Intersecţia dintre dezvoltatorul imobiliar “Magiunică”, preşedintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, şi clanul de interlopi Vasiloi

Context.ro a descoperit în arhivele instanțelor stenograme din care rezultă că unul dintre liderii clanului avea legături strânse cu Hubert Thuma, actualul președinte al Consiliului Județean Ilfov.

O investigație România, te iubesc! scoate la iveală legăturile dintre dezvoltatorii imobiliari, clanurile interlope și politicieni. Unul dintre aceste cazuri este cel al antreprenorului Cornel Petruț Ion, cunoscut ca „Magiunică” și afiliat clanului Vasiloi. Context.ro a descoperit în arhivele instanțelor stenograme din care rezultă că unul dintre liderii clanului avea legături strânse cu Hubert Thuma, actualul președinte al Consiliului Județean Ilfov. 

INFORMAȚII ESENȚIALE

  • La finalul lunii septembrie, Cornel Petruț Ion, cunoscut ca „Magiunică”, a fost pus sub control judiciar de DNA pentru acuzații de fraudă cu TVA.
  • Potrivit investigaţiei România, te iubesc!, Cornel Petruț Ion a preluat o firmă deținută prin intermediari de Ramona și Rareș Mănescu, fostul manager de campanie al lui Mircea Geoană despre care Context.ro a scris că a înființat o firmă cu omul de afaceri Alexey Kozlov. Detalii aici
  • Potrivit surselor G4Media, Magiunică este ginerele lui Gheorghe Dincă, lider al clanului Vasiloi din Sectorul 6 al Capitalei. În 2009, el și Hubert Thuma, actualul președinte al Consiliului Județean Ilfov, au fost martori într-un dosar de tentativă de omor calificat, care implica membri ai clanului.

Dosarul de tentativă de omor calificat

În vara anului 2008, clanul Vasiloi a agresat violent un bărbat în fața unui bloc din cartierul Militari, folosind bâte, cuțite și un pistol. La scurt timp după atac, o convorbire interceptată între Vasile Mitică Dincă, zis Miki a lui Vasiloi și Magiunică arată apropierea dintre cei doi:

Tot în acest dosar,  medicul Ștefan Ionescu de la Spitalul Universitar din Capitală a fost condamnat la câteva luni de închisoare pentru falsificarea unor documente medicale menite să favorizeze interlopii.

Potrivit declarațiilor din dosar, Hubert Thuma este finul lui Ștefan Ionescu. Audiat ca martor, Thuma a declarat că îi cunoaște pe mai mulți membri ai clanului Vasiloi şi că practica boxul alături de unii dintre aceştia.

  • “Sunt fin cu învinuitul Ionescu Ştefan […] Eu îi cunosc din cartierul Militari, unde am copilărit, pe Dincă Vasile Mitică zis Miki, Tache Silviu Mădălin zis Pasăre, pe Ioniţă Iulian zis Buze. […] Relaţia mea cu Dincă şi Tache este aceea de cunoştinţe; cu Buze ne mai întâlnim la sala de antrenament (eu şi Buze am făcut box).”

O convorbire telefonică interceptată de autorităţi în cadrul anchetei din 2008 arată cum la patru zile de la altercaţia cu arme albe din Militari, Dincă Vasile îi cere ajutorul lui Hubert Thuma:

Hubert Thuma a absolvit Universitatea de Economie și Administrare a Afacerilor din Viena iar  în 2012 a intrat în politică, devenind deputat de Ilfov din partea USL. În 2014, Thuma a fost condamnat pentru corupție la șase luni de închisoare cu suspendare, însă cariera sa politică a continuat, culminând cu ocuparea funcției de președinte al Consiliului Județean Ilfov în 2020, din partea PNL, fotoliu pe care îl deține și în prezent.

Hubert Thuma nu a răspuns solicitării Context.ro pentru un punct de vedere.

“Magiunică” sub control judiciar. Afacerea Exigent Development și acuzațiile de fraudă fiscală

Cornel-Petruț Ion, cunoscut sub numele de “Magiunică”, a fost plasat sub control judiciar la sfârșitul lunii septembrie, în urma unor acuzații de fraudă fiscală comise prin intermediul firmei sale Exigent Development SRL, companie care s-a ocupat de construirea complexului Plaza Residence.

Conform procurorilor, în perioada 2019-2020, compania a vândut un număr considerabil de locuințe aplicând o cotă redusă de TVA de 5%, permisă doar pentru imobile care nu depășesc 120 mp și preţul de 450.000 lei, și care pot fi locuite la momentul predării către cumpărător.

Magiunică ar fi declarat autorităților că apartamentele erau finisate și locuibile, solicitând şi primind astfel aplicarea cotei TVA de 5%. Cu toate acestea, anchetatorii au descoperit că anunțurile publice ale firmei din perioada 2019-2020 menționau contrariul: “apartamentele puse spre vânzare nu sunt finisate”. În realitate, locuințele au fost vândute „la gri”, fără elemente esențiale precum parchet, uși interioare, chiuvete sau corpuri de iluminat. Prin urmare, ar fi trebuit să fie aplicată cota standard de 19%. Mai mult, procurorii susțin că locuințele erau ulterior finisate „la negru” sau prin intermediul unor contracte separate cu firme controlate de apropiați ai lui Magiunică. 

În cadrul anchetei, 164 de martori au declarat că apartamentele nu erau finisate atunci când au fost cumpărate. Valoarea totală a rambursărilor presupuse ilegale de TVA obţinute de dezvoltatorul imobiliar în perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020 s-ar ridica la aproximativ 20 de milioane de lei. Iar prin neplata TVA de 19% ar fi produs un prejudiciu de peste 32 de milioane de lei.

Procurorii spun că există indicii conform cărora Magiunică şi familia sa intenţionează să obţină viză de rezidenţă pe termen lung în Emiratele Arabe Unite.

Complicitatea autorităților financiare

Conform procurorilor, agenții ANAF care au verificat firma în februarie 2021 ar fi descoperit nereguli semnificative, însă ulterior aceștia au fost înlocuiți în baza unui raport motivat de tergiversarea verificărilor.

În luna aprilie 2021, Bogdan Istrati a fost numit în locul lui Ionuț Aurică la conducerea Serviciului Coordonare şi Intervenţie Cazuri Complexe I din cadrul ANAF. Imediat după numire, Istrati, cu aprobarea superiorului său, Gabriel-Valentin Cărbunaru, a înlocuit prima echipă de control cu o alta. Noii inspectori care au efectuat controale la celelalte firme din sfera de influenţă a lui Magiunică ar fi întocmit un proces-verbal, în cuprinsul căruia nu ar fi fost evidenţiate nereguli în activitatea financiar-contabilă, mai susțin procurorii.

În perioada 2015-2017, Bogdan Istrati ar fi efectuat verificări la Exigent Development, finalizate cu restituirea de TVA către dezvoltatorul imobiliar în sumă totală de aproximativ 3 milioane de lei. 

Un inspector al Direcției Generale Antifraudă, sub protecția anonimatului, a declarat, în cadrul emisiunii România, te iubesc!, într-o investigație realizată de Cosmin Savu, influențele nefaste din interiorul instituției.

  • “Toate demersurile echipei de control și ale șefului de serviciu se opreau la conducerea antifraudei, pentru că dacă conducerea antifraudei cu orice circuit al documentelor nu semnează adresele pe care trebuie să le întocmești ele nu pot ieși din instituție” (…) “În cazul Exigent, nimeni nu se aştepta ca această conducere să înlocuiască echipa de control. Nu s-a mai întâmplat asta în Antifraudă.” 

Compania Exigent Development SRL era controlată de Cornel-Petruţ Ion, Daniel Niculae, fiul lui Petre Niculae și Francisca Elena Grigorescu, fostă Niculae.

Legături cu lumea interlopă

Potrivit G4Media, Cornel Petruț Ion (Magiunică) este ginerele lui Gheorghe Dincă, lider al clanului Vasiloi, cunoscut pentru numeroase infracțiuni violente și implicarea în conflicte interlope. Măgiunică a fost asociat și cu Ilie Potecaru, un alt om de afaceri controversat, cu care a deținut marca restaurantului Bârlogul Lupilor, actualul Le Blanc Ballroom, locul de petrecere al fostului șef al Oficiului de Protecție a Martorilor, chestorul Adrian Bărăscu, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, deturnare de fonduri şi fals intelectual.

Petre Niculae, cunoscut ca Don Pepe, este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din București. Deține mai multe firme, printre care Pedro Company Constructexim, și a dezvoltat mai multe ansambluri rezidenţiale, în special în Sectorul 6 din Bucureşti. În trecut, Petre Niculae a fost acţionar şi în compania Oscar Downstream, trader de produse petroliere controlat de Alin Niculae, nepotul lui, mai notează jurnaliștii de la G4Media.

Contactat de jurnaliştii Context.ro, Magiunică a declarat că “Instanţa o să-şi spună cuvântul”.

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Matei Capotă

Avatar of Matei Capotă

Leave A Comment

Pe aceeași temă

Pe aceeași temă

Dă-ne un pont/ Send Us a Tip