Comisia Europeană investighează TikTok în legatură cu alegerile prezidențiale din România

17 dec., 2024

Comisia Europeană a demarat o investigație oficială ce vizează TikTok pentru presupusa încălcare a regulamentului european care obligă platforma să evalueze și să diminueze riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor. Instituția precizează într-un comunicat de presă că ancheta se concentrează în special pe alegerile prezidențiale din România, anulate în final de Curtea Constituțională.

Comisia va investiga dacă sistemul de recomandări al TikTok a fost manipulat de conturi de boți. Totodată, instituția va revizui politicile platformei privind publicitatea politică, având în vedere că CE a primit sesizări potrivit cărora nu există un control suficient al plăților pentru publicitatea cu conținut politic pe TikTok. 

Decizia de a începe o anchetă se întemeiază pe informațiile prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării și desecretizate ulterior de președintele țării, precum și pe informații și rapoarte furnizate de alte entități.

Context.ro a analizat un milion de comentarii și 95 de mii de postări de pe TikTok pentru a determina nivelul de coordonare între conturile și postacii care au amplificat imaginea lui Cătălin Georgescu. Autopsia operațiunii de care a beneficiat Georgescu arată că a fost cu mult mai sofisticată decât activitățile celorlalte rețele care susțin extremiștii din România. Detalii aici.

Rapoartele serviciilor de informații cu privire la campania de social media pro-Georgescu arată că operațiunea de manipulare a influenței ar fi implicat aproximativ 25.000 de conturi TikTok care și-au intensificat activitatea cu două săptămâni înainte de alegeri și sugerează legături cu Rusia.

Cu 10 zile înainte de ziua alegerilor, jurnaliștii  Info Sud-Est și G4Media semnalau creșterea semnificativă în sondaje a lui Călin Georgescu după o strategie de promovare masivă pe Tik Tok.

“E vorba de (i) o rețea coordonată de conturi de promovare directă, plus (ii) un grup de influenceri care promovează indirect politicianul, fără a marca în vreun fel publicitatea plătită”, a explicat Expert Forum.

Context.ro a identificat 194 de conturi care conțin în username sau în denumirea contului expresia “calin georgescu”, printr-o căutare simplă, manuală, pe TikTok. Acestea distribuie pe platformă propagandă pentru candidat. 

TikTok a refuzat constant să ofere Context.ro o poziție oficială, a răspuns la întrebări cu alte întrebări și a insistat să le furnizăm analizele și investigațiile noastre, într-un lung șir de e-mailuri. Detalii aici.

„Este inexact și înșelător să se sugereze că Georgescu a fost unic în capacitatea sa de a atinge publicul pe platforma noastră”, a afirmat un reprezentant al platformei în conversația purtată prin e-mail cu jurnaliștii Context.ro.

O investigație transfrontalieră la care Context.ro a participat, publicată în vara lui 2024, a arătat că feed-urile TikTok din țările din Europa Centrală și de Est sunt pline de teorii ale conspirației și de mesaje care induc frica, asemănătoare cu tacticile de dezinformare rusești – în beneficiul extremei drepte.

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema