Corupție și Crimă Organizată Globală: Cum au evitat companii și oameni de afaceri sancțiunile impuse după invazia rusă în Ucraina
Companii sau oameni de afaceri aflați pe lista sancțiunilor impuse de Occident celor care au avut legături cu Federația Rusă sau Belarus reușesc să le evite, cu ajutorul altor state sau prin diverse mecanisme financiare. Una dintre cele mai mari companii de la Minsk își vinde produsele sub steagul Uzbekistanului, iar restructurarea unei companii care aparține de Roman Abramovich a blocat confiscarea unei colecții de artă, estimate la 1 miliard de dolari. Sunt doar câteva din cazurile investigate de centrele afiliate Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Inteligența Artificială poate fi folosită pentru escrocherii online, în timp ce o scurgere de date de la o companie elvețiană scoate la lumină că Finaport a colaborat cu persoane acuzate de corupție. În Malawi, instituțiile de control au eșuat să investigheze o fraudă cu achiziții din perioada COVID-19 de 2 milioane de dolari, iar lideri ai grupărilor teroriste din Nigeria participă la întâlniri cu reprezentanții Guvernului.
Testând limitele inteligenței artificiale: Cât de bune sunt răspunsurile?
Nu poți prepara metamfetamină după instrucțiunile inteligenței artificiale, dar aceasta poate formula un e-mail de tip escrocherie. Testele făcute de jurnaliștii de la Investigace.cz asupra modelelor de inteligență artificială disponibile au arătat că, în general, acestea nu reușesc să genereze instrucțiuni tehnice detaliate pentru activități ilegale. Cu toate acestea, ele se descurcă bine în cazul ingineriei sociale, cum ar fi phishing-ul sau conținutul propagandistic. În cel de-al doilea episod al seriei “Testarea limitelor inteligenței artificiale”, Investigace analizează răspunsuri specifice care ar putea facilita activitățile umane criminale sau dăunătoare.
- Articolul integral, aici
Cum este ajutat Belarusul de Uzbekistan să ocolească interdicțiile și să vândă îngrășăminte ale unei companii sancționate în UE
Peste 7,8 mii de tone de uree în valoare de 3,7 milioane de euro au fost importate din Belarus în șase luni ale acestui an. În decembrie 2021, una dintre cele mai mari întreprinderi din Belarus, care produce fertilizatori, a fost inclusă pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene. În același timp, exportul de uree din Belarus către UE a început să scadă, iar livrările din Uzbekistan au început să crească.
Jurnaliștii de la Belarusian Investigative Center au intrat în posesia unor documente care arată modul în care „Hrodna Azot” ocolește sancțiunile, prezentând produsul său ca fiind de origine uzbecă. BIC a aflat care este traseul pe care îl parcurg îngrășămintele belaruse și cum le este ascunsă originea.
- Toate detaliile aici
Colecția de artă de 1 miliard de dolari a oligarhului rus Abramovici nu a fost confiscată sau blocată, în ciuda sancțiunilor
Abramovici și fosta sa soție, Dasha Zhukova, au adunat o colecție de sute de piese de artă modernă de prestigiu, evaluată la 963 de milioane de dolari în 2018, arată o investigație OCCRP.
După avertizările că o invazie rusă în Ucraina ar putea aduce pachete de sancțiuni, trustul care deține operele de artă a fost restructurat astfel încât Zhukova să aibă dreptul la 51% din activele sale, iar Abramovici la 49%.
Experții spun că aceasta a fost probabil o tactică pentru a proteja colecția de a fi blocată sau confiscată în cazul în care Abramovici ar fi fost sancționat.
Experții spun că este una dintre cele mai impresionante colecții private de artă din lume. Alcătuită din peste 300 de piese, inclusiv lucrări de Picasso, Monet și Degas, a fost evaluată în 2018 la aproape 1 miliard de dolari.
- Toate detaliile, aici
Copii danezi abuzați în Cehia? Poliția a închis cazul, Protecția Copilului nu este de acord cu decizia
Credința în Dumnezeu, o educație strictă și un control constant asupra vieții tuturor membrilor comunității: aceasta este mișcarea religioasă daneză Faderhuset (Casa Tatălui), care este activă în Republica Cehă de aproape șapte ani. Un grup de credincioși a fugit din țara lor natală din cauza suspiciunilor autorităților locale că abuzează copii. Cei mai tineri membri ai Faderhuset urmau să fie duși în Republica Cehă fără părinții lor. Cazul a fost analizat de Biroul național pentru protecția internațională a copiilor, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la tinerii membri ai comunității, potrivit Investigace.cz. Cu toate acestea, poliția și Departamentul de protecție socială și juridică a copiilor nu au constatat nicio abatere.
- Citiți materialul aici
O firmă elvețiană gestionează activele unor clienți acuzați de fraudă și corupție
O scurgere de date de la Finaport, o companie care gestionează active, cu sediul în Zurich, arată că firma a furnizat servicii unor clienți care erau implicați în scandaluri judiciare la acea vreme. Persoane politice, ruși acuzați de deturnare de fonduri de la o bancă pe care o dețineau și un om de afaceri acuzat de fraudă în domeniul asigurărilor au fost clienții firmei.
Finaport a lucrat, de asemenea, cu o femeie de afaceri care era iubita șefului unei firme rusești de stat care a finanțat războiul împotriva Ucrainei.
- Investigația completă aici
Fraudă de 2 milioane de dolari cu achiziții COVID-19 în Malawi
Autoritățile din Malawi au înregistrat un eșec major în ceea ce privește o fraudă de aproape 2 milioane de dolari (2,6 miliarde de kwacha), care datează din perioada pandemiei de COVID-19. Suma reiese dintr-un raport de audit ce a vizat modul în care instituțiile statului african au gestionat fondurile alocate pentru răspunsul guvernului împotriva COVID-19. De exemplu, potrivit acelui raport, 660.000 de dolari au dispărut în urma unor achiziții ilegale.
- Investigația completă, aici
Lideri ai grupărilor teroriste din Nigeria, întâlniri cu reprezentanți ai Guvernului
Cel puțin șapte lideri ai unor grupări teroriste, responsabile pentru răpirea și uciderea a mii de cetățeni din Nigeria, au participat la întâlniri secrete cu reprezentanți ai guvernului nigerian, transmite Premium Times. Informațiile au apărut prima dată în spațiul public după ce guvernatorul unui stat nigerian a acuzat guvernul că negociază cu teroriștii care operează în statul pe care îl conduce fără ca el să știe. Unul dintre liderii de grupări criminale surprinși la o astfel de întâlnire apare și într-un documentar BBC, în care susține că el „nu răpește, ci omoară oameni”.
- Detalii, aici
Cum au ajuns doi frați argentinieni milionari, după afaceri în Venezuela
Patronii Panamerica SA au exportat mâncare la prețuri uriașe către companii deținute de statul venezuelean și au profitat de acordul bilateral semnat între Argentina și Venezuela în anul 2014. Până în 2016, veniturile companiei ajungeau la 65 de milioane de dolari pe ani. De atunci, și-au cumpărat apartamente, case de lux și yachturi de 23 de milioane de dolari și au investit în companii din Panama, Uruguay sau Statele Unite ale Americii. Averea lor a fost construită, însă, pe spatele cetățenilor venezueleni, care se confruntau cu o secetă alimentară în magazine. Vorbim de frații Ruiz Juarez.
- Cazul lor, investigat de Transparencia Venezuela și Centrul Latino-American pentru Investigații de Presă, cu susținerea OCCRP, poate fi citit aici.
Războiul vagoanelor: Cum se luptă Ucraina și Rusia pe sute de vagoane de marfă
Sute de vagoane rusești și din Belarus au rămas blocate în Europa, lângă granița cu Ucraina. Țin liniile de transport ocupate și încetinesc aprovizionarea Ucrainei cu armament.
Cum au reacționat trei țări membre NATO, Polonia, Ungaria și Slovacia, pe teritoriul cărora au rămas vagoanele, citiți aici
Foto deschidere: James O’Brien/OCCRP
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema