Scrisoare deschisă semnată de APADOR-CH şi alte zeci de organizaţii către Ministerul Justiţiei: Condamnă presiunile asupra jurnaliștilor și solicită protecție reală

07 nov., 2024

Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) împreună cu alte 30 de organizații au semnat o scrisoare deschisă adresată Ministerului Justiţiei în care condamnă presiunile asupra jurnaliștilor şi solicită protecţie reală împotriva diferitelor acţiuni de intimidare.

În scrisoare, APADOR-CH evidențiază trei metode de intimidare a jurnaliștilor și activiștilor din România: procese de tip SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation), impunerea unor costuri juridice mari și inițierea procedurilor penale. Aceste acțiuni, deși nu toate intră în definiția strictă a SLAPP conform legislației europene, au un impact comun – reducerea libertății de exprimare și limitarea drepturilor civile.

Potrivit calendarului publicat, Ministerul Justiţiei s-a angajat ca până la finalul lunii ianuarie 2025 să elaboreze un proiect de lege pentru transpunerea directivei anti SLAPP, destinată să protejeze persoanele care abordează probleme de interes public de acţiuni juridice abuzive. Reprezentanţii societăţii civile solicită includerea în proiectul de lege a unei prevederi prin care garanţiile şi protecţiile din directivă să se aplice şi în cazuri naţionale, nu doar în litigiile transfrontaliere. 

Directiva europeană stabileşte un standard minim, dar permite statelor membre, în baza articolului 3 alineatul 1, să adopte măsuri suplimentare pentru protecţia libertăţii de exprimare şi  informare, inclusiv pentru litigiile interne. Societatea civilă consideră că este esenţial ca România să adopte un cadru legislativ extins, care să protejeze cu eficacitate libertatea de exprimare.

Conform unui studiu european realizat de Coaliţia Anti-SLAPP în Europa (CASE), pentru perioada 2010-2022, rezultă că peste 90% din acţiunile de tip SLAPP sunt exercitate în cauze naționale, nu în cauze transfrontaliere. Prin urmare, România ar trebui să extindă aplicabilitatea garanțiilor prevăzute de Directiva anti SLAPP pentru a acoperi și aceste cazuri interne, mai precizează sursa citată. 

“Pentru România, extinderea garanțiilor directivei anti SLAPP la litigiile naționale este esențială, având în vedere recentele acțiuni de intimidare asupra celor care, fie ca cetățeni, fie ca experți sau organizații civice, au abordat public chestiuni de interes comunitar. Aceste “acțiuni de mobilizare publică” sunt cruciale pentru democrație și libertatea de exprimare, motiv pentru care protecțiile suplimentare ar ajuta la prevenirea abuzurilor împotriva vocilor critice”, se arată în scrisoare.

Context.ro a fost dat în judecată de afaceristul Jurgen Faff, după ce o investigaţie a redacţiei a arătat că statul român a investit 2 milioane de euro, bani europeni, într-un teren de golf care nu a fost realizat niciodată. Faff cere 3,4 milioane de euro în instanţă drept daune, din care 100.000 de euro sunt ceruţi pentru “stresul cauzat de investigaţiile jurnalistice”. Mai multe detalii aici

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Matei Capotă

Avatar of Matei Capotă

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema