TikTok nu vrea să vadă minciunile de pe contul lui Georgescu
TikTok a refuzat constant, timp de cinci zile, să ofere Context.ro o poziție oficială, a răspuns la întrebări cu alte întrebări și a insistat să le furnizăm analizele și investigațiile noastre, într-un lung șir de e-mailuri.
Context.ro a solicitat TikTok să comunice dacă a analizat cum a fost posibilă creșterea uriașă în popularitate a lui Călin Georgescu pe platformă, din ultimele săptămâni. În replică, reprezentantul TikTok a afirmat că „majoritatea candidaților și-au stabilit o prezență pe TikTok”.
„Următorii candidați au o prezență pe TikTok, astfel încât este inexact și înșelător să se sugereze că Georgescu a fost unic în capacitatea sa de a atinge publicul pe platforma noastră”, a continuat acesta, subliniind că George Simion are mai mulți urmăritori decât Georgescu.
Un purtător de cuvânt al TikTok a susținut că aplică „în mod agresiv Ghidurile pentru Comunitate împotriva dezinformării electorale și a comportamentului înșelător”. Însă Context.ro a analizat, cu ajutorul unui software dezvoltat împreună cu doi programatori, bazat pe inteligență artificială, conținutul postat pe contul oficial de TikTok al lui Georgescu. Instrumentul a detectat dezinformări flagrante în 260 de postări, adică 36% din totalul conținutului. Mai mult, videourile au fost distribuite și de alte conturi.
Am cerut ca TikTok să explice de ce permite ca pe platformă să circule clipuri în care candidatul la președinție împrăștie dezinformare de origine rusească și teorii ale conspirației, oferind și câteva exemple de astfel de narațiuni. Ca răspuns, reprezentantul platformei ne-a cerut să le trimitem analizele noastre. „Vrem să ne convingem de concordanța cu politicile noastre”, a insistat acesta, deși, în mod evident, TikTok ar putea face propriile verificări pornind de la indiciile pe care le-am oferit.
Am întrebat oficialii Tiktok dacă au nevoie să le dăm link la postări în care Georgescu spune, de exemplu, că “mâncare este o chestiune pe care o iei de la supermarket și este plină cu metale grele, cu chimicale, cu îngrășăminte, cu de toate, și care în niciun caz nu-ți asigură sănătatea”. Cei de la TikTok ne-au spus că da, au nevoie să le indicăm fiecare postare și să le transmitem un raport exhausitiv.
Exemple de dezinformări detectate de softul Context.ro pe pagina de TikTok a lui Călin Georgscu (detalii aici)
Am mai solicitat TikTok să comenteze faptul că reporterii Context.ro au identificat 194 de conturi care conțin în username sau în denumirea contului expresia “calin georgescu”, printr-o căutare simplă, manuală, pe platforma lor. Am constat că acestea distribuie pe platformă discursurile de propagandă ale candidatului. Din nou, reprezentantul platformei nu a oferit un punct de vedere, ci ne-a cerut să le trimitem analiza „pentru a o putea investiga la nivel intern”, cu toate că, în mod categoric, oricine poate reproduce experimentul realizat de Context.ro.
Pe 3 decembrie, Context.ro a întrebat din nou TikTok de ce nu a procedat la ștergerea conținutului dezinformator de pe contul lui Călin Georgescu, reprezentantul platformei a răspuns că „acesta este un aspect pe care îl investigăm acum pe baza articolului pe care tocmai l-ați publicat”, făcând referire la materialul publicat astăzi, Propaganda lui Călin Georgescu pe TikTok: 200 de conturi cu numele candidatului independent și 40% conținut conspiraționist.
Nu este pentru prima dată când platforma TikTok cere jurnaliștilor Context.ro să îi furnizeze rezultatele investigațiilor. În luna iulie, am cerut un punct de vedere reprezentanților platformei, înainte de publicare materialului Rețeaua Minciunilor pe TikTok: Europarlamentari români rostogolesc dezinformări, conspirații, propagandă rusă și incită la ură. TikTok nu a oferit niciun răspuns și a practicat aceeași tactică de a răspunde la întrebări cu alte întrebări, ca, în final, să ne ceară să le comunicăm „metodologia” pe care am aplicat-o, „cronologia” și „criteriile” analizei.
CSAT: TikTok l-a tratat preferențial pe Georgescu
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a stabilit că TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu, fără a-i menționa însă numele în comunicatul oficial: „Prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic (…) Vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați”. CSAT a mai precizat că România “a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială”.
TikTok neagă în fața Parlamentului European
Reprezentanții TikTok au fost audiați în Parlamentul European (PE), pe 3 decembrie, pentru a răspunde acuzațiilor potrivit cărora platforma nu a gestionat în mod corespunzător conținutul politic legat de alegerile prezidențiale în curs din România. Aceștia au negat în fața PE că l-ar fi favorizat pe candidatul Călin Georgescu.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema