Președinți de Consilii Județene în vizorul DNA: Vasile Iliuță de la Călărași, ultimul caz trimis în judecată
Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean (CJ) Călărași, care tocmai a câștigat cel de-al treilea mandat, a fost trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru abuz în serviciu. Iliuță este acuzat de trucarea unei licitații, în urma căreia instituția pe care o conduce a angajat o firmă de pază fără ca aceasta să aibă calificarea necesară și fără ca procedurile legale să fie respectate. Prejudiciul din dosar se ridică la peste 580.000 de lei. Iliuță se află pe lista președinților de consilii județene luați în vizor de procurorii DNA în ultimii trei ani: situații similare apar în Vaslui, Prahova și Iași.
Ancheta DNA a pornit de la o licitație din decembrie 2020, despre care anchetatorii susțin că a fost trucată de președintele Consiliului Județean Călărași.
Concret, în 2020, de Ajunul Crăciunului, au fost scoase la licitație trei contracte de prestare a serviciilor de pază, care urmăreau supravegherea a patru obiective situate în Călărași, Lehliu Gară, Budești, Fundulea, printre care și o unitate militară, pentru perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2021.
Conform informațiilor Context.ro, CJ Călărași nu a încurajat o competiție reală, organizând licitația în perioada Crăciunului. Despre documentele depuse pentru această licitație, anchetatorii arată că au fost incomplete și că au conținut date false.
Cele trei contracte au fost câștigate de firma Nylyvan SRL, companie care în acel moment nu avea licență de prestare a serviciilor de pază, după cum arată procurorii, care mai menționează faptul că instituția condusă de Vasile Iliuță știa că firma nu este specializată în pază și protecție și nici măcar nu avea angajați atestați profesional.
Unul dintre obiectivele pe care Nylyvan SRL trebuia să îl protejeze era Centrul Județean Militar Călărași. Pentru a se asigura că firma primește contractul de pază, CJ Călărași a decis că nu este nevoie ca unitatea militară să beneficieze de pază înarmată, mai arată anchetatorii.
Deși, conform informațiilor consultate de Context.ro, semnătura lui Vasile Iliuță apare în documentele aferente contractelor, iar martorii susțin că au purtat conversații cu președintele CJ Călărași pe această temă, el le-a declarat procurorilor că nu are informații despre modul în care au fost tranșate licitațiile.
În prezent, Vasile Iliuță a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Alături de el, sunt anchetaţi vicepreședintele și secretarul general al Consiliului Județean Călărași, Mihăiță Constantin Beștea și Aurel Paraschiv, acuzați de uzurparea funcției, respectiv favorizarea făptuitorului. Nici reprezentanții companiei de pază sau responsabilii SEAP din cadrul CJ Călărași nu au scăpat, fiind cercetaţi pentru complicitate la abuz în serviciu și fals intelectual. Dosarul o să se judece la Tribunalul Călărași.
Problemele președinților de consilii județene cu procurorii DNA nu se opresc în Călărași
Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui și lider al PSD, a fost trimis în judecată la finalul anului trecut pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant intrând în posesia unei genţi cu 1,25 milioane de lei, primite de la omul de afaceri Emil Savin. Acesta nu a mai candidat pentru un nou mandat.
Costel Alexe, fost ministru al Mediului și lider regional al PNL, a fost reales în 2024 ca preşedinte al Consiliului Județean Iaşi, deși a fost implicat la rândul lui în mai multe dosare penale.
Într-unul dintre ele a fost trimis în judecată după ce ar fi luat mită 22 de tone de tablă, în valoare de aproape 100.000 de lei, de la fostul director al combinatului Liberty Galați – Bogdan Grecu, pentru a-l ajuta să obțină certificate despre care procurorii susțin că încalcă normele Uniunii Europene. Procesul continuă, iar următorul termen este 15 iulie 2024.
Iulian Dumitrescu, recunoscut și ca „Baronul Lamborghini”, este președintele în funcție al Consiliului Județean Prahova și este urmărit penal de DNA pentru luare de mită. Un om de afaceri l-a denunțat la DNA pentru că Dumitrescu i-a cerut să cumpere la suprapreț o companie care era controlată de sora politicianului. Procurorii susțin că la intermediarii șefului CJ au ajuns peste 16 milioane de lei. Anchetatorii au mai arătat că Dumitrescu cheltuia sute de mii de euro pe vacanțe și bunuri de lux în Dubai, Monaco şi Maldive. Detalii, aici.
În plus, sute de milioane de lei au fost scurși de la bugetul unor administrații PNL către firma care se află în centrul dosarului de luare de mită al vicepreședintelui liberal Iulian Dumitrescu. DNA a scos la iveală circuite financiare complexe prin care apropiații fostului președinte al CJ Prahova încasau o parte din contracte. Detalii, aici.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema