Cazul Iulian Dumitrescu. Compania folosită pentru mită, contracte de sute de milioane de lei cu administrațiile PNL

02 feb., 2024

Sute de milioane de lei au fost scurși de la bugetul unor administrații PNL către firma care se află în centrul dosarului de luare de mită al vicepreședintelui liberal Iulian Dumitrescu. Din dosarul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) reies circuite financiare complexe prin care apropiații președintelui Consiliului Județean Prahova încasau o parte din aceste contracte. În prezent, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a anunțat demisia din „toate funcțiile din partid”. 

Firma pe care vicepreședintele PNL ar fi folosit-o pentru a cere mită – Bertoni Construct SRL – are 120 de contracte de achiziții publice, care însumează peste 325 de milioane de lei. 

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, cele mai multe au fost acordate de diverse primării din județul Călărași, județ pe care Dumitrescu l-a reprezentat în Parlamentul României în calitate de senator, între 2012 și 2016. Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, face parte din PNL.

Într-un răspuns pentru Context.ro, acesta s-a „abținut” să menționeze dacă au existat presiuni din partea lui Iulian Dumitrescu. 

Există, însă, și contracte date de primării din Ilfov sau chiar de către Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană (ADPDU) Sector 6.

ADPDU Sector 6 a acordat, prin cumpărare directă, 3 contracte companiei Bertoni Construct SRL, în valoare de peste 370.000 de lei, pentru lucrări de canalizare.

Potrivit DNA, compania mai face parte dintr-o asociere care a obținut peste 100 de milioane de lei pentru contracte de lucrări de drumuri, tot în Sectorul 6. Sectorul 6 este condus de un primar PNL – Ciprian Ciucu.

În Ilfov, județ condus tot de un reprezentant PNL, Hubert Thuma, Bertoni Constructions a obținut zeci de milioane de lei din contracte.

Între 2018 și 2019, compania a semnat patru acorduri-cadru cu Primăria Buftea (condusă de un primar PNL – Gheorghe Pistol), de peste 40 de milioane de euro. 

În Pantelimon, primărie condusă de un fost membru PSD, trecut după 2020 la PNL (Marian Ivan), Bertoni Constructions SRL a obținut aproximativ 20 de milioane de lei din contracte publice. 

Ionuț Stroe – purtătorul de cuvânt al PNL, Hubert Thuma – președintele Consiliului Județean Ilfov, Ciprian Ciucu –  primarul Sectorului 6, și Gheorghe Pistol – primarul orașului Buftea, nu au răspuns solicitărilor Context.ro de a furniza un punct de vedere. Primarul orașului Pantelimon – Marian Ivan – nu a putut fi contactat până la ora publicării acestui articol. 

Iulian Dumitrescu și „mita mascată” prin Bertoni Construct

Potrivit procurorilor DNA, vicepreședintele PNL ar fi fost cel care a inițiat o tranzacție de 47,5 milioane de lei între compania celui care l-a denunțat în acest dosar și cumnatul lui. În schimbul sumei de 47,5 milioane de lei, denunțătorul ar fi primit compania Bertoni Construct.

Numai că, potrivit DNA, valoarea reală a companiei ar fi fost de doar 32 de milioane de lei, iar diferența ar fi fost folosită de Iulian Dumitrescu, prin conturile unor rude. În schimbul celor 47,5 milioane de lei, omul de afaceri ar fi primit asigurări că ar urma să câștige contracte publice în Prahova, acolo unde Iulian Dumitrescu este președinte al Consiliului Județean. 

Bani din contracte publice, mascați sub formă de dividende

Procurorii mai acuză și faptul că, potrivit declarațiilor de avere depuse de-a lungul timpului de Iulian Dumitrescu, vicepreședintele PNL sublinia faptul că soția lui primește dividende din partea unei companii – Metropolitan Mega Promotion SRL, în valoare de peste 600.000 de lei pe an. 

Compania Metropolitan Mega Promotion se află, însă, în centrul unui circuit financiar compus din mai multe firme, printre care și Bertoni Construct SRL. Dividendele pe care soția lui Iulian Dumitrescu le primește ar proveni din diverse tranzacții între Metropolitan Mega Promotion, Bertoni Construct și alte trei firme care, la rândul lor, încasează bani pentru diverse livrări de la Bertoni Construct.

Astfel, susțin procurorii, o parte din banii obținuți de Bertoni Construct din contractele publice menționate mai sus ar fi ajuns direct în conturile soției lui Iulian Dumitrescu.

A primit contract la scurt timp după ce a cumpărat firma

La scurt timp după ce a cumpărat compania Bertoni Construct SRL, denunțătorul lui Iulian Dumitrescu a primit, printr-o asociere, un contract pentru realizarea centurii orașului Mizil, investiție care se ridică la 78 de milioane de lei. 

Procurorii susțin că, înainte să primească contractul, denunțătorul s-a întâlnit cu persoane responsabile de achizițiile publice din cadrul Consiliului Județean Prahova, condus de Iulian Dumitrescu. În cadrul discuțiilor, i s-ar fi comunicat informații care l-au ajutat să câștige licitația. 

În același timp, procurorii mai menționează că, odată ce a fost stabilită tranzacția prin care denunțătorul a cumpărat compania Bertoni Construct, Consiliul Județean Prahova a tratat cu prioritate plățile către firma acestuia, astfel încât denunțătorul să aibă suficienți bani în conturi pentru a-i transfera către rudele lui Dumitrescu.

DNA l-a pus sub urmărire penală și control judiciar pentru 60 de zile pe Iulian Dumitrescu, pentru luare de mită și fals în declarații. Rudele care l-ar fi ajutat să își mascheze mita – sora și  cumnatul – au fost puse la rândul lor sub urmărire penală pentru complicitate la luare de mită și fals în declarații. 

Având în vedere existența dosarului în care D.N.A. mi-a adus acuzațiile prezentate public, am luat decizia să demisionez din toate funcţiile din partid, deoarece partidul nu are nicio legătură cu această speță. Așa cum am mai afirmat, am pus la dispoziţia procurorilor toate informaţiile şi datele solicitate. Colaborez cu instituţiile statului pentru a se lămuri cauza și a se afla adevărul faptic. Conform legii, sunt în continuare beneficiarul prezumției de nevinovăție”, a fost reacția lui Iulian Dumitrescu, postată pe Facebook. 

Mai multe detalii despre cazul lui Iulian Dumitrescu, aici

Despre autor: Matthew Garvey

Avatar of Matthew Garvey
Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema