Rețeaua Minciunilor. Cum a folosit extrema dreaptă TikTok pentru a răspândi dezinformări și conspirații
Ilustrație: Josef Slerka
Feed-urile TikTok din țările din Europa Centrală și de Est, precum Republica Cehă, Slovacia, Estonia, România sau Polonia s-au umplut de teorii ale conspirației și de mesaje care induc frica, asemănătoare cu tacticile de dezinformare rusești – în beneficiul extremei drepte.
Principalele concluzii ale investigației Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood):
- Germania este vulnerabilă la mesajele distribuite de extremiști pe TikTok, care au câștigat o influență majoră în rândul tinerilor alegători. Investigația a demonstrat că se poate cumpăra cu ușurință viralitatea pe rețelele sociale.
- În România, reporterii au arătat că rețeaua de socializare a fost o platformă-cheie pentru figurile politice emergente de extremă dreapta.
- În mod similar, în Polonia, campionii TikTok ai alegerilor pentru Parlamentul European au fost cei de extremă dreapta, care se îndreaptă acum spre Bruxelles.
- În Slovacia, TikTok a servit drept teren fertil pentru conspirațiile privind tentativa de asasinat asupra prim-ministrului Robert Fico.
- În Republica Cehă, reporterii au descoperit că algoritmul platformei împinge utilizatorii într-o bulă de dezinformare.
- Estonienii au fost expuși unor mesaje care induc frica legată de război prin intermediul TikTok.
- În Ungaria, narațiunile rusești ajung pe TikTok prin intermediul mass-mediei publice.
Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) este o investigație la care au participat 10 instituții media independente din UE. Scopul cercetării a fost de a analiza modul în care conținutul nociv este răspândit pe TikTok și cine sunt principalii actori. Aceasta face parte dintr-un efort susținut de a urmări conținutul toxic de pe rețelele sociale, după ce anul trecut am investigat modul în care dezinformarea este răspândită pe Facebook și Telegram.
Parteneri media: Investigace.cz (Republica Cehă), FRONTSTORY.PL (Polonia), ICJK (Slovacia), Context.ro (România), Átlátszó (Ungaria), Delfi Estonia, DebunkEU.org (Lituania), Westdeutscher Rundfunk (WDR, Germania), Oštro (Slovenia), Oštro (Croația), BIRD.BG (Bulgaria)
TikTok-ul german, terenul de joacă al extremiștilor de dreapta
O investigație recentă a arătat că este ușor să cumperi popularitate pe platforma care se mândrește cu 23 de milioane de utilizatori în Germania. Jurnaliștii și-au creat un cont pe platformă și au participat la transmisiuni live populare pentru a testa sistemul. Destul de repede, li s-a oferit o mie de urmăritori pentru a-și îmbunătăți contul și a activa funcția de transmisiune în direct. Cu toate acestea, există îndoieli cu privire la autenticitatea acestor urmăritori, deoarece ar putea fi boți.
Deși TikTok susține că a implementat protocoale de siguranță, analiștii au criticat platforma pentru că permite conturilor false să manipuleze implicarea utilizatorilor și viralizarea conținutului. În Germania, partidul de dreapta AfD pare să profite de acest lucru. AfD are o poziție pro-rusă puternică, iar politicienii săi au fost susținuți de președintele rus Vladimir Putin. Conținutul creat de partid a avut performanțe excepționale pe TikTok, în special în lunile premergătoare alegerilor europene. Conținutul AfD a avut semnificativ mai multe vizualizări și interacțiuni decât cel al altor partide concurente, după cum arată analiza noastră. Un grup demografic cheie pentru AfD pe TikTok este reprezentat de adolescenți, care sunt acum eligibili pentru a vota la alegerile europene din Germania.

protest AfD, sursa: TikTok
Acest lucru este relevant, deoarece indică faptul că prezența AfD pe TikTok are potențialul de a influența tinerii alegători. Partidul investește resurse considerabile în conturile sale de social media și își adaptează discursurile parlamentare pentru un impact maxim pe platformă.
Conform unui expert, AfD își gestionează conturile de social media cu resurse considerabile și chiar deputații își optimizează discursurile pentru a le prezenta în videoclipuri scurte pe TikTok și pentru o distribuire la scară largă.
Dezinformarea este, de asemenea, răspândită de „rețelele” organizației de tineret a partidului, Junge Alternative (JA), pe care Oficiul Federal German pentru Protecția Constituției o clasifică a fi „cu siguranță de extremă dreaptă”, și de alți actori de extremă dreapta din partid.
Unul dintre consultanții pe social media ai AfD a fost citat în presa germană afirmând că TikTok este „o fereastră” către „creierul” tinerilor.

protest AfD, sursa: TikTok
Alte partide, precum Bündnis Sarah Wagenknecht (BSW), relativ nou, au contestat dominația AfD pe TikTok. Analiza noastră privind followerii arată că, deși nu toți urmăritorii AfD susțin BSW, o parte semnificativă din followerii BSW sunt și susținători AfD pe TikTok.
Ambele partide au înregistrat rezultate relativ bune la recentele alegeri europene, AfD obținând 15,9% din voturile naționale, iar BSW 6,2%. Tendința a fost și mai vizibilă în estul Germaniei, unde AfD a obținut aproape 30% din voturi. Criticii susțin că popularitatea AfD pe platforme precum TikTok a contribuit la acceptarea unor poziții politice favorabile Rusiei și împotriva sprijinului pentru Ucraina.
TikTok a răspuns întrebărilor privind activitatea AfD pe platformă, afirmând că a detectat și a eliminat anumite rețele care amplificau în mod artificial narațiunile favorabile AfD pentru a influența discursul politic din Germania.
TikTok a răspuns, de asemenea, că nu permite „utilizarea automatizării pentru a înregistra sau a opera conturi în masă” sau distribuirea de conținut comercial în cantități mari.
Propagandă pro-rusă pe TikTok-ul ceh
Olga este un influencer tânăr și carismatic, care își captivează publicul vorbitor de cehă cu viața sa de zi cu zi din Moscova și cu interviuri improvizate în stradă. Conținutul ei, care include mașini de lux și recenzii ale librăriilor, sugerează subtil că sancțiunile internaționale au un impact redus asupra vieții rușilor, stârnind curiozitatea cu privire la rezistența poporului.

Olga spune că a locuit în Republica Cehă timp de 12 ani înainte de a se întoarce în Rusia din cauza birocrației, a calității slabe a serviciilor și a sentimentului tot mai mare de lipsă de libertate în Europa. Olga deține contul TikTok „Z Ruska s láskou” / „Din Rusia cu dragoste”, care conține videoclipuri în limba cehă și reacționează la evenimentele actuale din Republica Cehă. De exemplu, după comentariile prim-ministrului ceh Petr Fiala, Olga a postat un răspuns video în care a comparat prețurile din Germania, Republica Cehă și Rusia pentru a demonstra că prețurile sunt cele mai mici în Rusia.
Contul „Z Ruska s láskou” are peste 10.000 de urmăritori și o bază diversă de fani. Investigace.cz a analizat 385 de urmăritori selectați aleatoriu ca eșantion și a constatat că aceștia urmăresc, de asemenea, o serie de conturi populare care se suprapun.
Printre acestea se numără cele ale unor politicieni cehi și slovaci precum liderul extremei drepte Tomio Okamura și politicianul din opoziție și fostul ministru al Finanțelor Alena Schillerová, o bandă de motocicliști pro-Putin numită „Brat za brata” („frate pentru frate”) și un cont anonim numit „pepekárna”, care distribuie conținut extremist criticând guvernul ceh și Ucraina și sprijinind în același timp partidele politice marginale.
Algoritmul TikTok este un instrument puternic care măsoară rapid preferințele utilizatorilor și promovează conținutul cu potențial viral. În acest fel, în Republica Cehă și în Europa a permis activismului politic, extremismului ideologic, discursului instigator la ură și propagandei să prospere pe platformă. Înțelegerea acestui fenomen este o misiune complexă, deoarece accesul cercetătorilor la datele TikTok este limitat, ceea ce impune folosirea unei combinații de date API, web scraping și colectarea manuală a datelor pentru investigații.
Noii europarlamentari români răspândesc dezinformări, conspirații, propagandă rusească și incită la ură
Claudiu Târziu, unul dintre noii membri români ai Parlamentului European, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la presupusul pas al Comisiei Europene către instituirea unui „superstat federal,” într-un video pe TikTok. El este afiliat Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), un partid de extremă dreapta.
În alegerile din acest an, AUR a obținut șase locuri în PE, în timp ce un alt partid de extremă dreapta, SOS RO, a obținut două locuri.
Claudiu Târziu, unul dintre liderii partidului AUR, este asociat cu o rețea de conturi care răspândește dezinformări, conspirații și propagandă rusească pe TikTok, incitând la ură.

Analiza asupra videoclipului publicat de Târziu pe TiTok, sursa: captură software Context.ro
Context.ro a analizat conținutul postat pe TikTok de șapte europarlamentari AUR și SOS și a constatat că între 20 și 42% din videoclipurile acestora conțineau mesaje toxice.
Context.ro, cu ajutorul a doi programatori IT, a analizat conținutul video de pe TikTok.
Procesul de analiză a videoclipurilor presupunea anterior numeroase etape manuale, cum ar fi transcrierea și revizuirea conținutului pentru a identifica dezinformarea, manipularea și limbajul agresiv. Însă, Context.ro a dezvoltat un software care automatizează acest proces, pe baza modelului creat de jurnaliștii și experții implicați în investigația internațională Rețeaua Minciunilor.
Acest software ne permite să analizăm un număr mult mai mare de videoclipuri într-un interval de timp mai scurt. Lucrăm în permanență la îmbunătățirea acestui instrument.
Context.ro a utilizat acest software pentru a examina videoclipurile postate pe platforma TikTok de 36 de politicieni care au candidat pentru Parlamentul European. Din cele peste 5.800 de videoclipuri, s-a constatat că 2.000 conțineau exagerări, mesaje alarmiste, informații scoase din context sau informații pur și simplu false.
Cei mai vocali politicieni români care ventilează dezinformări sunt candidații din partea partidelor extremiste AUR și SOS. Am ales să analizăm îndeaproape videourile distribuie pe TikTok de reprezentanții celor două formațiuni, aleși să reprezinte România în Parlamentul European, pentru a stabili ce tip de conținut publică pe această platformă.
De exemplu, peste 41% din conținutul TikTok al lui Claudiu Târziu a fost marcat de software ca dezinformare. Videoclipurile sale includ exagerări, teorii ale conspirației, propagarea fricii, mesaje xenofobe sau homofobe, manipulare și informații false despre politicile UE.
Extrema dreaptă poloneză a câștigat pe TikTok
Alianța poloneză de extremă dreapta Konfederacja a obținut șase locuri în Parlamentul European la alegerile din iunie 2024, marcând al treilea cel mai bun rezultat al unui partid din Polonia. Acesta a fost un succes semnificativ în comparație cu alegerile PE din 2019, când niciun partid sau politician de extremă dreapta nu a fost ales. O mare parte a succesului Konfederacja este atribuită activității sale pe rețelele sociale, în special TikTok, unde a obținut un sprijin substanțial din partea tinerilor.
Cel mai popular politician de pe TikTok-ul polonez este Sławomir Mentzen, liderul Konfederacja, în vârstă de 37 de ani, care are peste 850.000 de urmăritori. Pagina oficială de TikTok a Konfederacja are, la rândul său, 329.000 de urmăritori. Dintre cei șase membri ai Parlamentului European nou aleși din Konfederacja, doi sunt, de asemenea, extrem de populari pe TikTok.
Interesant este faptul că, în ciuda popularității Konfederacja pe TikTok, toți candidații nou aleși și-au lansat conturile TikTok abia la sfârșitul anului 2022 sau în prima lună a anului 2023. Ei au postat activ în timpul alegerilor parlamentare, locale și europene din Polonia, dar după cursa electorală, unii politicieni, precum Anna Bryłka și Stanisław Tyszka, au devenit tăcuți.
Un alt deputat european, Grzegorz Braun, cunoscut pentru campaniile și provocările sale anti-ucrainene din parlamentul polonez, și-a deschis contul TikTok la începutul anului 2023 și are acum peste 100.000 de urmăritori care, ca și în cazul lui Ewa Zajączkowska, corespunde numărului de voturi pe care le-au primit în alegeri.

Konfederacja pare să aibă o bază activă de fani pe TikTok. De exemplu, conturile „kamracki” și „jacekrogielski” publică multe extrase video din discursurile politicienilor Konfederacja în Parlament și invitații la proteste. Interesant este că, potrivit datelor pe care le-am obținut de la Tiktok, acestea sunt gestionate în limba poloneză, dar sunt înregistrate în Germania. (Din cele aproximativ 200 de conturi pe care le-am cercetat, șase erau înregistrate în străinătate, conform datelor TikTok. Acestea erau în mare parte conturi anonime cu un număr semnificativ de urmăritori).
Unul dintre cele mai influente conturi care promovează agende de extremă dreapta pe TikTok-ul polonez îi aparține lui Stefan Tompson (peste 100.000 de urmăritori), fondator al popularelor conturi Visegrad 24 pe social media și proprietar al unei companii de PR care operează în Polonia. Visegrad 24 a devenit un cont de dreapta influent pe X, unde postează conținut pozitiv despre Viktor Orbán sau Donald Trump.
Contul ar fi fost prima pagină de social media care a publicat videoclipul cu prim-ministrul finlandez Sanna Marin dansând cu prietenii la o petrecere acasă în august 2022. Acel video a creat un scandal politic pentru premierul finlandez. Cu toate acestea, Tompson a negat că videoclipul a apărut pentru prima dată pe Visegrad 24.
Reacțiile la tentativa de asasinare a lui Fico pe TikTok-ul slovac
După tentativa de asasinat a prim-ministrului Robert Fico, în Slovacia au început să circule dezinformări și teorii nefondate cu privire la atacator. Un exemplu este un videoclip TikTok în care fostul judecător și candidat la președinție Štefan Harabin (legat de politicianul naționalist SNS, deputatul Roman Michelka) a răspândit teoria conspirației conform căreia asasinatul a fost comandat de cineva – nominalizând-o pe Zuzana Čaputová, fostul președinte, „arhitectul ideologic al asasinatului”.
Clipul video de pe TikTok a adunat 60.000 de vizualizări, însă este important de reținut că TikTok nu are o răspândire la fel de mare în Slovacia ca Facebook, unde circulă și conținut politic. În Slovacia, utilizatorii TikTok caută în principal conținut de divertisment și stil de viață. În ciuda acestui fapt, conținutul TikTok referitor la tentativa de asasinare a prim-ministrului Robert Fico a avut peste 300.000 vizualizări.

Cel mai vizionat videoclip despre asasinarea lui Robert Fico este cel al lui Peter Pellegrini la întoarcerea de la vizita la spital făcută premierului. Sursa: TikTok
Centrul de Investigații Jan Kuciak (ICJK) a analizat conținutul răspândit pe TikTok în perioada 15 mai – 3 iunie 2024 și a constatat că cele mai vizualizate postări au aparținut politicienilor sau partidelor politice din cadrul coaliției de guvernare populist-naționaliste. Printre aceștia se numără, inclusiv președintele Petr Pellegrini, partidul Smer și ministrul de interne Matúš Šutaj Estok. În plus, conturi mai puțin cunoscute de pe TikTok au ajuns, de asemenea, la o audiență relativ mare, răspândind opinii nefondate sau conspirații evidente cu privire la originea asasinatului. De exemplu, pe TikTok a circulat o fotografie care susținea că atacatorul se afla la un protest alături de președintele organizației Progressive Slovakia, Michal Šimečka, și de alte persoane care purtau steaguri LGBTQ și ale Uniunii Europene. Această fotografie a fost însoțită de textul „Cintula și prietenii săi. Šimečka și teroristul”.
Narațiunile rusești ajung pe TikTok prin intermediul presei de stat maghiare
O particularitate a TikTok-ului maghiar este faptul că dezinformările rusești nu sunt diseminate de surse marginale, ci de surse media principale. În acest sens, social media își reflectă omologul său mai tradițional: sursele media afiliate guvernului Orbán au amplificat în mod deliberat timp de ani de zile narațiunile propagandei ruse. În ultimii ani, au apărut mai multe conturi TikTok cu origine dubioasă care postează videoclipuri extrase din programele de știri care transmit narațiuni rusești. Astfel, un videoclip tipic de dezinformare rusească de pe TikTok maghiar nu este nimic mai mult decât un clip video dintr-un program de știri de televiziune.
De exemplu, mai mult de 125.000 de persoane urmăresc un canal numit „M1-Híradó”. Deși canalul este numit după programul de știri de stat, nu este afiliat oficial acestuia. Totuși, acesta publică extrase din programul de știri, incluzând adesea relatări pro-rusești.
Aproape 50.000 de persoane urmăresc un cont similar numit „VILÁGHÍRADÓ ROLI OLDALA”, care publică extrase din programe de știri și programe politice de televiziune și care, datorită naturii mijloacelor de informare în masă proguvernamentale, conține adesea știri despre evenimente străine cu o orientare în favoarea Kremlinului.
De remarcat este faptul că unele canale asociate oficial cu personalități media publică, de asemenea, conținut similar: un astfel de exemplu este contul lui Dániel Ferkó, un reporter al postului pro-guvernamental Hír TV. Contul său publică, de asemenea, secvențe din programe de știri, printre care se numără evenimente importante, cum ar fi un raport care susține că atacurile teroriste din 22 martie de la Moscova au fost de fapt organizate de serviciile speciale ucrainene.
O acoperire similară este generată de conturile „experților în politici de securitate” preferați ai mass-mediei publice maghiare (Georg Spöttle, Robert Castel), care promovează în mod regulat scenariul rusesc sau distribuie extrase din emisiunile lor. Un jucător important în acest sens este Ultrahang.tv, care este apropiat de Congregația Credinței, o biserică evanghelică cu legături strânse cu guvernul.
În schimb, canalele afiliate extremei dreapta tradiționale nu reușesc să atingă audiențe mari pe TikTok în Ungaria. Platforma este utilizată în mod inconsecvent de către personalități și mișcări politice – de exemplu, doar unul dintre candidații principali ai celor mai de succes trei partide la recentele alegeri europarlamentare are un canal TikTok. Deși extrema dreaptă maghiară are o lungă istorie online (în anii 2000 și 2010, extrema dreaptă a fost în mare parte un fenomen bazat pe internet), tradiționala subcultură „radicală națională” este din ce în ce mai puțin relevantă în mediul actual al rețelelor sociale.
Deși unele dintre cele mai cunoscute organizații și lideri de extremă-dreapta sunt prezenți pe TikTok, videoclipurile lor au rareori mai mult de câteva mii de vizualizări. Conținutul lor este postat în mod neregulat, videoclipurile lor sunt adesea lungi și nu reușesc mereu să urmeze tendințele actuale.
Singura excepție este László Toroczkai, liderul partidului de extremă dreapta Mi Hazánk, care a obținut 6,71 % din voturi la ultimele alegeri europarlamentare. Videoclipurile lui Toroczkai sunt extrem de populare, atingând un număr de vizualizări comparabil cu cel al unora dintre cele mai importante canale non-politice. Cel mai popular videoclip al său are peste un milion de vizualizări.
Interesant este faptul că Toroczkai reușește adesea să atragă audiențe mari nu cu subiecte tipice extremei dreapta, ci abordând probleme care sunt asociate în mod tradițional cu politica de stânga. Cel mai vizionat videoclip al său este cel în care denunță marea companie petrolieră MOL pentru ceea ce el susține că este o manipulare ilegală a prețurilor pentru consumatori. Un alt videoclip, care a adunat aproximativ o jumătate de milion de vizualizări, este despre taxele de autostradă, iar un al treilea este despre problema mierii de calitate slabă din import care inundă piața maghiară.
Rețeta rusească și rata ridicată a dezinformării în Estonia
„Practic, sunt pregătit ca electricitatea să se oprească în orice moment”, afirmă un tânăr estonian într-un videoclip înfricoșător. La început, conținutul său pare să exprime o îngrijorare reală cu privire la posibilitatea unui război iminent, însă o investigație a Eesti Ekspress (Delfi) a ajuns la concluzia că fluxul său de videoclipuri face parte din ecosistemul de dezinformare estonian – răspândit pe TikTok, una dintre cele mai populare rețele din țară.

videoclipuri populare în Estonia, sursa: TikTok
Fiecare al treilea estonian se află pe TikTok, iar o investigație realizată de Eesti Ekspress prin parcurgerea videoclipurilor conspirative legate de război a constatat că 63% din clipurile de pe flux ar putea fi considerate dezinformare. Conform datelor furnizate de TikTok, există aproximativ 400.000 de utilizatori estonieni pe platformă, ceea ce arată popularitatea și influența semnificativă a platformei în țară.
Eesti Ekspress a pătruns în zona de dezinformare a TikTok-ului estonian, cu scopul de a desluși mecanismele de diseminare a informațiilor pe platformă. Descoperirile au fost alarmante. Propaganda rusă a dominat fluxul For You pentru utilizatorii estonieni, încercând să stârnească un val de anxietate și teamă în țară.
Reporterii estonieni au identificat aproximativ 50 de conturi legate de dezinformare, ceea ce arată o tendință a videoclipurilor de tip monolog și a „glumelor” despre cum Estonia ar putea fi un câmp de luptă dacă războiul rusesc din Ucraina se extinde.
De exemplu, un videoclip al unui tânăr estonian care întreabă: „Veți merge la război dacă va fi un război în Estonia?” a atras o atenție semnificativă pe TikTok-ul estonian. Videoclipul, postat în februarie, a acumulat peste 46 de mii de vizualizări, ceea ce este considerat viral pentru o țară mică. În videoclipul de șase minute, tânărul își declară disponibilitatea pentru un potențial război și dă vina pe guvernul estonian pentru această situație. În timp ce unii ar putea interpreta acest lucru ca o teamă sau o îngrijorare autentică, celelalte videoclipuri ale contului și editarea lor sugerează altceva.
„Este o nebunie. Mă gândesc la asta de aproximativ o lună, m-am pregătit mental pentru asta și m-am antrenat. Practic, sunt pregătit ca electricitatea să se oprească în orice moment”, a continuat tânărul. Monologul dă impresia că el este convins că războiul va izbucni în curând și dă vina pe guvernul estonian.
În urma unor investigații suplimentare, a devenit evident că acest cont al tânărului făcea parte dintr-o campanie de dezinformare, la fel ca și alte videoclipuri similare de pe TikTok. Aceste videoclipuri sugerau că un atac rusesc era iminent și că NATO trimitea trupe în Ucraina, provocând teamă și anxietate – și inspirând propagarea în continuare a unui conținut similar.
Experții, inclusiv Maia Klaassen, cercetător debutant în domeniul alfabetizării media la Universitatea din Tartu, a avertizat că această tactică se aliniază la strategia de lungă durată a Rusiei de a semăna teamă și incertitudine. Au existat cazuri de amenințări cu bombă și videoclipuri înșelătoare menite să înspăimânte oamenii.
Investigația a arătat, de asemenea, că majoritatea conținutului care a ajuns pe feed-ul nostru a constat în propagandă sau dezinformare. Acestea circulă într-un moment în care societatea estoniană se confruntă deja cu niveluri ridicate de anxietate și teamă de război. Utilizatorii estonieni activi ai TikTok răspândesc această teamă, influențați involuntar de intențiile Rusiei.
Reacția TikTok: „Dezinformarea este relativ rară pe platformă”
TikTok, care este deținută de compania chineză de tehnologie ByteDance, a susținut în răspunsul său la o serie de întrebări pe care le-am trimis că este eficientă în combaterea dezinformării pe platforma sa. TikTok susține că apelează la verificatori de fapte și că este proactivă în eliminarea conținutului dăunător. „Ca o notă factuală, dezinformarea este relativ rară pe TikTok. În Q4 2023, din 1% din videoclipurile eliminate pentru încălcarea ghidurilor noastre comunitare, mai puțin de 2% au fost eliminate pentru încălcarea politicilor de integritate și autenticitate (iar dintre acestea, mai puțin de 40% au fost eliminate pentru încălcarea politicilor de dezinformare sau integritate civică)”, a precizat un purtător de cuvânt al TikTok într-un răspuns scris. Compania de tehnologie a menționat, de asemenea, că se asigură că materialele toxice sunt eliminate „complet sau, în alte cazuri mai moderate, reducându-le raza de acțiune prin neeligibilitatea lor pentru fluxurile For You”.
Tiktok a negat că platforma a devenit un loc în care prosperă dezinformarea și a spus că are politici solide pentru conturile care aparțin politicienilor. „TikTok este o platformă de divertisment definită de diversitatea comunității noastre și de conținutul care le place. Avem politici robuste pentru conturile care aparțin unui guvern, politician sau partid politic. Acestea susțin angajamentul nostru față de libera exprimare, prevenind în același timp utilizarea abuzivă și păstrând TikTok ca o platformă veselă care unește oamenii, mai degrabă decât să-i dezbine”, a transmis compania.
Notă metodologică
Investigațiile privind TikTok nu sunt o chestiune simplă. Așa-numitul API, ce poate fi utilizat pentru descărcarea automată a datelor, este disponibil pentru acces public, dar numai după ce solicitanții trec printr-o procedură de aprobare. Însuși TikTok afirmă că doar aproximativ 400 de cercetători au trecut prin această procedură. Deși am reușit să obținem acces la API-ul academic, limitările sale privind numărul de solicitări zilnice sunt considerabile. De exemplu, atunci când descarcă detaliile profilului, cercetătorii pot trimite maximum o mie de cereri pe zi.
Prin urmare, cercetătorii folosesc adesea așa-numitul scraping pentru a descărca date din versiunea web a TikTok. În cadrul proiectului Rețeaua Minciunilor am folosit instrumente de pe platforma Apify pentru a descărca date. Acesta din urmă este nerestricționat, dar nu este o soluție complet funcțională. Acest lucru este cauzat de diferența dintre informațiile furnizate de TikTok pe web și aplicația mobilă, unde puteți vedea mult mai multe informații decât pe interfața web. În aplicația mobilă, de exemplu, sunt informații cu privire la numărul de redări, comentarii și salvări, dar și numărul de redistribuiri.
În practică, cercetarea datelor de pe platforma TikTok este astfel rezultatul unei combinații de date API, web scraping și prelucrare manuală. Acesta este și motivul pentru care există încă relativ puține investigații jurnalistice cu privire la acest subiect.
Reporteri:
Anastasiia Morozova / Frontstory (Polonia)
Eva Stefankova / Investigative Center of Jan Kuciak (Slovacia)
Iulia Stānoiu / Context.ro (România)
Josef Slerka / Investigace.cz (Cehia)
Kaili Malts / Delfi (Estonia)
Petra Blum / Westdeutscher Rundfunk (Germania)
Zalán Zubor / Atlatszo (Ungaria)
Editor:
Attila Biro
One Comment
Leave A Comment
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă
Din 2016, dupa Brexit si victoria lui Trump, ati inceput sa fiti foarte „galagiosi” in spatiul public si sa aruncati cu noroi in toate persoanele care au opinii opuse narativei oficiale. Eu am spus si repet: voi trebuie sa fiti dati in judecata de toate persoanele pe care le acuzati ca sunt platite de Rusia. V-ati obisnuit sa faceti astfel de acuzatii mizerabile si trebuie sa platiti. Le cer tuturor jurnalistilor onesti, politicienilor de „foarte extrema dreapta” si tuturor romanilor care au opinii „incorecte politic” sa va dea in judecata pentru astfel de insulte. Hai, sa va vad in Instanta cum prezentati voi dovezi ca X sau Y a primit bani din Rusia. Nu puteti sa demonstrati? Ghinion, platiti! Aveti de unde, SUA, UE, organizatia terorista NATO, Soros au destui bani…