Corupție și Crimă Organizată Globală: Politicieni italieni, în excursii sponsorizate de ruși în Crimeea, presa independentă din Kârgâzstan, sub amenințarea statului

05 feb., 2023

Politicieni de extremă-dreapta și oameni de afaceri italieni au acceptat excursii sponsorizate în Crimeea, organizate de un grup de influență rus, recunoscând efectiv ca legitimă ocuparea regiunii ucrainene de către Moscova. Presa independentă din Kârgâzstan se află sub presiunea statului. Noul episod: autoritățile cer jurnaliștilor de la Kloop să șteargă un articol, sub amenințarea închiderii publicației. În Elveția, Credit Suisse a împrumutat sute de milioane de dolari companiilor off-shore ale oligarhului rus Roman Abramovici, care au folosit acțiuni americane drept garanție. În februarie se împlinesc cinci ani de la uciderea jurnalistului slovac Ján Kuciak și a partenerei sale, iar verdictul în dosarul privind comandarea asasinării ar putea fi pronunțat în aprilie. Iar la Praga a fost arestat șeful uneia dintre ramurile mafiei rusofone, pe numele căruia SUA au emis un mandat internațional de arestare din cauza actelor extrem de violente pe care le-a comis în America. 

Context.ro a selectat cele mai importante investigații jurnalistice publicate în ultimele săptămâni de către centrele de jurnalism de investigație afiliate rețelei internaționale The Organized Crime and Reporting Project (OCCRP). Context.ro este partener al OCCRP în România, alături de Rise Project și Átlátszó Erdély.

Politicieni italieni în excursii sponsorizate de ruși pentru legitimarea anexării Crimeei

Politicieni de extremă-dreapta și oameni de afaceri italieni au acceptat excursii sponsorizate în Crimeea, organizate de un grup de influență rus, recunoscând efectiv ca legitimă ocuparea regiunii ucrainene de către Moscova, arată ultima investigație realizată de OCCRP și Irpi Media.

Un grup secret de lobby condus de la Moscova a ajutat la organizarea de călătorii în Crimeea pentru politicieni și investitori italieni care căutau oportunități de a face bani în teritoriul ocupat ilegal. Scurgerile de e-mailuri au dezvăluit că aceste călătorii au făcut parte dintr-o operațiune de influență de amploare, condusă de un parlamentar rus, care urmărea să legitimeze anexarea Crimeei de către Rusia și să promoveze politici pro-Kremlin în Europa. Politicienii italieni care au lucrat cu rețeaua de lobby au prezentat moțiuni în legislativele locale italiene prin care se cerea încetarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei.

  • Investigația, aici

Presa independentă din Kârgâzstan, sub amenințarea statului

Ultimul caz este cel al colegilor de la Kloop. Autoritățile din Kârgâzstan au ordonat publicației independente să șteargă un articol despre care susțin că ar conține informații false, în caz contrar riscând ca site-ul lor să fie blocat, notează OCCRP.

La 25 ianuarie, Kloop a publicat un articol care detalia o controversă între Agenția de Dezvoltare Comunitară și Investiții din Kârgâzstan (ARIS) și administrația prezidențială, cu privire la costurile de reconstrucție a instalațiilor publice distruse în timpul confruntărilor de anul trecut la granița cu Tadjikistanul.

Șeful serviciului de presă al președintelui a criticat ARIS pentru supraestimarea costurilor lucrărilor, iar agenția a emis o dezmințire – dar fără a menționa în mod explicit serviciul de presă al președintelui.

Atunci când Kloop a făcut legătura evidentă între criticile purtătorului de cuvânt și răspunsul ARIS, ARIS a depus o plângere oficială la Ministerul Culturii, care a amenințat că va bloca site-ul web al Kloop dacă nu va elimina conținutul incriminat, în conformitate cu o nouă lege împotriva informațiilor false, care a fost folosită recent pentru a închide Azattyk, serviciul kârgâz al RFE/RL din Kârgâzstan.

Kloop a declarat că nu va elimina articolul în cauză și că este pregătită să se apere în instanță în cazul în care site-ul său va fi blocat.

„Considerăm ilegale și nedrepte toate legile pe care autoritățile din Kârgâzstan le-au adoptat în ultimii ani și care sunt folosite pentru cenzură”, a scris Kloop într-un răspuns pe site-ul său. „Nu le vom respecta, pentru că acest lucru ar contrazice standardele de libertate de exprimare și drepturile omului”.

  • Toate detaliile, aici

Cercetat pentru spălare de bani în Moldova, cu offshore în Seychelles

Rise Moldova a găsit urmele unui om de afaceri moldovean cercetat pentru spălare de bani şi evaziune fiscală în  Pandora Papers.  Artiom Vasiliev a fost asociat cu fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, și cu fostul director al Autorității Aeronautice Civile din Moldova, Mircea Maleca. Acuzat de procurori că face parte dintr-un grup de firme şi oameni de afaceri care  au fraudat bugetul public cu 29 de milioane de lei (1,4 milioane de euro), Vasiliev a apelat la furnizori de servicii offshore.

  • Investigația, aici

Milioanele împrumutate de Credit Suisse companiilor off-shore deținute de Abramovici

Credit Suisse a împrumutat sute de milioane de dolari companiilor off-shore ale oligarhului rus Roman Abramovici, care au folosit acțiuni americane drept garanție, dezvăluie două noi scurgeri de informații. Firmele deținute în secret și-au împrumutat reciproc sume masive care au fost returnate sau anulate în mod misterios, în ceea ce experții au spus că ar putea fi o schemă de a ascunde originea fondurilor, se arată într-o nouă investigație OCCRP.

Documente divulgate de Credit Suisse și de furnizorul cipriot de servicii MeritServus arată că oligarhul rus Roman Abramovici deținea peste două miliarde de dolari în active sau numerar la Credit Suisse, UBS și Barclays. Proprietatea lui Abramovici asupra mai multor companii offshore a fost ascunsă printr-o structură corporativă complexă care implică un trust opac și o companie intermediară deținută de MeritServus. De asemenea, societățile offshore dețineau acțiuni americane de top, pe care le-au folosit ca garanție pentru împrumuturi mari de la Credit Suisse și s-au angajat într-un model de împrumuturi misterioase între ele, despre care experții au spus că ar putea ridica suspiciuni pentru o posibilă spălare de bani.

  • Întreaga investigație, aici

Brokeri de arme, în afara listelor de sancțiuni

O investigație Bird.bg arată cum oamenii care înarmează soldații ruși scapă de sancțiunile internaționale. Alexander Volfovich, un broker de arme din Cipru, a fost recent plasat pe lista de sancțiuni a SUA pentru că face parte dintr-o rețea vastă care aprovizionează armata lui Putin. O serie de companii controlate de Volfovich, printre care și U-Stone Limited EOOD, cu sediul în Bulgaria, au fost de asemenea incluse pe aceeași listă.

Însă altă firmă, cu nume asemănător, înființată de Volfovich în toamna anului trecut, poate să-și continue activitatea: nu apare pe lista companiilor sancționate. 

  • Mai multe detalii, aici

Apartamentul de 20 de milioane de dolari din Londra

Până anul trecut, Rovnag Abdullayev a condus compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, SOCAR, unde avea un salariu oficial modest. Cu toate acestea, fiul său, Rashad, a cumpărat o proprietate ultra-scumpă în Grosvenor Square din Londra la vârsta de 25 de ani.

Rashad Abdullayev deține apartamentul luxos din Londra prin intermediul unei companii înregistrate în Guernsey. El a fost dezvăluit ca beneficiar real al acesteia datorită unei legi din Marea Britanie, adoptată anul trecut, care obligă astfel de entități să își dezvăluie proprietarii reali finali. Sursa banilor folosiți pentru a cumpăra apartamentul este neclară. SOCAR, firma de stat pe care tatăl lui Abdullayev a condus-o timp de 17 ani, a fost criticată pe scară largă pentru corupție și tranzacții financiare secrete.

Despre banii cash plimbați cu sacoșa prin București, proveniți de la filiala Socar din România și ajunși la fratele celui care o conducea, a scris Rise Project în 2016.

O altă investigație referitoare la regimul de la Baku – Laundromatul Azer – a fost publicată de Rise Project în 2017, care arăta cum conturile unor politicieni europeni au fost alimentate cu fonduri secrete de milioane de euro timp de doi ani, banii venind, în principal, din Azerbaidjan. În timp ce încasau banii, politicienii europeni supravegheau, ca observatori, alegerile în care președintele Ilham Aliyev câștiga un nou mandat, declarându-le corecte în pofida criticilor opoziției și ale organismelor internaționale, sau promovau țara de la Marea Caspică ca un “teritoriu al toleranței”.

  • Citește toate detaliile despre apartamentul de 20 de milioane de euro din Londra aici

Cinci ani de la uciderea lui Ján Kuciak

În februarie se împlinesc cinci ani de la uciderea jurnalistului slovac Ján Kuciak și a partenerei sale. Audierile în instanță în dosarul privind comandarea asasinării lui Ján Kuciak și pregătirea asasinării unor procurori au continuat și în 2023, iar verdictul ar putea fi pronunțat în luna aprilie. Investigace.cz oferă o privire de ansamblu asupra a ceea ce s-a întâmplat până acum în acest caz. 

Afacerile de familie din grădina dictatorului Lukașenko

Compania de stat din Belarus care deține monopolul pentru comerțul de camioane în Rusia vinde utilajele prin intermediul unor societăți private ce aparțin soțiilor managerilor săi, care au legături cu Anna Lukașenka (Lukașenko). Anna este soția unuia dintre fiii lui Alexander Lukașenko.

În cea mai recentă investigație, Centrul de Investigații din Belarus (BIC) dezvăluie cum membrii familiei lui Lukașenko își invită adesea în vacanțe luxoase partenerii de business și alți oameni de afaceri și diplomați aflați în strânsă legătură cu regimul, care nu corespund cu veniturile lor oficiale.

Anna Lukașenka nu se află pe listele de sancțiuni, iar jurnaliștii BIC spun că această investigație face parte din eforturile de a-i schimba statutul nurorii lui Alexander Lukașenko.

  • Puteți citi investigația aici.

Companii bulgare, acuzate de deturnare de fonduri în Republica Moldova

Două companii bulgare și Banca de Credit Bulgaro-Americană sunt implicate într-un scandal ce privește deturnarea a peste 40 de milioane de euro în furnizarea de formulare biometrice pentru pașapoarte necesare Agenției Servicii Publice a Republicii Moldova. 

În spatele companiilor s-ar afla cetățeni moldoveni, apropiați ai foștilor deputați din partidul oligarhului-fugar Vladimir Plahotniuc.

  • Subiectul pe larg în materialul colegilor de la Bivol, aici.

Șef al mafiei ruse, arestat la Praga

Șeful uneia dintre ramurile mafiei rusofone, pe numele căruia SUA au emis un mandat internațional de arestare din cauza actelor extrem de violente pe care le-a comis în America, a fost arestat la Praga. Împreună cu organizația sa a terorizat o mare parte din enclava azeră din Rusia și Ucraina. El se află și în spatele unor cazuri de crimă și răpiri. 

  • Amănuntele, în materialul colegilor de la Investigace.cz, aici

Bani ai Emiratelor Arabe Unite furați din Seychelles duc în Bulgaria

În 2002, Emiratele Arabe Unite au donat 50 de milioane de dolari Republicii Seychelles, bani care au fost furați. 19 ani mai târziu, în cadrul unei anchete privind acest furt record, mai multe persoane au fost reținute. În timpul perchezițiilor, au fost găsite un număr mare de arme de foc grele și ușoare deținute ilegal, un număr mare de muniție pentru acestea, precum și grenade.

Investigația Comisiei anticorupție din Seychelles pentru furtul și spălarea ulterioară a 50 de milioane de dolari, precum și pentru posesie ilegală de arme și terorism a condus la Bulgaria.

În acest dosar exploziv există o pistă care duce către Bulgaria, în cercurile de crimă organizată și la partidul care a condus țara în ultimii 12 ani, după cum au descoperit jurnaliștii de la BIRD și ICIJ.

  • Toate detaliile în materialul publicat de BIRD, aici

Afacerile murdare ale oligarhului slovac Jozef Brhel

Oligarhul Jozef Brhel din Slovacia este pus sub acuzare în prezent de corupție și spălare de bani din contractele de stat de la Administrația Financiară. Numele lui Brhel a fost menționat timp de mulți ani în legătură cu afacerile din sectorul energetic. Firmele sale au câștigat zeci de milioane de euro prin contracte de stat și subvenții. În colaborare cu jurnalista finlandeză Katriina Lundelin de la revista Seura, colegii de la ICJK au reușit să afle că firmele asociate cu Brhel au obținut milioane de euro și datorită unui împrumut garantat de stat pentru investiții într-un parc eolian din Finlanda. În plus, cei de la ICJK au mai descoperit faptul că familia Brhel și-a anulat recent fondul de investiții care i-a ajutat să acopere majoritatea activităților lor din Republica Cehă, și l-a transformat într-o societate pe acțiuni obișnuită. 

  • Subiectul pe larg din materialul colegilor de la ICJK poate fi citit aici

foto deschidere: James O’Brien/ OCCRP

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema