Plângere penală pe numele președintelui Curții de Conturi, Mihai Busuioc, depusă de Sindicatul Auditorilor Publici Externi

03 apr., 2024

Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER) anunță că a depus plângere penală la Direcția Națională Anticorupție împotriva președintelui Curții de Conturi, Mihai Busuioc, pentru abuz în serviciu.

Potrivit sindicaliștilor, indemnizația de hrană legal datorată salariaților Curții de Conturi nu a fost acordată timp de cinci ani. Doar după ce angajații instituției au sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) și au deschis procese în instanță pentru recuperarea drepturilor, în luna iulie 2023 le-a fost plătit cuantumul indemnizației doar pe o perioadă de trei ani.

De asemenea, reprezentanții SNAPER susțin că președintele Busuioc a refuzat timp de trei ani să dea curs invitației în vederea promovării dialogului social în cadrul Curții de Conturi, dar a refuzat și să inițieze negocieri în vederea încheierii unui contract colectiv de muncă. Președintele Curții de Conturi ar fi inițiat procedura de negociere abia după ce sindicatul a înaintat o sesizare la ITM, spun sindicaliștii.

“Prin aceasta președintele Busuioc a prejudiciat salariații Curții de Conturi, care nici până la aceasta data nu pot beneficia de avantajele unui contract colectiv de muncă, motiv pentru care salariații au deschis alte procese”, menționează SNAPER în comunicatul citat.

Mihai Busuioc nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Între timp, Parchetul European (EPPO) anchetează un proiect al Curții de Conturi a României. Reprezentanții instituției condusă de Busuioc susțin că nu știu nimic despre această investigație. Context.ro a consultat documente care arată că șeful Curții de Conturi a fost implicat direct în derularea proiectului investigat acum de EPPO. Detalii aici și aici.

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

One Comment

  1. Avatar of Doriana
    Doriana 04 apr., 2024 at 9:34 - Reply

    si mai urmează șialte plângeri, pentru că personajul este un mare mafiot.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema