Culisele proiectului Curții de Conturi anchetat de Parchetul European: Conferințe de 1 milion de lei, Iphone-uri și aparat de cafea Miele pentru management

20 mart., 2024

Parchetul European (EPPO) anchetează un proiect derulat de Curtea de Conturi a României în care au fost cheltuiți aproape 30 de milioane de lei, mare parte bani europeni. Peste 31% din valoarea totală au mers la Banca Mondială pentru asistență tehnică, în timp ce aproape 22% au fost dați unei asocieri de companii din care face parte o firmă fondată de Florin Cîțu și Dragoș Pîslaru.

  • Workshopurile și conferințele din proiect au costat peste 1 milion de lei;
  • Pentru materialele promoționale s-au plătit aproape 300 de mii de lei;
  • Aproximativ 200 de mii de lei s-au dus pe laptopuri, tablete și o imprimantă;
  • Iar telefoanele au costat 43 de mii de lei.

Context.ro a consultat documente ce au stat la baza justificării finanțării proiectului “CCR-SAI pentru cetățean”, dar și platforma de achiziții publice (SEAP), pentru a vedea cum a fost cheltuit bugetul. De asemenea, am solicitat Curții de Conturi să ne transmită care au fost cheltuielile efectuate în cadrul proiectului, dar nu am primit niciun răspuns până la publicarea acestui articol.

Proiectul “CCR-SAI pentru cetățean” a fost implementat în perioada 2019-2023, iar valoarea totală a acestuia a fost de aproximativ 30 de milioane de lei, din care peste 25 milioane lei fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, cu o contribuție proprie a Curții de Conturi de aproape 5 milioane lei.

Obiectivul proiectului era “consolidarea capacității instituționale a Curții de Conturi a României de a realiza activitatea de audit public extern în acord cu standardele internaționale în domeniu și așteptările societății”.

După ce Plenul Curții de Conturi a fost informat cu privire la demararea proiectului, doi vicepreședinți și doi consilieri de conturi ai instituției au propus să fie reziliat contractul de finanțare pentru proiect. Aceștia susțineau că Plenul Curții de Conturi nu a fost informat și nici nu a aprobat vreo analiză din care să rezulte necesitatea proiectului sau reorganizarea instituției și nici fondurile necesare cofinanțării din bugetul propriu, de aproape 5 milioane lei.

Însă președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, semnase deja un ordin prin care numise echipa de management a proiectului, 11 angajați ai instituției care urmau să încaseze venituri suplimentare. Potrivit cererii de finanțare, pachetele salariale ale echipei de management erau estimate la aproximativ 1,8 milioane lei.

Ordin Busuioc

Ordinul semnat de Mihai Busuioc

Pentru echipa de management au fost achiziționate telefoane mobile în valoare de 43 de mii de lei – un iPhone 11 ProMax și 10 iPhone 11, o imprimantă, laptopuri, tablete și licențe pentru acestea, care au însumat peste 208 mii lei. Achiziționarea a două distrugătoare de documente a costat aproape 14 mii lei și peste 7.500 de lei au fost cheltuiți pe un aparat de cafea Miele.

În cererea de finanțare, bugetul prevedea și plata unor experți, atât proprii cât și externi.

După cum reiese din documentele consultate de Context.ro, doi experți ai Curții de Conturi urmau să fie plătiți cu aproape 100 mii lei, în timp ce contractarea experților externi urma să fie facilitată de Banca Mondială, cu care instituția a semnat un contract în valoare de 9,4 milioane de lei pentru servicii de asistență tehnică.

Context.ro a arătat Banca Mondială a oferit consultanță și pentru elaborarea PNRR, plătită din bani europeni, în timp ce aceeași instituție are un rol important în verificarea cheltuirii fondurilor europene din PNRR.

Din banii europeni pentru proiectul anchetat acum de EPPO, Curtea de Conturi preconiza că vor fi decontate și vizite de studiu în alte țări pentru membri din echipa de management și cei doi experți ai Curții de Conturi. Costurile se ridicau la aproximativ 167 mii lei.

Peste 208 mii lei din fondurile alocate proiectului au fost investiți într-un sistem de videoconferință, iar alți 550 mii lei au fost cheltuiți pentru achiziționarea unei platforme e-learning, care, potrivit anunțului din SEAP, “va fi integrată în sistemul informativ al autorității contractante, iar prin intermediul ei cunoștințele salariaților Curții de Conturi a României vor fi completate și actualizate în funcție de modificările legislative și cerințele de dezvoltare ale instituției”.

captura YouTube - Conferința de închidere a proiectului CCR - SAI pentru cetățean

Captură video de la conferința de închidere a proiectului european, care a costat aproximativ 50.000 de euro

Pentru servicii de diagnoză și intervenție la nivelul culturii organizaționale a Curții de Conturi a României au fost cheltuiți aproximativ 6,6 milioane lei. Contractul, cu o durată de 24 de luni, a fost atribuit unei asocieri de două firme, una dintre ele fiind o companie fondată, între alții, de Daniel Dăianu, fost ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, fost prim-ministru și Dragoș Pîslaru, europarlamentar, retrași între timp din societate. De-a lungul vremii, compania a câștigat numeroase contracte publice. În 2018, Pîslaru declara pentru Libertatea că acuzaţiile potrivit cărora afacerile firmei ar avea legături cu politica sunt „tendenţioase şi denigratoare”.

Update 21 martie: „În legătură cu asocierea numelui meu în cazul prezentat doresc să precizez că nu mai am nici o legătură cu firma Civitta, multinațională cu sediul în Estonia, din anul 2019, adică de peste 5 ani, iar activitățile acestei firme în România sau în orice altă țară nu pot fi legate de numele meu în nici un fel”, a precizat Dragoș Pîslaru pentru Context.ro după publicarea materialului.

Denumirea companiei la care face referire europarlamentarul, GEA STRATEGY & CONSULTING, a fost schimbată în 2018 în Civitta Strategy & Consulting. Din 2017, 98% din capitalul social al firmei este deținut de o companie estoniană de consultanță în management.

Materialele promoționale pentru proiectul “CCR-SAI pentru cetățean” au fost achiziționate în două tranșe și, în total, au fost cheltuiți peste 273 mii lei .

În bugetul de cheltuieli al proiectului au mai fost incluși aproape 380 mii lei pentru organizarea a opt workshopuri, dar și peste 456 mii lei pentru opt conferințe regionale, precum și echipamente necesare pentru transmiterea video a comunicatelor Curţii de Conturi în valoare de aproximativ 292 mii lei.

Bugetul mai prevedea și alocarea a aproape 70 mii lei pentru servicii de elaborare de infografice pentru trei rapoarte de audit care urmau să fie prezentate în cadrul conferinţelor regionale, în timp ce pentru un curs de realizare infografice pentru 12 persoane Curtea de Conturi a alocat peste 37 mii lei.

Organizarea conferinței de închidere a proiectului, care a avut loc în noiembrie 2023, a costat aproape 259 mii lei.

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

5 Comments

  1. Avatar of Opersoana
    Opersoana 23 mart., 2024 at 14:00 - Reply

    1. Poate ne explici și nouă, ce înseamnă „a se retrage din societate „…
    2.informatiile sunt… utile! Dar, „terenul” pentru unii… (a se citi codruta) se „pregateste” încet, incet pentru o „cultura” roditoare…
    3. Marea noastră reprezentanta a „dreptatii” în iuropa… a „inceput” cu un dosar prea subțirel… oare de ce nu se „leaga” de mai marii corporationisti? Asteptam „eseul” dacă nu ai și… dovezi!
    4.sperăm ca vor „cadea” și capete în „societatea” cu pricina! Altfel, dixi …vorbe!

  2. Avatar of Balaban. Gheorghr
    Balaban. Gheorghr 23 mart., 2024 at 20:19 - Reply

    Acest Busuioc nu are pregătire de specialitate,economică adică,fiind adus și numit în funcție de odiosul Dragnea și ambii,ar trebui acționați în justiție.Sper că nu e ..duplica!!

  3. Avatar of Balaban. Gheorghr
    Balaban. Gheorghr 23 mart., 2024 at 20:20 - Reply

    Am omis de Câțu și Pâslaru,care și acești doi hoți trebuiesc acționați în justiție.

  4. Avatar of Ciclop
    Ciclop 24 mart., 2024 at 19:21 - Reply

    Cititi „Strategia de dezvoltare durabila a jud Teleorman 2010-2020”, pag 263 realizata de GEA cand director era Paslaru si intrebati-l de ce a propus realizarea in anul 2016 a unui aeroport la…Alexandria😃. Si cum Civitta realizeaza acum strategii de dezovltare pt mai multe localitati din Teleorman!!!

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema