt deținute de persoane care au același nume de familie, iar pe rețelele de socializare sunt promovate de soția sau sora lui Mototolea.

Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie din București se află în subordinea Ministerului Sănătății. Banii pe care îi gestionează sunt publici și vin de la minister, Casa Națională de Asigurări de Sănătate sau de la pacienți

Actualul manager al Institutului ne-a povestit că știa și era de notorietate faptul că instituția a dat contracte publice unui grup de firme controlat de Silviu Mototolea. Managerul a mai menționat că, după ce a preluat conducerea, a lansat licitații publice prin sistemul electronic de achiziții, iar firmele conectate la Mototolea nu au mai câștigat. Contractele grupării Mototolea datează de pe vremea când Institutul era condus de fostul manager, Horia Lăzărescu, care a fost secretar general adjunct al PDL Sector 2 și donator al partidului. În 2014, PDL a fost absorbit de PNL, formațiune politică pe care o servește acum Mototolea. 

Silviu Mototolea, la Congresul PNL din 2021 / Sursă foto: Silviu Mototolea / Facebook

Silviu Mototolea, la Congresul PNL din 2021

Silviu Mototolea, la Congresul PNL din 2021 // Sursă foto: Silviu Mototolea / Facebook

Începuturile: Metoda “Maradona SRL” de luat bani publici

Silviu Mototolea a deschis conducta de bani de la institutul bucureștean de recuperare în 2013, când compania La Maradona Impex SRL, al cărei reprezentant era, a primit 1,3 milioane de lei. Firma era deținută de Ion Mototolea și este înregistrată la fosta adresă de domiciliu a liderului PNL. Tot Ion Mototolea îl cheamă și pe tatăl politicianului.. Rapid, compania a mai primit un contract de 1,6 milioane de lei. În paralel, a vândut sute de produse alimentare Institutului, pentru care a încasat zeci de mii de euro. SRL-ul fusese inițial deținut împreună cu Marin Mototolea, fost primar al unei comune din Giurgiu, judecat într-un dosar de corupție.

Șeful banilor de la Institut, cu „daună totală” la ANAF

Penelistul Silviu Mototolea a luat trei milioane de lei de la Institut și prin Moto & Si Construct, companie controlată direct de el. Înființată de politician în martie 2015, compania a primit aproape imediat contracte de la INRMFB. În primul an de funcționare, a luat un milion de lei pentru instalare de aparate de aer condiționat, lucrări de tapetare sau finisare. Totul era făcut cu un singur angajat iar traiectoria afacerii e clasică: depinde de contracte atribuite direct, cifra de afaceri a firmei fiind aproape egală cu cea a contractelor primite de la stat.  

În 2018, Mototolea iese din firmă. Se opresc nu doar contractele cu Institutul de Balneologie, ci chiar activitatea companiei. SRL-ul acumulează datorii la stat de aproape 400.000 de lei și e declarată insolvabilă de către ANAF. Practic, firma care a făcut bani aproape exclusiv din afaceri cu statul nu și-a plătit taxele la buget. 

Beauty salonul de construcții publice 

Pe strada Maria Lăzărescu, din cartierul bucureștean Apărătorii Patriei, am găsit un cochet salon de înfrumusețare care are legătură cu Silviu Mototolea. Dacă te tunzi la salon, primești un bon din partea unei companii de construcții. Deși nu e acționarul ei, Silviu Mototolea are trecut numărul de telefon pe site-ul firmei care a primit, și ea, 16 milioane de lei de la același Institut. 

salonul mosimo

salonul mosimo

Salonul Mosimo Beauty, din strada Maria Lăzărescu

Înființată în decembrie 2014, firma s-a numit inițial Mosimo Beauty și avea ca obiect coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare. După doar un an, semna două contracte pentru diverse lucrări de construcții în valoare de peste 700.000 de lei cu INRMFB, iar banii statului deveneau sursa principală de venit. 

Milioanele de lei au curs constant de la Institut. În 2020, firma a câștigat licitația de 12 milioane de lei pentru refacerea fațadei clădirii din strada Sf. Dumitru, din București. În imobilul monument istoric, construit înainte de primul Război Mondial, sunt tratați pacienții care au nevoie de recuperare medicală

Pacient intră în incinta INFRMB

Pacient intră în incinta INFRMB

Un pacient intră în incinta INFRMB

Din 2018, asociat unic al firmei care a luat milioanele este Cristina Mototolea, care are domiciliul la aceeași adresă la care a locuit în trecut Silviu Mototolea. Pe Facebook, Silviu Mototolea apare taguit de Cristina Mototolea cu următoarea descriere: ”cel mai bun, atent, rabdator, ambitios, frumos, destept si sincer frate!”. Reporterii Context.ro nu au putut să confirme relația de rudenie dintre Silviu și Cristina, iar cea din urmă nu a dorit să răspundă întrebărilor noastre. 

Bani publici până la adânci bătrâneți

În timp ce căutam date de contact ale grupului Mototolea, am descoperit că firma Cristinei a fost înregistrată în sistemul electronic de achiziții publice cu un număr de telefon la care se pot face rezervări la Mosimo Bistro, un restaurant deținut de o altă companie controlată de familia Mototolea: XAN Concept.

Blurat Screenshot from 2023 11 01 20 10 42 1

Blurat Screenshot from 2023-11-01 20-10-42

O postare publicată de Cristina Mototolea, în care îi urează „La Mulți Ani!” lui Silviu Mototolea și îl descrie drept „frate”

În asociere cu XAN Concept, Mosimo a câștigat trei licitații organizate de Compania Națională de Investiții, în valoare totală de 14 milioane de lei. Două dintre ele sunt pentru construirea de baze sportive în mediul rural.

Mosimo, cârciuma deținută de firma care construiește baze sportive, este recomandată frecvent pe Facebook de soția lui Silviu Mototolea.

La fel ca soțul politician, Florina Mototolea controlează o firmă hrănită cu bani publici. Compania soției a primit tot fără licitație șase contracte de peste 2,6 milioane de lei de la Institutul de Balneoclimatologie, pentru diverse lucrări: a instalat uși culisante pe sistem de cartele, a amenajat suprafețe de teren și un bazin de kinetoterapie. Datele oficiale arată că lucrările erau făcute în timp ce firma avea un singur angajat.

Silviu Mototolea nu a răspuns solicitărilor unui punct de vedere transmise de reporterii Context.ro în mai multe rânduri.

Investigație de Mihaela Tănase
A contribuit Matthew Garvey

Despre autor: Mihaela Tănase

Avatar of Mihaela Tănase
Mihaela Tănase este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din Sibiu. A fost fact checker pentru Factual.ro, care verifică afirmațiile politicienilor români. Specializată în analiza datelor deschise și în achiziții publice, Mihaela își construiește investigațiile pe principiul “urmărește banii”. Așa a descoperit că un fost vicepreședinte al Senatului a primit bani de la dezvoltatorul imobiliar care pus mâna pe terenul fostei fabrici privatizate chiar de politician, investigație publicată pe portalul de investigații RISE Project. Într-o investigație separată publicată de CONTEXT, a arătat cum a plătit statul milioane de euro pentru un teren de golf care nu există. Mihaela a contribuit la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema