Rețeaua minciunilor de AUR. Zeci de site-uri și conturi de Facebook umflate cu bani ca să amplifice propaganda și conspirațiile

07 iun., 2024

Aproape 70 de mii de euro au fost cheltuiți în ultimele trei luni printr-un sistem online  de  promovare a partidului extremist AUR și diverse dezinformări. Nu sunt site-urile și paginile oficiale ale partidului, ci o rețea online de site-uri care mimează portalurile de știri, pe care sunt publicate textele de propagandă sau dezinformările AUR. Pagini de Facebook preiau și amplifică mesajele prin mecanismul social media în care poți plăti ca postările să ajungă la un număr cât mai mare de utilizatori. 

O rețea de 22 de site-uri deghizate în portaluri de știri diseminează mesaje extremiste, dezinformări și teorii ale conspirației susținute de membrii partidului AUR. Paginile de Facebook conexate cu site-urile le amplifică și le promovează prin reclame plătite. 

În paralel, pagina de Facebook a formațiunii politice și cea a lui George Simion investesc sume considerabile în reclame pe platformă. Pagina AUR a cheltuit aproape 50 de mii de euro în perioada 6 martie – 3 iunie 2024, iar reclamele plătite de pe pagina lui Simion din aceeași perioadă de timp însumează 19 mii de euro.

 • Suma cheltuită pe reclame Facebook, în ultimele 90 de zile. Datele din grafic se actualizează automat, zilnic:

Suma plătită către Facebook din 6 martie până la 3 iunie, aproape 70 de mii de euro, pentru promovarea extremiștilor AUR depășește cu mult banii cheltuiți în total, anul trecut, când 19 dintre aceste pagini au rulat reclame în valoare de aproximativ 15,4 mii de euro, potrivit unei analize Misreport

 • Suma cheltuită pe reclame Facebook, în ultimele 90 de zile. Datele din grafic se actualizează automat, zilnic:

Cine e în spatele falsurilor 

Compania Dgi Multimedia Design SRL deține domeniile a 10 din totalul de 22 de site-uri identificate, care fac propagandă AUR. Firma a fost înființată în noiembrie 2019 de Doina Grosu, care, conform Registrului Comerțului, este asociat unic și administrator. Grosu e o cunoștință mai veche a lui George Simion, liderul AUR. Originară din Republica Moldova, a coordonat pe plan local, în Iași, organizația unionistă Acţiunea 2012 înființată de Simion

În 2020, societatea Dgi Multimedia Design s-a ocupat de campania online pentru alegerile parlamentare a partidului AUR, pentru care a încasat aproximativ 36,5 mii de euro. În 2021, firma a semnat contracte în valoare de peste 47 de mii de euro cu partidul lui Simion pentru “furnizare servicii specifice de promovare pentru alegerile locale parțiale, consultanță specialist comunicare publică, promovare mesaje ale partidului pe rețelele de socializare”, potrivit partidului. Anul următor, AUR a mai contractat servicii ale companiei în valoare de aproximativ 23 de mii de euro. Firma e responsabilă și de campania partidului pentru alegerile de anul acesta, din 9 iunie.

D Grosu 60m

Doina Grosu, sursa: captură Facebook

Doina Grosu mai deține două companii. Una dintre ele, Mediapres Unirea SRL, a primit și ea bani de la AUR. În 2021, partidul i-a plătit peste 16 mii de euro pentru “administrarea paginii partidului, inclusiv contravaloarea licențelor aferente, licențe lunare pentru produse software utilizate în activitatea curentă, promovarea imaginii partidului în spațiul online”, potrivit unui răspuns al partidului pentru Europa Liberă. În 2022, societatea a mai încasat peste 24 de mii de euro de la AUR.

Doina Grosu a apărut și în postura de jurnalistă, prezentând presupuse știri publicate de 60m.ro, una dintre cele 22 de platforme din rețea. În ultimele trei luni pagina de Facebook a site-ului a pompat 15,5 mii de euro în promovarea unor postări de propagandă AUR. Domeniul site-ului este unul dintre cele 10 ale firmei Dgi Multimedia Design.

Alte 11 domenii de site-uri aparțin unor persoane fizice ale căror nume sunt protejate de regulile GDPR, însă Misreport a descoperit, anul trecut, că Doina Grosu este autoarea logo-urilor afișate pe șase dintre aceste site-uri.

Un alt domeniu care a aparținut firmei Doinei Grosu este deținut în prezent de societatea Bfd Electric Agency S.R.L, o firmă de publicitate.

Cantitate uriașă de mesaje toxice detectată pe TikTok de un soft creat pentru Context.ro

Un soft dezvoltat de o echipă de programatori pentru Context.ro a detectat că, în medie, peste 70% din conținutul publicat pe conturile de TikTok (17 conturi identificate de Context.ro și analizate de soft) afiliate site-urilor care fac propagandă AUR cuprinde exagerări și manipulări, acuzații false și defăimătoare, incitare la revoltă, denaturarea drepturilor privind identitatea de gen și drepturile persoanelor transgender, informații false, teorii ale conspirației.

În ce privește contul de TikTok al lui George Simion, 24% din conținut reprezintă afirmații false, informații trunchiate, mesaje prin care induce frica sau care conțin manipulări emoționale și apeluri la naționalism, limbaj agresiv, amenințări sau teorii ale conspirației, arată același soft.

Postările partidului AUR pe TikTok conțin în proporție de 40% dezinformări, manipulări, teorii ale conspirației, narațiuni anti-UE, promovarea unor ideologii excluzive, mesaje prin care se induce frica și denaturează rolul și intențiile NATO.

Partidul extremist AUR

Alianța pentru Unirea Românilor a fost înființat pe 1 decembrie 2019 și a intrat în Parlamentul României pe 6 decembrie 2020. Autodefinit ca partid patriotic, de esență conservatoare, de-a lungul vremii a bifat o serie de caracteristici ale unei formațiuni extremiste.

O analiză Info Sud-Est arată cum în narațiunile membrilor partidului se regăsesc de la minimalizarea Holocaustulului la elogierea legionarilor, de la homofobie, ultranaționalism la suveranism anti-Occident/UE și ultrareligiozității.

Liderul de AUR

George Simion este președintele partidului AUR și deputat din partea formațiunii politice. Înainte de a fi politician, s-a remarcat în fruntea grupării “Noii Golani”, care s-a dorit a fi continuatoarea curentului civic studenţesc din Piaţa Universităţii anului 1990. El ar fi popularizat în mediul suporterilor de fotbal sloganul “Basarabia e România”.

ID251437 INQUAM Photos Denis Grosu scaled

George Simion (INQUAM Photos / Denis Grosu)

Este cofondator al unor grupuri care susțin echipa națională de fotbal, „Honor et Patria” și „Uniți sub Tricolor”, ultima fiind sursa unor scandaluri și derapaje la meciurile reprezentativei, soldate cu amenzi consistente pentru FRF și cu sancțiuni care au mers până la jocuri disputate cu porțile închise, potrivit GSP.

Simion a înfiinţat și organizația unionistă Acţiunea 2012, care militează pentru unirea României cu Republica Moldova, despre care a afirmat că este un “stat artificial”. Aceeași afirmație a fost făcută și de președintele rus Vladimir Putin cu privire la Ucraina.

În 2009 a fost expulzat din Republica Moldova pentru că ar fi încălcat ordinea publică. În decembrie 2014 i s-a interzis din nou accesul, în mai 2015 fiind declarat persoană indezirabilă în Moldova, pe un termen de cinci ani. Autoritățile nu au făcut publice argumentele care au stat la baza deciziei. Peste câteva luni, decizia de expulzare a fost suspendată în instanță, iar în februarie 2016 a fost anulată.

În 2018, Simion a fost din nou expulzat și a primit o altă interdicție, tot pentru cinci ani, din cauza unui “comportament agresiv și neadecvat” în postul vamal moldovenesc, precum și “din motive de securitate”. Iar anul acesta, autoritățile din R. Moldova au emis o decizie de prelungire a termenului declarării ca persoană indezirabilă pe teritoriul țării pe un termen de încă cinci ani.

A candidat independent la alegerile pentru Parlamentul European din 2019 fără a avea succes, iar apoi a fondat partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), devenit partid parlamentar în 2020, iar Simion deputat.

În timpul pandemiei, Simion a organizat proteste împotriva certificatului de vaccinare și anti-restricții, iar unele dintre ele s-au soldat cu violențe. Prin intervenții violente verbal, dar și fizic, s-a făcut remarcat și în Parlament.

Drepturile LGBT, educaţia sexuală în şcoli sau declinul valorilor familiei „tradiţionale” sunt pretinse ameninţări inspirate din Occident pe care Simion le invocă adesea în discursul său.

După ce Rusia a lansat războiul la scară largă în Ucraina, Simion a promovat teme folosite de vocile pro-ruse, încercând să descurajeze ajutorul oferit refugiaților ucraineni, dar și apropierea economică și energetică a Republicii Moldova de România.

Un fost ministru al Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru, a afirmat într-un interviu că Simion ar fi avut o întâlnire cu “rezidentul FSB-ului”, în 2011 și că aceasta nu ar fi fost singura ocazie în care liderul AUR ar fi stat la aceeași masă cu reprezentanți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei. Într-un răspuns pentru Adevărul, departamentul de comunicare al AUR a transmis că George Simion nu a avut nicio întâlnire cu un rezident al FSB-ului și că “este un politician deschis oricărui dialog”.

Potrivit publicației ucrainene Obozrevatel, un general ucrainean din serviciile de spionaj afirmă că un ofițer al serviciului secret SBU care a lucrat la Cernăuți a confirmat cel puțin o întâlnire a deputatului Simion cu serviciile speciale rusești. Publicația citează o sursă din cadrul serviciului de securitate ucrainean, care susține că Simion are interdicție de a intra în Ucraina din 2021, fiind valabilă până în martie 2024. Partidul AUR a postat ulterior o reacție pe Facebook, afirmând că “adversarii tradiționali ai intereselor României și Republicii Moldova au declanșat o ofensivă susținută împotriva celui mai cunoscut politician unionist din țara noastră”, reluând o narațiune a propagandei pro-Kremlin, aceea că Ucraina a “răpit României Mari regiuni întregi”.

Pe 6 iunie a.c., cu trei zile înaintea alegerilor locale comasate cu cele europarlamentare, Parchetul General a demarat o anchetă pentru instigarea la falsificarea semnăturilor pentru depunerea candidaturii independente a lui Silvestru Șoșoacă la Parlamentul European. Potrivit surselor G4Media, George Simion ar fi vizat în acest dosar.

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

6 Comments

 1. Avatar of Marcel Condrea
  Marcel Condrea 07 iun., 2024 at 13:25 - Reply

  M ai convins!!!nu știam cu ce partid să votez …clar .votez AUR și SOS Sosoaca..

 2. Avatar of Roexit
  Roexit 07 iun., 2024 at 13:33 - Reply

  Bai, context, bai, voi sunteti adevaratii extremisti, dezinformatori, mincinosi, manipulatori. Voi ati mintit oamenii ca vaccinurile sunt „sigure si eficiente”, ca mastile de un leu te „apara de virusul ucigas” si multe alte aberatii recunoscute, chiar astazi, in Congresul SUA, de catre ideolul vostru, Fauci. Voi sunteti cei mai mari mincinosi, o adunatura de ticalosi, care, beneficiind de bani de la SUA, UE, NATO, Soros si altii aruncati cu noroi in nationalistii romani. Voi ar trebui sa fiti expulzati din tara. Orice nenorocit care ataca suveranitatea nationala, care promoveaza cedarea suveranitatii nationale trebuie expulzat din tara, iar daca are cetatenie romana, atunci sa fii fie restrasa.

 3. Avatar of Eu
  Eu 07 iun., 2024 at 14:56 - Reply

  Domane daca nu va dau bani vouă și televiziunilor clasice gata sunt fake news , au cheltuit oamenii 100k euro, PSD și PNL cheltuie milioane pe manipulare, îți e foame domnișoara?

 4. Avatar of Vlad
  Vlad 08 iun., 2024 at 0:23 - Reply

  O mizerie de articol. Continua seria de „tot ce nu imi place e de extrema dreapta” cu care au impresia focile pro UE ca mai impresioneaza pe cineva. O sa va doara rau cand „dezinformarea” o sa va bubuie in fata, pentru ca adevarata sursa de fake news sunteti voi. Si eu nu am nevoie de un cacat de bot pe tik tok sa imi zica asta, spre deosebire de voi, capete seci.

 5. Avatar of Karino
  Karino 08 iun., 2024 at 19:04 - Reply

  Bre hauriștilor mai răsfirați băieți, mai răsfirați! Sau nu ati inteles bine OZU-ul?

 6. Avatar of Alin Struţ
  Alin Struţ 12 iun., 2024 at 9:14 - Reply

  Felicitări pentru acest material, Iulia!

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema